HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2018
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

ZING-AKTUEEL: VERS VAN DE PERS!

 
Zing.nl verzorgt voor u het laatste wereldnieuws  in samenwerking met diverse nieuwsdiensten. Maak uw eigen keuze uit de nieuwsbronnen. U kunt op de koppen klikken om meer te lezen over de nieuwsitems. Ook geven wij u hier de actuele weersverwachting en verkeersinformatie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Kies uw Nieuwsbron
Weer- en Verkeersinformatie
Leestafel
VoIcEmail
Repertoire
   

Het Laatste Nieuws ...

 
 
    Rihanna twittert aan Rutte: doneer 100 miljoen voor onderwijs
Zangeres Rihanna heeft premier Rutte en minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking gevraagd 100 miljoen dollar te doneren voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Op Twitter schrijft ze: "Ik weet dat Nederland in februari steun wilde toezeggen voor wereldwijde scholing, dus ik zou het leuk vinden als jullie je bij mij aansluiten." De zangeres uit Barbados wil dat Nederland de 100 miljoen dollar geeft aan de organisatie Global Partnership for Education, waarvan ze ambassadeur is. Het bedrag zou overhandigd moeten worden op een festival op 29 september. Ze besluit haar bericht aan Rutte en Kaag in het Nederlands: "Dank je!" De tweet van Rihanna kreeg in een uur al 6000 likes en werd ruim 1200 keer geretweet. Premier Rutte en minister Kaag hebben nog niet gereageerd.
(Maandag 20 augustus 2018 - 23:34)

Bloemencorso's komen honderdduizenden dahlia's te kort
Bloemencorso's komen bloemen te kort. Door de droogte zijn er veel minder dahlia's dan normaal. "De situatie is schrijnend", zegt voorzitter Ben Hasselo van het bloemencorso in Rekken tegen Omroep Gelderland. Het corso in Rekken moet het dit jaar met ruim een kwart minder bloemen doen dan normaal. Vooral de witte dahlia blijkt schaars. Dit soort omstandigheden hebben ze er niet vaak meegemaakt, zegt Benny Peek, die verantwoordelijk is voor de dahliatuin in Rekken. "Er zitten wel knoppen in, maar de bloemen komen niet uit." Om woensdag toch met mooie wagens door het dorp te kunnen rijden, zijn waar mogelijk bloemen gehaald bij andere verenigingen in het land. Ook wordt gekeken naar de verdeling van de bloemen. Sommige wagens zullen het moeten doen met minder bloemen dan anders. In Eelde is er een tekort van ten minste 200.000 dahlia's, meldt RTV Drenthe. "Het komt altijd goed", zegt de voorzitter van de bloemencommissie daar. "Dat zeggen we al jaren en het is waar. Maar hoe het dit jaar goed moet komen? Dat weet ik echt niet." Ook in Eelde was de droogte spelbreker. "Normaal zitten er wel vier dahlia's aan een knol. Dat redden we nu bij lange na niet. Sommige dahlia's zijn helemaal kapot gegaan door de droogte." De groepen zullen dan ook moeten zoeken naar andere materialen om geen kale plekken te krijgen op de praalwagens. Bij het corso in Eelde mag vijf procent van de wagen gevuld zijn met iets anders dan dahlia's. Dat wordt een uitdaging. "Er is geen lijsterbes, de vlierbes is al bijna weg en de eikels zijn al lang gevallen. Door de droogte wordt het moeilijk om goede materialen te vinden. Maar ja. Je kent het gezegde. Het komt altijd goed."

Niet overal zorgen

Niet alle corsoverenigingen komen in de problemen door de droogte. "Onze velden staan er nog goed bij", zegt de voorzitter van het bloemencorso in Lichtenvoorde bijvoorbeeld. Ook in Vollenhove zijn vrijwilligers druk aan het plukken. "Het is natuurlijk afwachten hoe het de komende weken verloopt, dus zeker zijn we nog niet. Maar we maken ons hier niet zo snel zorgen", zegt de voorzitter van de bloemencommissie daar tegen RTV Oost. Leersum had afgelopen weekend al het corso. Daar verliep het evenement zonder problemen, meldt RTV Utrecht. "De bloemen hebben wel te lijden gehad onder de droogte", zegt de Leersumse corsovoorzitter. "De dahlia's zijn wat kleiner en sommige kleuren zijn wat valer door de zon. Die zijn ondanks beregeniging 'verbrand', maar een leek ziet geen verschil."
(Maandag 20 augustus 2018 - 23:01)

Dť Bond-auto gaat in productie (maar je mag er niet in rijden)
Als er ťťn auto is die direct met James Bond verbonden is, is het de Aston Martin DB5. Die auto komt nu in beperkte oplage terug op de markt, inclusief gadgets die je uit de filmreeks kent. De iconische DB5 kwam als eerst voor in de derde Bondfilm, Goldfinger uit 1964. Sean Connery speelt daarin de hoofdrol. Sindsdien was hij in nog zes films rond de Britse spion te zien. Nu maakt hij na ruim vijftig jaar uit de productie te zijn geweest, zijn comeback. Dat gebeurt in beperkte productie: er worden in totaal 28 auto's geproduceerd. Daarbij gaat het om de auto die je uit de films kent, mťt gadgets. In onderstaande video toont Q de DB5 met gadgets voor het eerst aan James Bond in de film Goldfinger: Zo krijgt de auto bijvoorbeeld nummerplaten die draaibaar zijn. Over eventuele machinegeweren of een schietstoel wordt niet gesproken. Om zelf in de droomauto uit de Bond-reeks te rijden moet je wel flink wat geld neertellen: 2,75 miljoen pond (3,1 miljoen euro) plus belastingen. Opvallend: voor dat geld krijg je een auto die de openbare weg niet op mag, want hij wordt precies zo gemaakt als in 1964 en inmiddels zijn er strengere regels voor de productie van auto's. Mocht je het geld er voor hebben, moet je alsnog even wachten voordat je in kunt stappen: de eerste modellen worden in 2020 geleverd.
(Maandag 20 augustus 2018 - 22:18)

BelgiŽ blijft wereldkampioen 'langste periode zonder regering'
Het wereldrecord voor het land dat het langst zonder regering zit, blijft in handen van BelgiŽ. Guinness World Records zegt dat het nieuwe record van Noord-Ierland niet meetelt in de boeken. Noord-Ierland zit al 581 dagen zonder regering, veertig dagen meer dan het Belgische record uit 2010-2011. Maar de organisatie achter het recordboek zegt dat Noord-Ierland niet in aanmerking komt om titelhouder te worden, omdat de Noord-Ierse regering niet volledig onafhankelijk is en veel wetten in Londen worden gemaakt. "BelgiŽ zat in die 541 dagen echt zonder missionaire regering", zegt een woordvoerder van Guinness World Records. "Maar Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. De centrale regering in Londen kan technisch gezien gewoon wetten doorvoeren voor elk onderdeel van het koninkrijk, dus Noord-Ierland is niet helemaal stuurloos." Op 10 januari 2017 viel het Noord-Ierse kabinet toen vicepremier McGuinness (Sinn Fťin) de stekker uit de regering trok. Aanleiding was een schandaal rond een investeringsregeling voor groene energie, waar premier Foster (Democratische Unionistische Partij) bij betrokken was geweest. In maart 2017 volgden verkiezingen. Die werden gewonnen door de protestantse DUP. Politieke aartsvijand Sinn Fťin werd met ťťn zetel verschil tweede. De twee partijen zijn door de verkiezingsuitslag vrijwel tot elkaar veroordeeld, maar meer dan 500 dagen na de verkiezingen is er nog altijd geen doorbraak in de onderhandelingen in zicht.
(Maandag 20 augustus 2018 - 21:37)

Plotselinge overstroming in Italiaanse kloof kost elf wandelaars het leven
Door hevige regenval zijn in de Zuid-Italiaanse regio CalabriŽ elf wandelaars omgekomen. Ze bevonden zich in de kloof van Raganello, waar een rivier door de regenval plots overstroomde. Volgens Italiaanse media raakte een Nederlander gewond. Veel van hen werden door de sterke stroming meegesleurd. Onder de de slachtoffers zouden in ieder geval vier mannen en vier vrouwen zijn. 23 mensen werden op tijd in veiligheid gebracht, waarvan er zeven naar het ziekenhuis zijn afgevoerd. Er worden nog twee mensen vermist. Er wordt gevreesd voor meer doden, zegt Carlo Tansi, het hoofd van de hulpverleners in de regio. De kloof van Raganello is dertien kilometer lang. In het betrokken deel is de kloof erg nauw en hoog, zegt Tansi. "Het is daar maar een paar meter breed."
(Maandag 20 augustus 2018 - 21:02)

Britse bevalt in helikopter boven de kust van Cornwall
Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze bijna een halve kilometer boven de aarde geboren zijn. Torran MacDonald is een van hen. Dankzij een vroeg ontwikkeld eigen willetje haalde hij nog voor hij een dag oud was het nieuws. Zijn moeder Alicia was met haar man Sandy op een van de Scilly-eilanden voor de kust van Cornwall in zuidwest-Engeland. De hoogzwangere Alicia was daar gevraagd als ceremoniemeester op het huwelijk van vrienden.

Kustwacht

Vroeger dan de bedoeling was kondigde baby Torran zijn komst aan: weeŽn. Op de eilanden was op zaterdagavond geen verloskundige aanwezig, dus vroeg de ambulance-dienst op het vasteland aan de kustwacht om hulp. Direct werd een helikopter beschikbaar gesteld. Die pikte een verloskundige op, vloog naar het vliegveld van St. Mary's (een van de Scilly-eilanden), nam Alicia en Sandy McDonald aan boord en begon aan de terugvlucht naar het ziekenhuis in Truro op het Britse vasteland.

Vliegschema

De spanning in de helikopter nam toe toen duidelijk werd dat baby Torran zich niet zou houden aan het vliegschema. Boven het stadje Penzance op de uiterste zuidwestpunt van Groot-BrittanniŽ kwam hij ter wereld, zeven pond zwaar. Het jongere broertje van Fearne maakt het volgens zijn moeder prima. Het is niet de eerste keer dat er een baby wordt geboren aan boord van een helikopter van de Britse kustwacht. In december 2012 gebeurde dat boven het Shetland-eiland Lunna Holm.
(Maandag 20 augustus 2018 - 20:52)

Minder vaccinaties, veel meer mazelen in Europa
Het aantal gevallen van mazelen is het afgelopen half jaar in Europa sterk toegenomen. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn ruim 41.000 mensen besmet geraakt met het virus, tegen nog geen 24.000 gevallen in heel vorig jaar. In 2016 waren er maar iets meer dan 5000 besmettingen. Dit jaar leidden de besmettingen in 37 gevallen tot de dood. Het aantal besmettingen in de eerste helft van het jaar overtrof het aantal jaarlijkse besmettingen in elk van de afgelopen tien jaren. Experts wijten de scherpe stijging aan de daling van het aantal mensen dat wordt gevaccineerd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept de Europese landen op om actie te ondernemen. Volgens de WHO waren er in Nederland dit jaar tot dusver 22 besmettingen, tegen 17 vorig jaar. Niemand overleed aan de besmetting.

OekraÔne

OekraÔne is voor een groot deel verantwoordelijk voor de groei. In het land zijn dit jaar ongeveer 23.000 besmettingen, meer dan de helft van alle gevallen in Europa. Frankrijk, GeorgiŽ, Griekenland, ItaliŽ, Rusland en ServiŽ hebben alle meer dan duizend besmettingsgevallen dit jaar. ServiŽ heeft met 4945 gevallen verhoudingsgewijs het hoogste besmettingscijfer van heel Europa: 600 op 1 miljoen mensen. Het land heeft ook het hoogste aantal doden: veertien. In OekraÔne vielen acht doden. Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door druppeltjes vocht bij het ademen, niezen of hoesten. De infectie duurt zeven tot tien dagen. De meeste patiŽnten herstellen volledig, maar in zeldzame gevallen treden er ernstige complicaties op, zoals een longontsteking, hersenvliesontsteking en leverinfectie. Het virus kan worden voorkomen met een vaccinatie, maar in sommige landen bestaat scepsis over het vaccin. Zo wordt er ten onrechte aangenomen dat een vaccinatie bij jonge kinderen autisme kan veroorzaken. In ItaliŽ werd onlangs een wet afgeschaft die vaccinatie van kinderen verplicht stelde. Ouders van kinderen worden niet langer beboet als ze hun kinderen niet laten vaccineren. De wet was vorig jaar aangenomen, nadat bijna 5000 mensen besmet waren geraakt met mazelen en vier patiŽnten overleden aan de gevolgen van het virus.
(Maandag 20 augustus 2018 - 20:48)

Verdachte moord op Caroline van Toledo komt voorlopig vrij
De man die al een jaar vastzit voor de moord op Caroline van Toledo in 2005, komt voorlopig vrij. Hij krijgt een enkelband om en mag het proces thuis afwachten. Caroline van Toledo (35) werd begin september 2005 om het leven gebracht. Ze werd gevonden in de kofferbak van haar uitgebrande auto in een natuurgebied in de buurt van Rotterdam. Ook in haar woning in Oostvoorne was brand gesticht.

Dna en verklaringen

De verdachte werd in 2007 gearresteerd voor de moord. Een jaar later werd hij vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. Vorig jaar kwam hij opnieuw vast te zitten na nieuw onderzoek. Volgens het Openbaar Ministerie zat zijn dna op het materiaal waarmee het slachtoffer was vastgebonden. Ook verklaarden twee getuigen dat de verdachte de moord tegenover hen had opgebiecht.

Zaak laat op zich wachten

Volgens de rechtbank zijn de verdenkingen zwaar, maar de man mag toch zijn proces thuis afwachten. De rechter wees er onder meer op dat het nog lang zal duren voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. De verdachte reageerde opgelucht toen hij het besluit hoorde. Volgens RTV Rijnmond gaat hij voorlopig bij zijn ex-vriendin in Brielle wonen. Behalve dat hij een enkelband krijgt, moet hij zich ook aan allerlei voorwaarden houden

Coldcase

De politie denkt dat er ook een tweede dader betrokken is geweest bij de moord op Caroline van Toledo. De hoofdofficier van justitie loofde eerder een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die de zaak definitief oplost. De moord op Caroline van Toledo was ook ťťn van de 52 zaken die op de coldcasekalender van 2017 stond. De kalender heeft volgens het OM niet bijgedragen aan het onderzoek.
(Maandag 20 augustus 2018 - 20:23)

Zwemtocht Van der Weijden levert 2,5 miljoen op
Zwemmer Maarten van der Weijden heeft ruim 2,5 miljoen euro opgehaald met zijn zwemtocht door Friesland. Het geld is bestemd voor kankeronderzoek. Van der Weijden mocht in Leeuwarden zelf het eindbedrag bekendmaken: Na de bekendmaking van het eindbedrag kreeg Van der Weijden een speciaal Elfstedenkruisje uit handen van premier Rutte. Rutte spreekt van een prestatie van ongekend formaat en zegt veel bewondering te hebben voor de zwemmer, die ex-leukemiepatiŽnt is. "Als je je realiseert wat hij zelf heeft doorgemaakt. Hij is zo'n voorbeeld voor velen. Held is een te klein woord. Een reus, dat is hij." Van der Weijden wilde de Elfstedentocht zwemmend afleggen voor het goede doel. Vanmiddag strandde de langeafstandszwemmer na 163 kilometer en 55 uur zwemmen, omdat hij ziek was geworden. Het was daardoor medisch niet meer verantwoord om door te gaan. Van der Weijden werd vanavond in Leeuwarden onthaald door een grote menigte. "Ik heb alles gegeven. Ik ben helemaal leeg. Maar het is hartverwarmend dat jullie hier allemaal zijn!", zei hij. Op de vraag of Van der Weijden ooit nog gaat zwemmen, antwoordde hij: "Ik moet er niet aan denken." Eerder op de avond zei hij dat hij zich inmiddels een stuk beter voelt.
(Maandag 20 augustus 2018 - 19:51)

CuraÁao opgelucht: beslag op Venezolaans staatsoliebedrijf opgeheven
CuraÁao haalt opgelucht adem nu het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhillips alle beslagen op de raffinaderij van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA op het eiland heeft opgeheven. De brandstoftoelevering aan CuraÁao werd door de beslagleggingen zwaar getroffen. De Amerikanen hadden beslag gelegd op de installaties, schepen en banktegoeden van PDVSA op CuraÁao, Bonaire en Sint Eustatius om Venezuela te dwingen schadevergoeding te betalen voor de nationalisatie van hun projecten in Venezuela, tien jaar geleden. De kwestie is opgelost nu het Venezolaanse staatsoliebedrijf alsnog akkoord gaat met een schadeloosstelling van twee miljard dollar. PDVSA moet die betalen vanwege een uitspraak in een arbitragezaak bij de International Chamber of Commerce in Parijs (ICC). CuraÁao De Amerikaanse maatregel had grote gevolgen voor de brandstoflevering op CuraÁao en voor de Venezolaanse raffinaderij op het eiland. Venezolaanse olietankers konden niet meer aanmeren op CuraÁao, waardoor de raffinaderij bijna helemaal plat kwam te liggen. Via een kort geding wist de overheid van de eilanden de brandstoflevering aan CuraÁao en Bonaire weer vlot te trekken. Maar de productie van de raffinaderij, die 330.000 vaten olie per dag kan raffineren, liep terug naar 50.000 vaten. De toekomst van de raffinaderij blijft onzeker, ondanks de opheffing van het beslag. Het contract met Venezuela loopt volgend jaar af en het is niet duidelijk of daarna de exploitatie kan worden voortgezet en wie dat dan zou gaan doen. Er is een bedrag van drie miljard dollar nodig om de raffinaderij te moderniseren. Bonaire en Sint Eustatius Ook op Bonaire schrok men van de dadendrang van de Amerikanen. Het olie-overslagbedrijf Bopec op Bonaire is eigendom van PdVSA en de enige leverancier van olie voor de elektriciteitscentrale. Sint-Eustatius, een andere bijzondere gemeente van Nederland, werd ook getroffen. Het Amerikaanse NuStar exploiteert daar een olie-overslagbedrijf en verhuurt tankcapaciteit aan PdVSA. Venezuela Venezuela kan het bedrag niet in een keer betalen. Afgesproken is om 500 miljoen in een keer te betalen en de rest in kwartaaltermijnen over een periode van 4,5 jaar. De betaling is toegestaan, ondanks de sancties die Amerika heeft ingesteld tegen Venezuela. Er loopt overigens nog een arbitragezaak bij de Wereldbank. Daar zou het gaan om een bedrag van 20 miljard dollar aan compensatiegelden.
(Maandag 20 augustus 2018 - 19:45)

Slapen zonder matras en altijd gevaar: Britse gevangenis onder curatele
Kakkerlakken op de muren, een bedwelmende drugslucht in de gangen en gevangenisbewaarders die zich moeten verstoppen in hun kantoor. Zo beschrijft een vernietigend rapport de situatie in ťťn van de grootste gevangenissen in Engeland: Her Majesty's Prison Birmingham. Die gevangenis wordt gerund door beveiligingsbedrijf G4S, zoals wel meer Britse gevangenissen in particuliere handen zijn. Maar na een vernietigend rapport besluit de Britse regering per direct de controle over de gevangenis over te nemen.

Straffeloosheid

De Engelse hoofdinspecteur van gevangenissen, Peter Clarke, voerde in augustus inspecties uit in Birmingham. In een radio-interview met de BBC vertelt hij over de cultuur van straffeloosheid en onveilige situatie in de strafinstelling. "De situatie is instabiel, het is er vies en bovenal onveilig. Het is een plek waar elk moment geweld kan uitbreken." Gevangenbewaarders hadden in verschillende vleugels van het gebouw de controle verloren. Zij sloten zichzelf soms op in hun kantoor, uit angst voor gewelddadige gedetineerden. Ook was de inspectie getuige van verschillende pesterijen door medegedetineerden. In het rapport staat beschreven hoe een veroordeelde door medegevangenen werd natgespoten met een waterslang. En een andere gedetineerde zat al drie dagen zonder matras, "omdat het zijne was gestolen". Drugs spelen een grote rol bij de chaos binnen de muren, blijkt uit het rapport. Bijna een derde van de gedetineerden zou regelmatig drugs gebruiken, ťťn op de zeven gedetineerden in de gevangenis zou een drugsprobleem hebben gekregen gedurende hun tijd in de strafinrichting. Tijdens de inspectie ging de handel in onder andere cannabis en andere verdovende middelen openlijk door. Hoofdinspecteur Clarke vertelt aan de BBC dat hij in de loop der jaren veel inspecties heeft uitgevoerd, maar dat hij "nog nooit zoiets ergs heeft gezien als de situatie in de HMP Birmingham". "De walm van drugs was zo hevig, dat ik gedwongen was een vleugel van het gebouw te verlaten omdat ik ook een effect van de drugs begon te voelen."

Private gevangenissen

De HMP Birmingham is sinds 2011 in handen van G4S. De Britse overheid heeft sinds 1992 meerdere strafinstellingen geprivatiseerd omdat de meesten waren overbezet en hun voorzieningen waren verouderd. Er werd verwacht dat door te privatiseren, de kosten lager zouden uitvallen. "Maar in Groot-BrittanniŽ wordt die effectiviteit in twijfel getrokken", zegt correspondent Tim de Wit. "Men vraagt zich af of deze bedrijven wel het onderste uit de kan willen halen voor de gedetineerden." Want dat het vaker misgaat, blijkt wel uit een documentaire die de BBC vorig jaar maakte. Een undercover-verslaggever filmde twee maanden lang in de eveneens geprivatiseerde gevangenis HMP Northumberland. Uit de beelden blijken onder meer grootschalig drugsgebruik, mishandeling en onveilige situaties voor zowel gevangen als hun bewaarders. Check hier een trailer van die documentaire: "Tegenstanders van de privatiseringen wijzen op de bezuinigingen die G4S en vergelijkbare bedrijven doorvoeren in de gevangenissen", vertelt De Wit. "Daardoor zou er bijvoorbeeld te weinig beveiligingspersoneel worden ingezet, wat kan leiden tot onveilige situaties." Volgens The Guardian zette de gevangenis in Birmingham 98 bewakers minder in dan voor 2011, toen de overheid nog verantwoordelijk was. In het totaal zijn er dertien andere private gevangenissen in Engeland en Wales. Volgens de staatssecretaris Stewart van Justitie voldoen die wel aan de eisen.

'Dit is ongelofelijk'

In Birmingham speelt het probleem in ieder geval al langer. De strafinrichting was in 2017 al eens in het nieuws vanwege een gevangenenopstand. Er werd gevochten en er waren brandjes. Betrokken gedetineerden verklaarden toen dat de slechte leefomstandigheden de aanleiding waren. Na die rellen beloofde G4S de situatie te verbeteren. Maar hoofdinspecteur Clarke moet nu het tegenovergestelde concluderen. "Het is onbegrijpelijk hoe het zo heeft kunnen verslechteren." Er is een nieuwe directeur aangesteld en de capaciteit van de gevangenis wordt van 1200 naar 900 gevangenen teruggeschroefd. Staatssecretaris Stewart is hoopvol dat er met het ingrijpen van de overheid nu echt iets gaat veranderen.
(Maandag 20 augustus 2018 - 19:30)

Jongen (7) overleden na aanval van koe
Een jongetje van 7 is vanmiddag om het leven gekomen door een aanval van een koe. Dat gebeurde op een minicamping in het buurtschap Mariekerke op Walcheren. Het is niet duidelijk waarom de koe de jongen aanviel. De politie spreekt van een triest ongeval. Omroep Zeeland meldt dat de jongen niet als gast op de camping verbleef, maar de zoon van de eigenaar is. De politie kreeg de melding van het ongeluk rond 17.30 uur binnen. Meerdere hulpdiensten werden opgeroepen, maar het jongetje kon niet meer gered worden. Omstanders die het hebben zien gebeuren, worden opgevangen door slachtofferhulp.
(Maandag 20 augustus 2018 - 19:20)

'Marokko wil dienstplicht weer invoeren'
Marokko wil de dienstplicht opnieuw invoeren. Dat melden Marokkaanse media. De regering en het parlement zijn akkoord met het wetsvoorstel, maar koning Mohammed moet zijn goedkeuring nog geven aan de wijze waarop ze het hebben uitgewerkt. De herinvoering van de dienstplicht zou een wens van de koning zijn. Hij zou bij jongeren meer nationaal besef willen kweken en het gehang op straat van werkloze jongeren willen tegengaan. Volgens het plan moeten jongeren tussen de 19 en 25 jaar het leger straks 18 maanden dienen. Jongeren met een lichamelijke beperking en studenten krijgen vrijstelling. Het is niet duidelijk of de dienstplicht ook gaat gelden voor Nederlanders met een Marokkaans paspoort. Vanavond houdt koning Mohammed een televisietoespraak. Dan wordt duidelijk of hij met de plannen akkoord is gegaan. Als dat inderdaad zo is, zal hij mogelijk meer details bekendmaken. Marokko kende decennialang een dienstplicht van 18 maanden. In 1999 werd de duur daarvan ingekort naar 12 maanden. In 2006 schafte de koning de dienstplicht per decreet helemaal af.
(Maandag 20 augustus 2018 - 18:32)

Hongaars HirTV in ťťn dag van kritische zender naar regeringsspreekbuis
Kritische media moeten steeds vaker het veld ruimen in Hongarije. Ze sluiten de deuren of worden opgekocht door regeringsgezinde mediatycoons. Eerder dit jaar werd de oudste krant van het land, Magyar Nemzet, opgeheven. Nu is ook een van de laatste kritische televisiezenders verleden tijd. HirTV werd op 1 augustus overgenomen door een zakenman die bevriend is met premier Viktor OrbŠn. Van de ene op de andere dag veranderde het van een kritische zender in een spreekbuis van de regering. "Ze hadden een lijst met namen. We werden ťťn voor ťťn in een kamertje geroepen," vertelt eindredacteur Gyorgy Szombor vanaf de bank in zijn woonkamer in Boedapest. Het is drie weken na de controversiŽle overname die de hele Hongaarse mediawereld op z'n kop zette. "De boodschap was helder: ik was ontslagen." Mitra Nazar sprak in Boedapest met Szombor over hoe het medialandschap in Hongarije verandert: Tientallen journalisten en presentatoren werden op de dag van de overname naar huis gestuurd. Anderen werd de keus gegeven: blijven en de nieuwe koers accepteren, of opstappen. Het nieuwe management liet er geen misverstand over bestaan. Het roer zou volledig omgaan. Het nieuwsprogramma waar Szombor eindredacteur was, werd direct van de buis gehaald. De volgende dag werd eerst 's middags een oude toespraak van premier OrbŠn integraal uitgezonden. Diezelfde avond was er een gloednieuw avondprogramma, met een nieuw decor en een andere presentator. Szombor kijkt er sindsdien elke avond naar. Propaganda, noemt hij het. Want het meest opvallende verschil is niet het decor, maar de inhoud en de studiogasten. "Alles is in ťťn dag helemaal veranderd," zegt hij. "Elke avond zien we nu regeringspolitici in de studio. Politici die voorheen weigerden bij ons aan te schuiven." Op het scherm zien we regeringswoordvoerder ZoltŠn KovŠcs vertellen over een nieuwe belasting die non-gouvernementele organisaties moeten betalen. Een recent ingevoerde maatregel die vooral organisaties treft die kritisch zijn op de regering. Szombor kijkt ernaar en schudt zijn hoofd. "Er wordt geen kritische vraag gesteld." Het is niet de eerste keer dit jaar dat Gyorgy Szombor zijn baan verliest. Eerder werkte hij voor Magyar Nemzet, de oudste krant van Hongarije, waar hij de vrijheid had te schrijven over corruptieschandalen rond premier OrbŠn en over fraude met EU-fondsen. Een week na de herverkiezing van OrbŠn werd de krant opgeheven. Zowel Magyar Nemzet als HirTV was eigendom van mediamagnaat Lajos Simicka, een oude studievriend van OrbŠn. Drie jaar geleden kregen de twee ruzie, waar het conflict over ging is nooit opgehelderd. Het leidde ertoe dat bij Simicka's krant en televisiestation ineens ruimte was voor journalistieke onderzoeken naar corruptie en machtsmisbruik binnen de regering en OrbŠns partij Fidesz. Adverteerders, zowel staatsbedrijven als bedrijven van regeringsgezinde oligarchen, begonnen zich langzaamaan terug te trekken uit Simicka's media. Tot hij dit jaar zijn titels in de verkoop deed en uit het openbare leven verdween. HirTV is nu eigendom van Zsolt Nyerges, een zakenman die regelmatig bij OrbŠn over de vloer komt. Onderzoeksjournalist Attila BŠtorfy van de website Atlatszo onderzocht de banden tussen de regering en rijke zakenmensen en ontdekte dat ruim 500 mediatitels in handen zijn van oligarchen uit kringen van de regering. "Er is hard bewijs voor de links tussen OrbŠn en die oligarchen", zegt hij. "Ze verstoppen zich niet, hun bedrijven zijn netjes geregistreerd onder hun eigen naam." Grote beslissingen binnen die bedrijven worden niet genomen zonder de goedkeuring van de premier, aldus BŠtorfy. "Eigenlijk is Viktor OrbŠn de echte eigenaar van die bedrijven." Sinds OrbŠn in 2010 aan de macht kwam in Hongarije, is het land 50 plekken gezakt op de persvrijheidsranglijst van Reporters Without Borders. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen onafhankelijke media meer zijn. Op televisie is RTL Klub nog over, een zender die meer entertainment dan nieuws brengt, in handen van een Duits mediabedrijf. Ook is er een aantal onafhankelijke online nieuwsportals. Journalisten als Attila BŠtorfy kunnen daarop schrijven wat ze willen zonder dat ze direct in de problemen komen. Maar hun bereik is zeer beperkt. Op het platteland is weinig toegang tot het internet, en zien mensen vrijwel alleen nog regeringsgezinde media. "Juist de media met het grootste bereik zijn in handen van regeringsgezinde oligarchen", zegt BŠtorfy. "Daarom weet zo'n twee derde van de Hongaren niet wat er echt aan de hand is in dit land, ze hebben geen weet van de corruptie in hun dorpen. Want het staat niet in de krant en het komt niet op TV." Ook op de redactie van 24.HU kijkt niemand over de schouders van journalisten mee, vertelt eindredacteur Pťter Szegeti. Het laatste artikel op de nieuwssite gaat over de rijkste man van Hongarije, LŲrinc Mťszaros, eigenaar van alle regionale kranten. Mťszaros is een jeugdvriend en de buurman van OrbŠn in zijn geboortedorp. "Wij kunnen dit soort artikelen gewoon publiceren", zegt Szegeti. "Maar het is de vraag hoe lang nog." Hij weet dat wat HirTV is overkomen, ook met zijn nieuwssite kan gebeuren. Toch gelooft hij dat OrbŠn er juist baat bij heeft dat er nog een paar onafhankelijke media over blijven. "Zodat hij kan zeggen: 'zie je wel, dit is geen dictatuur'."

Hongaarse Stem

Ex-eindredacteur Gyorgy Szombor heeft inmiddels, samen met andere ontslagen journalisten, een nieuwe kritische krant opgericht. Magyar Hang (Hongaarse Stem) wordt gemaakt met behulp van crowdfunding en inkomsten van abonnees. Hun missie is om meer mensen op het platteland te bereiken. Daarom heeft de krant een speciale actie in het leven geroepen: Twee abonnementen voor de prijs van ťťn. Zodat abonnees ťťn krant aan een familielid buiten de stad kunnen geven, onder het motto 'Geef je oma de realiteit cadeau'. "We noemen dit de overlevingskrant," zegt Szombor tot slot. "Niemand weet wanneer de situatie zal veranderen. OrbŠn zegt dat hij tot 2030 aan de macht wil blijven. Tot die tijd moeten we overleven."
(Maandag 20 augustus 2018 - 18:15)

Van der Weijden bij feest in Leeuwarden: 'Voel me nu stuk beter'
Hoewel Maarten van der Weijden zijn Elfstedenzwemtocht heeft moeten staken, is het eindfeest in Leeuwarden gewoon begonnen. De zwemmer is zelf ook aanwezig in de Friese hoofdstad. In een eerste reactie op zijn race zei Van der Weijden dat hij zich een stuk beter voelt dan vanmiddag, toen hij zijn tocht moest staken: Van der Weijden staakte zijn tocht van 200 kilometer om geld op te halen voor onderzoek naar kanker na 163 kilometer, waar hij ongeveer 55 uur over had gedaan. Volgens zijn arts was het medisch niet verantwoord om door te gaan.

Frans Bauer

De olympisch kampioen van 2008 zou vanavond in Leeuwarden gehuldigd worden met optredens van onder meer Ilse DeLange en Frans Bauer. Die optredens gaan door. Ook zou Van der Weijden onthaald worden door premier Rutte, die voor een werkbezoek toch al naar Leeuwarden gaat vanavond. "Of ik Van der Weijden daar ga ontmoeten, is nog niet duidelijk", zegt Rutte. "Maar wat is hij een kanjer. Wat heeft deze man een waanzinnige prestatie geleverd." De premier kwam in zijn reactie superlatieven tekort voor Van der Weijden: KWF Kankerbestrijding noemt het staken van de zwemtocht "droevig". "Maar wat een prestatie. Hij is ziek geworden. Maarten, we leven met je mee. Beterschap!", schrijft de organisatie op Twitter. Erben Wennemars, die Van der Weijden vannacht begeleidde vanaf een boot, noemt de tocht van de zwemkampioen heroÔsch. "Het kan eigenlijk helemaal niet", zei hij tegen de NOS. Cees van den Hoogenband, oud-zwemcoach en vader van olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband, vermoedt dat het slaaptekort Van der Weijden heeft opgebroken. "Je hele dag-nacht-ritme gaat eraan. Het lichaam raakt totaal verstoord. Ik begreep ook dat hij niets meer binnenhield. Dat krijg je dan ook niet meer aangevuld."
(Maandag 20 augustus 2018 - 17:23)

Man met autopech doodgereden door vrachtwagen bij Hengelo
Een man met autopech is vanmiddag op de A35 bij Hengelo aangereden door een vrachtwagen. Hij overleefde dat niet. Volgens RTV Oost stond de man met zijn kapotte auto langs de weg, toen hij werd geschept door de vrachtwagen. Er werden een ambulance en een traumahelikopter opgeroepen voor de zwaargewonde man. Hij overleed in de ambulance. De politie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren. De A35 was korte tijd dicht tussen Enschede-West en Hengelo-Zuid, maar is inmiddels weer vrijgegeven.
(Maandag 20 augustus 2018 - 16:36)

Als het spoor straks vol is en de weg ook, wat dan?
Binnen tien jaar wordt het te druk op de Nederlandse sporen. Daarvoor waarschuwt ProRail vandaag. Om straks toch alle reizigers te kunnen vervoeren is het aanleggen van mťťr spoor niet de oplossing, zegt de spoorbeheerder. Wat dan wel? ProRail denkt aan een nauwkeurigere dienstregeling en aan metro-achtige treinen, maar is dat genoeg? Of zijn er misschien radicalere oplossingen nodig voor het personenvervoer van de toekomst? "We kunnen het spoor gewoon niet voller stoppen dan het nu zit", zegt Ruud Hornman, verkeersdeskundige van de Breda University. Een van de oplossingen die hij ziet is het bieden van alternatieven voor het goederenvervoer in plaats van het spoor. "Dat zorgt voor meer ruimte voor passagierstreinen. Die goederen kunnen op een gegeven moment misschien mee met de hyperloop, een vacuŁmtrein die wordt ontwikkeld naar een idee van Elon Musk."

'Zelfrijdende karretjes'

Geert Kloppenburg, mobiliteitsexpert, ziet een heel andere oplossing voor drukke sporen. "Het spoor is nu vooral afgesteld op personenvervoer tussen grote steden, terwijl de kleinere stations op veel plaatsen steeds belangrijker worden. We zien dat de behoefte van reizigers steeds vaker op andere plekken zit." Kloppenburg doelt op het vervoer over een afstand van 5 tot 25 kilometer tussen woon- en werklocatie. Als je op die relatief korte afstand een stuk meer reizigers wil vervoeren, ziet hij eigenlijk maar ťťn echte goede oplossing: een geautomatiseerde trein. "Je kan het ook een metro of lightrail noemen, maar ik gebruik het liefst de benaming 'zelfrijdende karretjes'. Je kan ze vlak achter elkaar laten rijden en waar nodig de capaciteit vergroten. Stel: de Johan Cruijff Arena loopt uit, dan heb je met een druk op de knop meer karretjes. In Parijs doen ze dit ook."

Sprinters schrappen

Hornman stelt een ander idee voor: hij denkt dat het beter werkt om op termijn sprinters en stoptreinen te schrappen en die reizigers met zelfrijdende bussen te gaan vervoeren. "Je laat dan enkel nog intercity's rijden, daar kun je er dan veel meer van kwijt op het spoor. De techniek voor die autonome bussen is er nu nog niet, maar over tien jaar wel. Belangrijk is wel dat ze een eigen rijstrook krijgen." Zo'n bus heeft verschillende voordelen ten opzichte van de sprinter, aldus Hornman. "Er zit geen dure machinist meer in, de bus kan omrijden en je hebt dus geen last van kapotte bovenleidingen of iets dergelijks. Je hoeft dit trouwens niet meteen overal in te voeren, start eerst eens op een paar trajecten. Probeer het uit."

Op de weg

Niet alleen op het spoor, ook op de weg moet er iets veranderen, schreef de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in het rapport Van B naar anders, dat in mei uitkwam. De raad pleit voor een beter gebruik van de bestaande infrastructuur en niet voor meer asfalt of spoor. Wel ziet de raad mogelijkheden voor "verhandelbare spitsrechten voor de weg", op drukke momenten moeten automobilisten dan het recht kopen om te mogen rijden op de snelweg. Mobiliteitsexpert Kloppenburg ziet ook op de weg veel ruimte voor verbetering. "De capaciteit van de snelweg wordt nu vaak teniet gedaan door de drukte. Daar moet iets veranderen. Je kan bijvoorbeeld automobilisten een paar minuten laten wachten bij een toerit, ze mogen er pas op als de capaciteit van de weg het aankan." Toch kom je als automobilist uiteindelijk alsnog in de knel: je moet namelijk op een gegeven moment ook weer van de weg af. "Daar bij de afrit, het eerste stoplicht nŠ de snelweg, is de trechter het dunst en het probleem het grootst", zegt Kloppenburg. "Je kan mensen niet langer op de snelweg houden, dus eigenlijk is de echte oplossing voor dat probleem gewoon minder automobilisten. Die moeten we dus toch in het openbaar vervoer weten te krijgen."

Zelfrijdende auto's

Hornman denkt daar anders over. Hij ziet voor de volle Nederlandse snelwegen vooral een rol voor zelfrijdende auto's. "Als die uiteindelijk helemaal zelf rijden en rekening houden met andere voertuigen, kun je veel meer voertuigen op de weg kwijt." Hij heeft ook nog een totaal andere suggestie. "Hier maak je meestal weinig vrienden mee, maar moeten we eigenlijk per se mobiel zijn? Die vraag krijgt meestal niet veel bijval, maar zouden we niet gewoon dichter bij ons werk moeten gaan wonen, of meer vanuit huis werken?"
(Maandag 20 augustus 2018 - 15:30)

ItaliŽ dreigt migranten terug te sturen naar LibiŽ
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini dreigt migranten die vastzitten op schepen voor de kust terug te sturen naar LibiŽ. Hij wil de rest van Europa op deze manier dwingen om een deel van de migranten op te nemen. Salvini wil beginnen met het schip Diciotti van de Italiaanse kustwacht, dat sinds donderdag voor de kust van Lampedusa ligt. Aan boord zijn 177 migranten die zijn opgepikt uit de Middellandse Zee tussen Malta en ItaliŽ. "Of Europa gaat ItaliŽ concreet helpen, of we zijn gedwongen de mensensmokkel een definitief halt toe te roepen en de migranten terug te brengen naar de Libische haven", zei Salvini. De Diciotti heeft van Salvini's collega Toninelli, minister van Transport, toestemming gekregen om aan te leggen in de haven van Catania, op SiciliŽ. Het schip hoeft daardoor niet meer rond te zwerven op zee. Wel mag er niemand van boord tot ItaliŽ zekerheid heeft gekregen van de EU dat de migranten elders in Europa worden opgevangen.

Drukmiddel

De nieuwe regering van ItaliŽ ligt sinds het aantreden in juni in de clinch met Europa over opvang van migranten. De Italianen voelen zich in de steek gelaten door de andere landen en willen dat vluchtelingen eerlijk worden verdeeld over Europa. Correspondent Mustafa Marghadi denkt dat Salvini de Diciotti vooral gebruikt als drukmiddel om de aankomende Europese onderhandelingen in september over vluchtelingenopvang op scherp te zetten. "Door bij elk schip een crisis te veroorzaken, dwingt hij Brussel om met een structurele oplossing te komen", zegt Marghadi.
(Maandag 20 augustus 2018 - 15:28)

Rutte: voordeel buitenlandse aandeelhouders 'vreselijk vervelend', maar het moet
Premier Rutte noemt de afschaffing van de dividendbelasting een "vreselijk vervelende maatregel", maar zegt dat die wel hard nodig is om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven weggaan. Rutte reageerde op groeiende kritiek op het kabinetsbesluit dat mogelijk 2 miljard euro gaat kosten; 600 miljoen euro meer dan eerder werd gedacht. "Je gaat toch niet voor de lol een belastingvoordeel geven aan buitenlandse aandeelhouders", zei Rutte na afloop van het eerste coalitieoverleg na de vakantie.

Niet leuk

Maar Rutte zei er onmiddellijk met klem bij dat Nederland anders het "levensgrote risico" loopt dat Nederlandse bedrijven weggaan. "Dat is een verarming van het land." Grote bedrijven zijn door de lage rentestand gevoelig voor overnames, denkt Rutte en die bedrijven moeten beschermd worden. "Soms moet je maatregelen nemen die niet leuk zijn." De oppositiepartijen verzetten zich al maanden tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Ze vinden dat het kabinet te veel doet voor de grote Nederlandse multinationals, zoals Shell en Unilever. Er is volgens hen ook geen wetenschappelijk bewijs dat de maatregel daadwerkelijk goed is voor het Nederlandse vestigingsbeleid. "Het is in de eerste plaats een vreselijk vervelende maatregel", aldus Rutte, "Niemand zit erop te wachten, maar er is een goede reden om het te doen. "
(Maandag 20 augustus 2018 - 15:26)

Schiermonnikoog weer digitaal bereikbaar
Alle bewoners van Schiermonnikoog hebben weer internet, tv en telefoon via de glasvezelkabel. Provider Kabelnoord laat weten dat de omleiding via een andere kabel werkt, meldt Omrop Frysl‚n. Sinds zaterdagmiddag zaten de abonnees van het kabelbedrijf op het eiland zonder internet, telefoon en televisie door een breuk in een glasvezelkabel in de Waddenzee. KPN heeft het signaal nu omgeleid via Lauwersoog. Na een korte test heeft Kabelnoord iedereen weer aangesloten. De storing zorgde bij een aantal winkels en horecagelegenheden voor overlast, omdat er niet kon worden gepind en omdat er geen reserveringen konden worden geboekt. De volgende stap is de kapotte kabel repareren. Wanneer dit gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.
(Maandag 20 augustus 2018 - 15:09)


 
   
 
 
     
 

 
Kies hieronder uw nieuwsbron


 
 
 

Weer en Verkeer

 
 

De weers- en verkeersdienst zijn tijdelijk niet beschikbaar. Probeer het later nog eens. Excuses voor het ongemak.
 
 

Kies hier uw voorkeursnieuws
 

 
     
 

Over deze
Nieuws-Service

 
 

Zing.nl biedt deze nieuws-updates aan als service voor alle bezoekers. Wij verzorgen deze dienst in samen-werking met verschillende nieuws-redacties, die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de berichtgeving.

Zing.nl kan geen garanties geven voor de juistheid, tijdigheid en / of volledigheid van de hier getoonde berichten. Aan deze nieuwsservice kunnen daarom geen rechten en/of aansprakelijkheden worden ontleend.
 
 
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE