HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

ZING-AKTUEEL: VERS VAN DE PERS!

 
Zing.nl verzorgt voor u het laatste wereldnieuws  in samenwerking met diverse nieuwsdiensten. Maak uw eigen keuze uit de nieuwsbronnen. U kunt op de koppen klikken om meer te lezen over de nieuwsitems. Ook geven wij u hier de actuele weersverwachting en verkeersinformatie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Kies uw Nieuwsbron
Weer- en Verkeersinformatie
Leestafel
VoIcEmail
Repertoire
   

Het Laatste Nieuws ...

 
 
    Vuurbal gezien boven Nederland
Verspreid over het hele land hebben mensen melding gedaan van een vuurbal die langs de hemel trok. Er kwamen onder meer meldingen uit Groningen, Delfzijl, Enkhuizen, Apeldoorn, Utrecht en Venlo. Op sociale media staan veel berichten over het verschijnsel. Het filmpje boven dit artikel is gemaakt tussen Delfzijl en Appingedam. Maar ook in het Belgische Halle wist iemand de meteoor vast te leggen: Verslaggever Martin Drent van RTV Noord die de lichtflits ook zag, spreekt van een "hele heldere, blauwe lichtkogel die naar beneden viel. Ik dacht eerst dat het vuurwerk was, maar hij was veel hoger." Het verschijnsel was zeer waarschijnlijk een stofdeeltje of steentje uit de ruimte. Bij het binnenkomen van de dampkring botst zo'n meteoor met hoge snelheid op de luchtmoleculen, waardoor een lichtspoor ontstaat. Meestal verdampt een meteoor volledig, ruim voordat die het aardoppervlak bereikt.
(Zaterdag 16 februari 2019 - 02:02)

CBS: energierekening valt gemiddeld honderden euro's hoger uit
Een gemiddeld huishouden is dit jaar 334 euro meer kwijt aan energie dan in 2018, bij hetzelfde verbruik. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het instituut wijt de stijging aan de verhoging van de energiebelasting, hogere netwerkkosten en hogere tarieven voor gas en elektriciteit. Het CBS baseert zijn cijfers op de huidige energietarieven en het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden. Een gemiddeld huishouden komt naar verwachting uit op een jaarbedrag van 2074 euro. Wil je besparen op je energierekening? Bekijk deze vijf tips van Milieu Centraal: Deze week bleek al dat er een recordaantal van 1,4 miljoen Nederlanders is overgestapt naar een andere energieleverancier. Veel mensen wisselden van energieleverancier na Prinsjesdag, toen het kabinet aankondigde dat de meeste huishoudens meer geld kwijt zouden zijn aan gas en stroom.

Belastingen

De tarieven voor de energiebelastingen lopen op. Inmiddels bestaat bijna de helft van je energierekening uit belastingen. Het kabinet probeert zo het gasverbruik van huishoudens terug te dringen. Maar de prijzen voor gas en stroom zijn ook omhoog gegaan, net als de vaste kosten (netwerkkosten en leveringskosten) van energiebedrijven en netbeheerders. Bovendien is de teruggave op je energiebelasting met 60 euro verlaagd. "Je krijgt in 2019 dus minder geld terug, waardoor je energierekening stijgt", zegt een woordvoerder van Milieu Centraal.

Klimaatakkoord

Mogelijk gaat de energierekening later dit jaar nog meer omhoog. In juli wijzigen energieleveranciers vaak nog hun prijzen. Maar dat hoeft niet per se slecht uit te pakken. Je eindafrekening van 2019 kan dus op een hoger, maar ook op een lager bedrag uitkomen. Op 13 maart worden de doorrekeningen van het voorlopige klimaatakkoord gepresenteerd. Dat akkoord heeft mogelijk ook nog gevolgen voor de hoogte van de energierekening.
(Zaterdag 16 februari 2019 - 01:48)

Man bij tewaterlating bijna verpletterd door schip
Bij een tewaterlating van een schip op een werf in Hoogezand, in Groningen, is vanmiddag ternauwernood een ongeluk voorkomen. Terwijl tientallen mensen keken naar de tewaterlating probeerde een medewerker nog een touw weg te halen toen het schip al begon te glijden. De man probeerde weg te komen, maar hij struikelde. Het schip miste hem maar net. In de video is te zien hoe de man daarna opkrabbelde en er zonder kleerscheuren vanaf kwam. Een medewerker van de werf zegt tegen RTV Noord dat het om een externe medewerker ging.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 23:27)

Duitsland wil verbod op 'genezen' van homoseksualiteit
De Duitse regering wil een verbod op omstreden therapieŽn die claimen dat mensen erdoor van homoseksualiteit worden genezen. "Homoseksualiteit is geen ziekte en daarom is daartegen ook geen therapie nodig", zei minister Jens Spahn van Volksgezondheid tegen de krant Tageszeitung. De sociaaldemocratische minister van Justitie, Katarina Barley, sloot zich aan bij de woorden van de christendemocraat Spahn. Ze zei dat homoseksualiteit net zo gewoon is als de seksualiteit van hetero's. Ze noemde therapieŽn tegen homoseksualiteit "in strijd met de menswaardigheid". Barley zei dat ze met Spahn gaat bespreken hoe het verbod op de therapieŽn vorm moet krijgen.

Nederlandse jeugdartsen

in Nederland speelt de discussie over zulke 'genezingstherapieŽn' ook. D66 en de Vereniging van Jeugdartsen pleitten deze week voor onderzoek door het kabinet naar omstreden behandelingen voor jonge homo's. Mochten die behandelingen zo schadelijk zijn als wordt gedacht, dan behoort een verbod wat D66 betreft tot de mogelijkheden.

Extreme eenzaamheid

Ook jeugdartsen maken zich grote zorgen. Ze wijzen op schadelijke effecten van de therapieŽn omdat die suggereren dat iemand ziek is. "Dat is niet alleen discriminerend, maar kan ook leiden tot extreme eenzaamheid en verdriet bij jongeren die worstelen met hun geaardheid. Dit is een vorm van kwakzalverij die wettelijk verboden zou moeten worden", zei Jeanne-Marie Hament van de vereniging van jeugdartsen in Nederland.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 23:05)

Sponsordeal Rotterdams Zomercarnaval in gevaar door brexit
Het Zomercarnaval in Rotterdam dreigt vrijwel zeker een lucratieve sponsordeal kwijt te raken. De sponsor lijkt vanwege een brexit zonder akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk af te zien van een contract. Volgens festivaldirecteur Guus Dutrieux kan zo'n 'no deal' problemen opleveren voor het sponsorcontract. "We waren in overleg met de sponsor, een producent van een Caribisch drankje", zegt hij tegen RTV Rijnmond. "De drankjes worden in Engeland gebotteld. Nu er een harde brexit dreigt kunnen die drankjes hier niet komen." Zonder brexitakkoord zal het de sponsor niet lukken om de drankjes naar Nederland te krijgen.

Harde klap

Het Zomercarnaval is een jaarlijks evenement, dat dit jaar in juli plaatsvindt. Het niet doorgaan van de deal zou volgens Dutrieux een klap zijn. "We zouden ongeveer een ton aan deze deal overhouden. Ik heb nooit gedacht dat een evenementje als het Zomercarnaval gevolgen zou ondervinden van iets in de wereldpolitiek als de brexit."
(Vrijdag 15 februari 2019 - 22:02)

Tientallen doden in aanloop naar presidentsverkiezingen Nigeria
In Nigeria zijn in de dagen voor de presidentsverkiezingen van morgen tientallen doden gevallen. Volgens de autoriteiten in de noordelijke deelstaat Kaduna zijn bij geweld tussen rivaliserende groepen zeker 66 mensen omgekomen. Onder de doden waren 22 kinderen, zegt een woordvoerder van de gouverneur van de deelstaat. Hij legt de schuld voor het geweld bij "criminele elementen". Getuigen zeggen dat christelijke boeren de laatste dagen in gevecht zijn geraakt met rondtrekkende islamitische herders van het Fulani-volk. De groepen raakten vaker in gevechten verwikkeld doordat kuddes koeien boerenland afgraasden en oogsten vernielden. In het zuiden van Kaduna waren de afgelopen jaren herhaaldelijk gewelddadige conflicten tussen boeren en herders over het gebruik van grond en water. In de deelstaat zijn ook geregeld roversbenden en extremisten actief.

Tweede termijn

Het geweld van deze week lijkt niets te maken te hebben met de verkiezingen van morgen. Dan hoopt president Buhari te worden gekozen voor een tweede termijn. Zijn belangrijkste uitdager is de voormalige vicepresident en zakenman Atiku Abubakar.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 21:10)

Advocaten journaliste Boersma tegen OM: volgende keer zorgvuldiger zijn
De advocaten van de uit Turkije gezette journaliste Ans Boersma hebben een brief gestuurd aan het Openbaar Ministerie, waarin ze het OM oproepen om zorgvuldiger te zijn in de rechtszaal. In de brief spreken ze nogmaals tegen dat Boersma wist dat haar ex-vriend Abd A. actief was voor terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. De journaliste, die Turkije moest verlaten nadat Nederland informatie over haar had opgevraagd, heeft dat meermaals ontkend. Ze ondersteunde zijn visumaanvraag en pleegde daarbij volgens OM valsheid in geschrifte. Volgens de advocaten heeft het OM tijdens de pro-formazitting van dinsdag stellingen ingenomen die haar positie als journalist ernstig schaden en kan ze zich daar in de rechtszaal niet tegen verdedigen. Boersma heeft geen mogelijkheid tot verweer, omdat ze dinsdag niet terechtstond. De advocaten willen voorkomen dat het OM, zoals zij zeggen, een soort schaduwproces tegen Boersma voert.

Gesprekken met broer?

Het OM stelde tijdens de zitting dat Boersma wel op de hoogte was van het terroristisch verleden van haar vriend. Justitie trok de conclusies mede op basis van gesprekken die de geheime dienst had afgeluisterd. De SyriŽr heeft in die gesprekken volgens het OM tegen Boersma gezegd: "Ik heb gezworen niet meer te slachten, geen vrouw, geen man, niemand." De advocaten zeggen dat het fragment afkomstig is uit een gesprek tussen A. en zijn broer en niet tussen A. en Boersma. Eerder ontkende Boersma al dat haar toenmalige vriend iets van die strekking had verteld.

Gewapende mannen in zwart

Ook stelde het Openbaar Ministerie dat Boersma in grote lijnen wist wat haar vriend in SyriŽ had gedaan doordat ze op zijn Twitter-account had gekeken. Daarop zouden foto's hebben gestaan uit de tijd dat hij actief zou zijn geweest bij al-Nusra. Volgens Boersma volgde haar vriend op Twitter in 2014 meerdere groeperingen en zag ze daarop alleen gewapende mannen in het zwart. "Het volgen van groeperingen en Arabische nieuwssites plaatste cliŽnte in het kader van zijn Syrische achtergrond." De advocaten concluderen dat het Openbaar Ministerie ten onrechte en op onzorgvuldige wijze naar buiten heeft gebracht dat hun cliŽnt van alles wist. "De gepresenteerde feiten kunnen deze verstrekkende conclusies niet dragen." Tot slot herhalen ze dat ze ondanks de gang van zaken willen praten over de mogelijkheid om de zaak te seponeren.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 20:41)

Zes gewonden na twee ongelukken met vrachtwagens op A50
Bij een ernstig ongeluk met twee vrachtwagens en verschillende auto's op de A50 tussen Nistelrode en Ravenstein zijn vanmiddag zes gewonden gevallen. Twee van de slachtoffers zijn zwaargewond. Nadat de twee vrachtwagens op de A50 ter hoogte van Ravenstein op elkaar waren gebotst, ontstond er een flinke file. Niet veel later reed daar een andere vrachtwagen op in. De verkeerschaos was groot, schrijft Omroep Brabant. Het verkeer rond de plek van het ongeluk liep op zowel de A50 als de A59 helemaal vast. Rond 17.00 uur ontstond er een file van 11 kilometer, goed voor een vertraging van twee uur. Hoe de ongelukken zijn ontstaan wordt nog onderzocht. De A50 richting Oss is inmiddels vrijgegeven. De snelweg richting Nijmegen, ter hoogte van knooppunt Paalgraven, is nog tot vanavond 22.00 uur afgesloten.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 20:17)

Aardappelteler die niet mag vliegen met zijn drone, begint luchthaven
Nederland is een luchthaven rijker: in het Brabantse Reusel is een gebied van 80 hectare aangewezen als Reusel Airport, met een officiŽle luchthavenstatus. Al sinds 2010 experimenteert Jacob van den Borne uit Reusel met drones, die zijn aardappelplanten vanuit de lucht in de gaten houden. Ze geven door of er water nodig is, of er een insectenplaag is of dat ze te nat staan. Maar Van den Borne liep tegen de grenzen aan van wat er met drones is toegestaan in Nederland. Hij mocht ze niet groter of zwaarder maken, en hij mocht ook niet met meer drones tegelijk vliegen.

Een list

Maar dat was wťl noodzakelijk, vond de teler, want hij heeft een praktijkcentrum voor precisielandbouw. Met steun van Europa, Rijk en provincie heeft Van den Borne een opleidings- en experimenteerinstituut. En dat draait alleen goed als er voortdurend innovaties zijn. Van den Borne bedacht een list om met grotere toestellen te kunnen vliegen: hij deed een beroep op de luchthavenregeling. Daarmee kun je de officiŽle status van luchthaven aanvragen. Dan zou Reusel voortaan een luchthaven zijn, en moeten andere vliegers rekening met je houden. Daarmee zouden zijn drones een slag zwaarder mogen zijn. De list slaagde, de vergunning kwam er. "Ik heb een luchtvaarthavenmeester aangesteld", zegt van den Borne. "Die geeft keurig per dag door of we vliegen, waar, en hoe hoog. Aan Eindhoven Airport, hier in de buurt, aan de luchtmacht, maar ook aan alle andere autoriteiten. Het is een oud-piloot die hier in Reusel woont, en hij heeft het vertrouwen van de overheid." Reusel Airport is ongeveer 80 hectare groot. Je kunt nu nog niet precies zien waar de luchthaven begint en eindigt maar dat is binnenkort voorbij want de benodigde borden zijn besteld. Er mag gevlogen worden met drones tot 150 kg en op een hoogte tot 300 meter. Een grote berg wit zand bij een schuur geeft aan waar de start- en landingsbaan is. "Er zijn wel meer drone ports", zegt Van den Borne, "maar die liggen allemaal bij bestaande of oude luchthavens. En dat wil ik niet, want wat kan ik daar nou meten? Hoe hoog het gras in de buurt is? Daar heb ik niks aan." Op Reusel Airport kan van den Borne testen wat hij wil, en hij niet alleen: iedereen die wil experimenteren met een drone is welkom. Dat kan een startend bedrijfje zijn, iemand die gewichten wil testen, noem maar op. Van den Borne: "Je hebt ook mensen die drones willen wegjagen of neerhalen, bijvoorbeeld in de buurt van luchthavens. Denk je dat ze daar iemand toelaten met een verstoringsgeweer? Ik dacht het niet. En hier kan dat mooi getest worden. We hebben alles: stukjes bos, stukken open terrein, bebouwing. Alles is te oefenen hier". Op de vraag of hij zich realiseert dat ie het risico loopt dat hij half drone-minnend Nederland op de stoep krijgt zegt hij: "Iedereen is welkom op Reusel Airport. Wie proeven wil doen, apparatuur wil ijken, testprogramma's wil uitvoeren; het mag allemaal. Alleen: wŪj controleren het luchtruim, en wŪj bepalen dus wie er met wat vliegt en waar dat gebeurt."
(Vrijdag 15 februari 2019 - 20:16)

Wat doet het CDA in Zuid-Holland dat de rest van de partij niet doet?
Twintig pagina's telt het Actieplan gelijkwaardigheid m/v dat in november aan het CDA-bestuur werd gepresenteerd. De ambitie is duidelijk: vrouwen moeten een grotere rol krijgen binnen de partij. Maar hoewel het partijbestuur volmondig met het plan instemde, lijkt gelijkwaardigheid bij het CDA vooral iets van de lange termijn. Het CDA is, net als de meeste partijen trouwens, een echte mannenpartij. Op dit moment is ongeveer 70 procent van alle leden en alle actieve politici man. Dat moet anders, vond het Gelderse Statenlid Daisy Vliegenthart (41). Ze is het jongste Statenlid van het CDA in Gelderland en een van de weinige vrouwen. Samen met enkele gelijkgezinden schreef ze het actieplan. "Als ik om mij heen kijk zie ik vooral mannen van boven de 50. Ik vond dat ik daar wat mee moest." Volgens Vliegenthart wordt er bijvoorbeeld te weinig rekening gehouden met mensen met jonge kinderen. "We vergaderen elke woensdag. Toen ik begon aan de functie had ik twee jonge kinderen. Ik was er bijna niet aan begonnen omdat de woensdag heel onhandig is met kleine kinderen."

Andere keuzes

Ze hoopt vooral dat een toename van het aantal vrouwen tot andere politie keuzes leidt. "Een jonge vrouw van 25 kijkt toch heel anders tegen de wereld aan dan een man van 50. Door op verschillende manieren naar onderwerpen te kijken, wordt je besluitvorming beter." Bij het samenstellen van de kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart lijken provinciebesturen van het CDA nog weinig werk te hebben gemaakt van de ambitie om meer vrouwen te werven. Van de twaalf lijsttrekkers zijn er twee vrouw, en van alle kandidaten is 32 procent vrouw. Vier jaar geleden was dat 28 procent. In dit tempo duurt het tot 2035 voordat de ambitie van Vliegenthart werkelijkheid wordt.

Generatiewissel

De grote uitzondering is de afdeling in Zuid-Holland. Vier jaar geleden was driekwart van de CDA-kandidaten in de provincie man, bij de komende verkiezingen is de meerderheid vrouw. Waarom lukt het in Zuid-Holland wel, terwijl het bij het CDA in de rest van Nederland niet lukt? Volgens voorzitter Relus Breeuwsma (36) van provinciale afdeling begon dat met een duidelijk ambitie. "Als bestuur hebben we een jaar geleden tegen elkaar gezegd: het is 2019. Het moet toch kunnen om de lijst op een evenredige manier samen te stellen?" Het kostte het bestuur naar eigen zeggen veel tijd, maar het was niet ingewikkeld. "Je roept mensen op om zich kandidaat te stellen. En vervolgens vraag je mensen of ze zich willen kandideren. Als je ze persoonlijk benadert, dan ligt de drempel veel lager." Dat het in het verleden niet lukte, komt volgens hem vooral doordat er op veel plekken bij het CDA een generatiewissel is geweest. "Steeds vaker komen dertigers en veertigers terecht op verantwoordelijke posities. En die kijken anders aan tegen hoe de partij moet omgaan met dit soort vraagstukken. Voor mijn generatie is het meer een automatisme. De helft van de bevolking is vrouw, daar heb je je gewoon rekenschap van te geven als je een lijst opstelt."

Leden diverser

Toch denkt hij niet dat de wil er niet is bij zijn collega's. Het is vooral een kwestie van tijd. "Wij zijn een vrijwilligersorganisatie. Alles wat je doet, gebeurt door vrijwilligers. Wij zijn als Zuid-Holland heel wat uren bezig geweest om op dit punt succes te boeken." Volgens Daisy Vliegenthart is diversiteit op het gebied van mannen en vrouwen nog maar het begin. "We weten en beseffen terdege dat diversiteit binnen onze partij ook op andere vlakken aandacht vraagt. Wij hopen dat we met dit actieplan ook de weg kunnen effenen voor diversiteit op alle terreinen", staat in het stuk. Volgens Vliegenthart moet het CDA daarvoor vooral aan de basis veranderen. "Als de leden diverser worden, worden de gekozen politici dat uiteindelijk ook."
(Vrijdag 15 februari 2019 - 19:18)

Deze fans kijken vannacht naar RuPauls Drag Race: 'Ik word er enorm vrolijk van'
Gentlemen, start your engines and may the best woman win! Fans van de Amerikaanse dragqueens Naomi Smalls, Monique Heart, Trinity The Tuck en Monťt X Change hebben komende nacht roodomlijnd in hun agenda staan. Vanaf 03.35 uur Nederlandse tijd wordt de finale uitgezonden van RuPaul's Drag Race All Stars, een tv-talentenjacht voor dragqueens. Het televisieprogramma is in de tien jaar dat het op de Amerikaanse buis is te zien, uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Het is bekroond met negen Emmy's en kandidaten kunnen rekenen op een status als superster. Oud-deelnemers hebben honderdduizenden volgers op Instagram, slepen lucratieve sponsorcontracten binnen en vliegen de wereld over voor optredens. Fans staan uren in de rij om de hand van hun favoriete dragqueen te mogen schudden of met ze op de foto te gaan. Ook in Nederland, waar het televisieprogramma sinds een paar jaar te zien is, kan het op een hoop fans rekenen. Zo zit Lianne Keemink steevast elke zaterdagochtend voor haar laptop om de nieuwste aflevering te bekijken. "Het is het eerste wat ik doe als ik ben opgestaan", vertelt Keemink. "Als pubermeisje was ik nergens fan van. En nu als dertiger kan ik opeens geen genoeg krijgen van dragqueens. Ik stap zelfs het vliegtuig in om ze te ontmoeten." Wat het televisieprogramma zo leuk maakt? Volgens Keemink is het een ideaal medicijn tegen negativiteit. "De queens stralen een enorme positiviteit uit. Ze zijn getalenteerd, scherp, grappig en durven zichzelf te laten zien. Ik word er enorm vrolijk van." Ook Mikel Folgerts kan geen genoeg van de tv-talentenjacht krijgen. "Het is fantastische televisie want er komen veel dingen in samen. De queens moeten niet alleen talent hebben en grappig zijn, maar zorgen ook voor de nodige drama. Ze hebben allemaal grote persoonlijkheden. Dat botst weleens." Folgerts is zich door het televisieprogramma meer gaan verdiepen in dragqueencultuur. En afgelopen jaar is hij voor het eerst naar optredens van oud-deelnemers gegaan. Hij is niet de enige. Nederlandse dragqueens merken dat de interesse voor wat ze doen, is toegenomen door RuPaul's Drag Race, zegt Tom ten Hove in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "We boren nu een heel ander publiek aan dan vroeger." Hij treedt in avonden en weekenden op onder de naam Dolly Wood. "Er is nu ook buiten de gay-community interesse voor ons." Dit weekend presenteert hij bijvoorbeeld een bingo-avond. "Gewoon in een doodnormaal Gronings buurthuis op aanvraag van 'Jan' en 'Annie'. Dat was eerder ondenkbaar." Toch klinkt er ook kritiek op het programma. Zo schoppen deelnemers die meer geld hebben voor outfits het verder dan rivalen met een kleine portemonnee. Ook is het beschuldigd van racisme en transfobie. "In eerdere seizoenen mochten transgenders niet meedoen", legt Ten Hove uit. "Maar in dit laatste seizoen mag het wel. Je ziet dus dat RuPaul wel iets met de kritiek doet." Volgens andere critici schept de talentenshow een te eenzijdig beeld van dragcultuur. "De deelnemers laten een hele gepolijste variant van drag zien, maar er zijn veel meer vormen", zegt Ten Hove. Desondanks zitten Ten Hove, Folgerts en Keemink vanavond aan de buis gekluisterd. Folgerts: "Ik krijg altijd zo'n positief gevoel van het programma dat ik iedereen kan aanraden naar de finale te kijken. Trust me, je gaat er geen spijt van krijgen."
(Vrijdag 15 februari 2019 - 19:14)

Vakbond dreigt met rechtszaak na bezoek aan Picnic
Vakbond FNV eist dat online supermarkt Picnic binnen een week de supermarkt-cao gaat toepassen. Gebeurt dat niet, dan volgt er een gang naar de rechter. De vakbond heeft al langere tijd kritiek op de arbeidsomstandigheden bij het bedrijf en mocht vandaag na aandringen op kennismakingsgesprek komen. Picnic rekende op vier leden van de bond, maar kreeg in het hoofdkantoor bezoek van meer dan twintig mensen. De FNV overhandigde topman Michiel Muller een symbolische cheque van bijna 10 miljoen euro. Dat is volgens de bond het bedrag dat Picnic bespaard heeft door niet volgens de cao te betalen. De online supermarkt vindt zichzelf niet onder die cao vallen. Het bedrijf heeft geen fysieke supermarkten. "Wij willen een hypermoderne cao. We hebben een hele jonge ploeg mensen die eigen arbeidsvoorwaarden wil afspreken die passen bij ons bedrijf." De vakbond en het supermarktconcern hebben ruim 2,5 uur met elkaar gesproken. "Zij vinden nog steeds dat ze niet onder de supermarkt-cao vallen. Wij vinden dat ze daar wel aan gebonden zijn", zegt Marianne Jekkers van FNV. "Ze mogen nu een week nadenken of ze dat standpunt veranderen. Het gaat over interpretatie van de wet en daar kan uiteindelijk een rechter over beslissen. Maar wij hopen dat Picnic tot inkeer komt en dat ze de bodem gaan toepassen die voor al hun concurrenten geldt." De FNV heeft tientallen leden onder de ruim 3000 medewerkers van Picnic, maar volgens de vakbond is de steun vele malen groter. Zo'n vijfhonderd mensen hebben een petitie ondertekend waarin gevraagd wordt om de medewerkers van het bedrijf te steunen. In december publiceerde de vakbond een zwartboek over het bedrijf. Daarin klaagden medewerkers over een hoge werkdruk, lage beloningen en onveilige situaties.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 18:44)

Aantal leerplichtigen dat langdurig thuis zit opnieuw gestegen
Het aantal kinderen dat langer dan drie maanden niet naar school gaat, is opnieuw gestegen. Vorig schooljaar waren het er bijna 4500, een jaar eerder nog iets meer dan 4200. Deze zogenoemde thuiszitters hebben uiteenlopende problemen. Ze zijn bijvoorbeeld gepest, hebben fysieke of psychische problemen, zijn net in Nederland komen wonen of zijn met justitie in aanraking gekomen. Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs is ontevreden over de nieuwe cijfers. Het was de bedoeling om het probleem van de thuiszitters nog dit jaar uit te bannen, maar het is nu wel "duidelijk dat de door het vorige kabinet gestelde ambitie - in 2020 geen enkel kind dat lang thuiszit - niet gehaald wordt", stelt hij. "Dat is echt heel ergerlijk." Omgerekend zijn er in Nederland op duizend leerlingen ťťn of twee die langdurig verzuimen. "In internationaal perspectief is dat geen slechte stand van zaken", vindt Slob. Hij wijst erop dat het inmiddels beter lukt om leerlingen die lang weg zijn gebleven, weer op school te krijgen. "Maar we zien tegelijkertijd de andere beweging: dat er weer nieuwe leerlingen bijkomen, die langer dan drie maanden thuiszitten." De minister gaat spoedmaatregelen nemen. Er komt per regio een regisseur die bepaalt wat er moet gebeuren als een kind langer dan vier weken niet op school is verschenen. Dat is een idee van voormalig Kinderombudsman Dullaert, die zich op verzoek van het kabinet over het probleem heeft gebogen. Hij ziet dat er vaak veel partijen bij de thuiszitters betrokken zijn, zoals de school, de leerplichtambtenaar, jeugdzorg of justitie, en vindt het zaak dat iemand alle partijen bij elkaar brengt en knopen doorhakt. "Doordat nu iedereen verantwoordelijk is, is niemand verantwoordelijk", zegt Slob. "Er wordt heen en weer geschoven, met het uiteindelijke gevolg dat een kind thuis zit. En dat hoort gewoon op school te zitten."
(Vrijdag 15 februari 2019 - 18:35)

Politieke partijen gevraagd naar gebruik persoonsgegevens bij campagne
De Autoriteit Persoonsgegevens begint een verkennend onderzoek naar het gebruik van persoonsgegevens bij de campagne voor de komende verkiezingen. De organisatie heeft politieke partijen gevraagd hoe zij omgaan met gegevens van mensen, en wil in het bijzonder weten wat het beleid is ten opzichte van bedrijven die de partijen helpen met de campagne, zoals de interactieve kieswijzers. De privacyinstelling wijst erop dat partijen hun ledenadministratie alleen mogen gebruiken voor rechtstreeks contact met de leden, maar dat ze die niet mogen delen met andere organisaties. De Autoriteit Persoonsgegevens vreest dat campagneorganisaties potentiŽle kiezers via sociale media willen benaderen en de organisatie richt zich dan ook op het gebruik van micro-targeting, het specifiek benaderen van groepen op sociale media.

Vertrouwelijkheid en beveiliging

Privacyschending rond verkiezingen werd in de aanloop van de verkiezing van president Trump in de VS in 2016 actueel. Het bureau Cambridge Analytica verzamelde gegevens van tientallen miljoenen gebruikers op Facebook. Dat gebeurde nadat een klein deel een soort vragenlijst had ingevuld, waarmee ook toestemming werd gegeven om een vriendenlijst toegankelijk te maken. Op basis daarvan maakte het bureau kiezersprofielen, waarvoor persoonlijke advertenties werden ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens wijst erop dat in de nieuwe Europese privacywet AVG extra waarborgen zijn opgenomen om misbruik tegen te gaan. Zo mogen bijzondere gegevens als politieke voorkeur, geloofsovertuiging, etniciteit en medische gegevens niet zomaar worden verwerkt. Ook de vertrouwelijkheid en de beveiliging moeten op orde zijn.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 18:30)

Grote brand in loodsen met carnavalswagens in Zaltbommel
In twee loodsen in Zaltbommel woedt een grote brand. In die loodsen stonden de carnavalswagens die over twee weken zouden meerijden met de optocht. Zeker tien carnavalswagens, waaronder de prinsenwagen als de wagen van jeugdprinsen, zijn bij de brand in vlammen opgegaan. De voorzitter van carnavalsvereniging de Wallepikkers spreekt van een groot drama. "De wagens waren bijna klaar. Alles is weg van zeker tien groepen en loopgroepen", vertelt Martijn Merks tegen Omroep Gelderland. "Maanden is er dag en nacht gewerkt. Sommige andere wagens werden al jaren gebruikt. Een levenswerk weg." In de omgeving zijn grote, zwarte rookwolken te zien. Er zijn meerdere hulpdiensten aanwezig. De loodsen liggen in de buurt van een middelbare school. Het vuur is waarschijnlijk ontstaan tijdens laswerkzaamheden. De brand is onder controle.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 18:08)

Wilders wil Denk de Tweede Kamer, de provincie en de gemeenteraad uit
Na het openlijke geruzie in de Tweede Kamer tussen Kamerleden van de Partij voor de Vrijheid en Denk, nemen de aanvaringen in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen alleen maar toe. PVV-leider Wilders dient een wetsvoorstel in dat het mensen met een dubbele nationaliteit onmogelijk moet maken te stemmen of gekozen te worden in de politiek. Wilders wil dat hiermee de partij Denk verdwijnt uit de Tweede Kamer. Wilders: "Ze zitten hier omdat ze ook Nederlander zijn, maar het is voor iedereen glashelder dat ze vooral opkomen voor de Turkse belangen. Het zijn de grootste verdedigers van dat regime van Erdogan in Nederland." Wilders noemt Denk "een vijfde colonne", een term die wordt gebruikt voor geheime aanhangers van de vijand. Het middel dat Wilders tegen Denk wil inzetten is een grondwetswijziging waardoor mensen met een dubbele nationaliteit dus niet meer verkiesbaar mogen zijn en niet meer mogen stemmen. "Het principe is voor iedereen gelijk, met een dubbele nationaliteit mag je niet stemmen en gekozen worden", zegt Wilders. "Maar als wij hiermee de lieden van Denk uit de Kamer en uit alle gemeenteraden en Provinciale Staten zouden kunnen weren, voor zover ze een dubbele nationaliteit hebben, dan zou dat een geweldig resultaat zijn van deze wet." Denk-leider Kuzu zegt in een reactie dat de PVV zich steeds meer ontpopt als een partij voor de vrijheidsbeperking. "Je ziet dat hij het in de Kamer niet voor elkaar krijgt om ons de mond te snoeren, nu probeert hij het via de grondwet en dat gaat hem ook niet lukken", zegt Kuzu. Kuzu heeft een dubbele nationaliteit en hij is niet de enige in de Tweede Kamer. "Dus het gaat niet alleen om Denk of om mij als persoon", zegt hij. "Het gaat om meerdere mensen die actief zijn in de politiek. Dat zijn mensen die dag in dag uit proberen een bijdrage te leveren in gemeenteland, in provincieland, in de Tweede Kamer, in de Eerste Kamer, in Europa, op een democratische manier." Wilders vindt dat mensen met een dubbel paspoort niet goed voor de Nederlandse belangen op kunnen komen, maar dat vindt Kuzu onzin. "Het gaat om het gedrag dat iemand vertoont. En als we kijken naar het gedrag, dan zien we dat meneer Wilders in de afgelopen periode vaker op de IsraŽlische ambassade was dan in de Tweede Kamer." Los van de lange procedure van een grondwetswijziging kan Wilders tot nu toe niet rekenen op veel bijval voor zijn voorstellen om dubbele nationaliteiten aan te pakken, die hij al vaker heeft gedaan. Hij wijst op AustraliŽ, waar zo'n wet al geldt en waar onlangs een vicepremier die ook een Nieuw-Zeelands paspoort heeft moest aftreden. Wilders is daar positief over: "Ik denk dat heel veel partijen, heel veel collega's van mij hier in de Tweede Kamer en ook heel veel kiezers dat voorbeeld van AustraliŽ ook in Nederland ingevoerd zouden willen zien. Dus ik weet nog niet of dit voorstel geen meerderheid haalt." Dat ziet Kuzu niet zo snel gebeuren. Hij vindt het voorstel bovendien opruiend. "Als je voorstellen gaat doen waarbij je echt specifiek mensen gaat pakken met een dubbele nationaliteit, hun de mond wil snoeren, de muil wil korven door het stemrecht af te nemen, dan is dat opruiend ja." De clash vorige week tussen Denk-Kamerlid ÷ztŁrk en PVV-Kamerlid De Graaf: En ook deze week waren er confrontaties in de Tweede Kamer in een debat over de bedreiging van vijf Kamerleden van Turkse afkomst. Denk-Kamerleden Azarkan en Kuzu vinden het hypocriet dat niemand op deze manier voor hun partijgenoot ÷zturk is opgekomen na de harde clash met PVV'er De Graaf vorige week.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 18:01)

Trump roept inderdaad noodtoestand uit om grensmuur te bouwen
President Donald Trump heeft de noodtoestand afgekondigd in het grensgebied met Mexico. Dat maakt het volgens hem mogelijk om de grensmuur te bouwen die hij daar wil om een eind te maken aan drugshandel, illegale migratie en criminaliteit, zei hij op een persconferentie in de tuin van het Witte Huis. Trump sprak van een nationale veiligheidscrisis. Gisteravond werd al duidelijk dat de president voor dit machtsmiddel zou kiezen. De noodtoestand biedt hem de mogelijkheid om buiten het Congres om geld vrij te maken. "Er zijn mensen die zeggen dat muren niet werken in de strijd tegen drugs, criminaliteit en mensensmokkel", zei Trump. "Maar ze werken honderd procent! Kijk maar naar IsraŽl. Dat ze honderd procent effectief zijn weet iedereen, ook Nancy", zei hij. De Democratische partijleider Nancy Pelosi kondigde gisteravond al meteen aan dat zij zal proberen de noodtoestand tegen te houden. Volgens Trump hebben andere presidenten om minder belangrijke redenen de noodtoestand afgekondigd:

Toetsing aan grondwet

De Democraten zullen het besluit aanvechten bij federale rechtbanken en het Hooggerechtshof, dat de noodtoestand zal toetsen aan de grondwet. Verzet is ook te verwachten van eigenaren van de grond waarop Trump de grensmuur wil laten bouwen. Het overgrote deel van die grond is niet in handen van de federale overheid, maar van particulieren. De kans lijkt daardoor groot dat het hele project onderwerp wordt van slepende juridische procedures. Voor die procedures is Trump helemaal niet bang, zei hij vanmiddag. "Daarvan zijn er al zů veel gevoerd tegen mijn beleid, en in de meeste gevallen hebben wij gewoon gewonnen."

Invasie van criminaliteit

Dat hij het uitroepen van de noodtoestand misbruikt voor het doordrukken van een campagnebelofte, sprak hij met klem tegen. "Dit heeft puur met de veiligheid van ons land te maken. We strijden overal in de wereld voor landsgrenzen en veiligheid, maar onze eigen grens is extreem onveilig. We hebben simpelweg te maken met een invasie van criminaliteit en daar helpt alleen een muur tegen."
(Vrijdag 15 februari 2019 - 17:57)

Aannemers halen voor 3738 euro Franco weg
De resten van de Spaanse dictator Francisco Franco worden over vijftien dagen weggehaald uit het grote grafmonument aan de rand van Madrid. Familieleden krijgen nog wel een allerlaatste kans om een nieuwe bestemming aan te wijzen. "We hebben gedaan wat we konden om ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen werden gehoord. Nu kunnen we de volgende stappen nemen. De beslissing Franco uit zijn huidige graf te halen nemen we voor de verzoening van alle Spanjaarden. Zo zullen we er in de toekomst op terugkijken", zei minister van Justitie Dolores Delgado vanmiddag.

Laatste grote daad

Het weghalen van het overschot van de voormalige generalissimo uit de graftombe in de zogenoemde Dodenvallei was een belangrijke belofte van de sociaaldemocratische regering van Pedro SŠnchez. Met de aankondiging van vervroegde verkiezingen, eind april, is het leeghalen van Franco's graf meteen de laatste grote daad van SŠnchez.

Verering door extreemrechts

Oud-dictator Franco werd in 1975 bijgezet in een door hemzelf ontworpen massagraf, waarin 34.000 tegenstanders en aanhangers van de generaal rusten. De doden vielen tijdens de burgeroorlog van 1936 tot 1939. Het graf werd afgelopen decennia een plek van verering door extreemrechts. Maar plannen om Franco weg te halen uit het kolossale grafmonument bleken niet eenvoudig door felle tegenstand van nabestaanden. Ook de katholieke kerk verzette zich lange tijd tegen het openbreken van de grafplaat achter het altaar, waaronder de kist zich bevindt.

Juridische ruggesteun

Na een wetswijziging kunnen alleen de gesneuvelden van de burgeroorlog in het massagraf rusten. Daarmee heeft de Spaanse regering voldoende juridische ruggesteun om de oud-dictator weg te halen, vindt minister Delgado. De regering heeft het voorstel van de familie Franco om de kist bij te zetten in een graf in de kathedraal van Madrid afgewezen. "De dreiging van nieuwe ordeverstoringen in en rond de kathedraal is evident. We kunnen het graf van Franco niet opnieuw inrichten op een plek die toegankelijk is voor het publiek." De familieleden krijgen nog vijftien dagen om een plek aan te wijzen waar de resten heen moeten. Worden ze het niet eens, of komt er geen besluit, dan kiest de Spaanse regering aan het eind van deze maand zelf een bestemming.

Aantasting van gedachtengoed

Familieleden van de oud-dictator hebben aangekondigd dat ze naar het Hooggerechtshof stappen om te voorkomen dat het graf in de Dodenvallei wordt opgebroken. De extreemrechtse Fundaciůn Francisco Franco roept ook koning Felipe op om de verplaatsing te voorkomen. "We gaan alles doen om te voorkomen dat dit onrecht het gedachtegoed van de Spanjaarden aantast", schrijft de stichting in een verklaring. Toch heeft de Spaanse regering zelfs de begroting al rond. Voor 3738 euro wordt een aannemersbedrijf ingezet om de marmeren plaat boven het graf van de dictator te lichten, staat in de plannen. Nadat de kist is weggehaald, komen op de plek van het graf zes marmeren tegels te liggen, identiek aan de vloer rond het altaar. De sporen van het graf zijn daarmee wat de demissionaire linkse regering betreft voor altijd gewist.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 16:27)

Tieners vrijgesproken van stelselmatige verkrachting vrouw met beperking
De rechtbank in Breda heeft zeven Tilburgers vrijgesproken van het verkrachten van een 23-jarige vrouw met een beperking. De zeven werden ervan beschuldigd dat ze de vrouw in 2016 en 2017 in haar woning meerdere keren tot seks hebben gedwongen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de vrouw een laag IQ heeft en niet in staat is om chronologisch en samenhangend verslag te doen van gebeurtenissen en ervaringen. De vrouw en de toen nog minderjarige mannen hebben in die periode seks gehad, maar de rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat er sprake was van verkrachting. De verklaringen die de vrouw aflegde, bevatten tegenstrijdigheden, zegt de rechtbank. Ook uit filmpjes die werden gemaakt en andere bewijsmiddelen blijkt niet dat er sprake was van dwang. Twee van de mannen kregen een taakstraf, omdat ze een televisie en een horloge van de vrouw hadden gestolen. Ook moeten ze een schadevergoeding van 1400 euro betalen. Een van hen kreeg ook nog 132 dagen jeugddetentie en een werkstraf opgelegd voor oplichting en andere gevallen van diefstal.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 15:51)

Heikraan valt op huis in Vlaardingen
In Vlaardingen is een heikraan op een woning gevallen. De kraan sloeg een groot gat in het dak. Niemand raakte gewond, de bewoners waren niet thuis. Rond 13.00 uur viel de heistelling om. Hoe dat kon gebeuren is onduidelijk. Bouwvakkers waren bezig op een nieuwbouwterrein toen de kraan omviel. Het huis dat beschadigd is geraakt is ongeveer een jaar geleden opgeleverd. De bewoners mogen door de schade voorlopig hun huis nog niet in: Tegen RTV Rijnmond zegt de eigenaar van de getroffen woning dat hij zich al langer zorgen maakte over de bouwactiviteiten voor zijn huis. "Ik ben geen bouwexpert, maar er wordt hier stevig en snel doorgebouwd. Ik denk dat er wat foutjes zijn gemaakt. Anders valt zo'n machine niet om, denk ik dan." Hoewel hij en zijn vriendin niet thuis waren, zijn ze geschokt. "Ik ben nog jong, maar als je heel je leven hard hebt gewerkt om dit huis voor jezelf te kunnen regelen dan is dit ongeval wel schokkend." Er ontstond ook een gaslek. Dat heeft de brandweer snel kunnen afsluiten.
(Vrijdag 15 februari 2019 - 15:49)


 
   
 
 
     
 

 
Kies hieronder uw nieuwsbron


 
 
 

Weer en Verkeer

 
 

De weers- en verkeersdienst zijn tijdelijk niet beschikbaar. Probeer het later nog eens. Excuses voor het ongemak.
 
 

Kies hier uw voorkeursnieuws
 

 
     
 

Over deze
Nieuws-Service

 
 

Zing.nl biedt deze nieuws-updates aan als service voor alle bezoekers. Wij verzorgen deze dienst in samen-werking met verschillende nieuws-redacties, die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de berichtgeving.

Zing.nl kan geen garanties geven voor de juistheid, tijdigheid en / of volledigheid van de hier getoonde berichten. Aan deze nieuwsservice kunnen daarom geen rechten en/of aansprakelijkheden worden ontleend.
 
 
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE