HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Lex Hakker is componist, arrangeur, tekstdichter en dirigent. Hij stu-deerde compositie/arrangeren aan het Rotterdams Conservatorium bij Klaas de Vries en Frans Elsen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Het Verhaal achter het Arrangement van 'Ken je mij?' volgens Lex Hakker

 
       
 


In juni 2011 werd ik door close harmony-groep Divina uit Utrecht gevraagd om een arrangement te schrijven voor hun nieuwe show 'U bent hier'. Het nummer dat gearrangeerd moest worden heette 'Ken je mij?' uit het reper-toire van Trijntje Oosterhuis. Ik kreeg haar uitvoering in handen en had in eerste instantie geen idee wat ik hiermee zou moeten aanvangen voor een dames a cappella-formatie.

Geen gewoon liefdeslied
Na enige keren het nummer gehoord te hebben kon ik in ieder geval consta-teren dat het hier geen gewoon liefdeslied betrof, hetgeen men in eerste instantie en bij oppervlakkige beluistering zou kunnen denken. Daar de tekst door Huub Oosterhuis geschreven was, kreeg het lied voor mij al snel een religieuze context. Hoewel ik zelf niet godsdienstig ben (in de reguliere zin), hoorde ik er duidelijk een vraaggesprek of gedachtewisseling met Jezus in (overigens heeft Stijn van der Loo deze tekst schitterend op muziek gezet). Na deze ingeving kwamen er al snel ideeën voor een arrangement: het zou een beetje middeleeuws en kerkelijk moeten klinken, maar zonder de serene en statische elementen van een Gregoriaans gezang of een Palestrina-werk. Wat dan wel? Nou, mooie samenklanken en natuurlijk contrapuntische imitatie door de verschillende stemmen heen. Pfff... waar was ik aan begon-nen...? Het eerste wat ik wilde, was mijn Palestrina-contrapunt weer eens opfrissen. Hoe zat het ook alweer? Snel een (tweedehands) boek besteld bij Amazon. Toen ik daar in begonnen was, bleek toch wel de noodzaak om toch ook eens wat opnamen in de Palestrina en Josquin Despréz-stijl te gaan beluisteren. Kon er helaas niet één vinden in mijn discotheek...

Canon-achtige frasen
We gingen diezelfde week met de auto op vakantie naar Normandië en de sound van mijn toekomstige arrangement bleef letterlijk en figuurlijk in mijn hoofd rondzingen. Ik zou in Frankrijk wel eens gaan zoeken naar wat opna-mes. In een klein plaatsje in een klein winkeltje heb ik toen -heel voordelig- twee prachtige cd's gekocht met Despréz- en Palestrina-gezangen. Ik mocht ze echter van mijn partner niet in de auto draaien als zij erbij was. Dus als zij even boodschappen deed, of wat later dan ik in de auto stapte, draaide ik snel een paar minuten van deze (voor die tijd) behoorlijk progressieve com-ponisten. Weer thuisgekomen begon ik aan het arrangement van Ken je mij? Alle input die ik mezelf in de vakantie had gegeven kwam er met horten en stoten uit, maar het kwam mijns inziens allemaal wel op zijn plaats terecht. Mooie canon-achtige frasen, fraaie harmonieën en toch als geheel niet echt 'kerkelijk'. Al tijdens het instuderen van het arrangement in december 2012(!) kreeg ik een enthousiaste e-mail van Petra Andriessen van Divina en ook dirigent Pepijn Lagerwey leek tevreden met het resultaat.

Loepzuiver
Toen ik het arrangement tijdens hun show 'Hier bent u' in Utrecht hoorde, was ik verbluft: wat een prachtige vertolking! Pepijn had het arrangement perfect ingestudeerd en de dames zongen loepzuiver. Ik was hier zeer tevreden over. Daarna ben ik nog een keer stiekem wezen luisteren in Spaarndam, in een kerkje (mooier kun je 't haast niet krijgen) en ook daar was de uitvoering van een zeer hoog niveau. Ik sneakte zeer content de deur uit en heb daarna in mijn stamkroeg met verheugd gemoed een lekker tripeltje gedronken. Wat kan het leven toch mooi zijn!

Divina heeft 'Ken je mij?' nog steeds op het repertoire staan en inmiddels is het arrangement uitgegeven bij ZoecMusic voor a cappella-vrouwenkoor. Maar ook zonder deze fraaie resultaten zou het arrangement een heel apart plaatsje in mijn hart hebben ingenomen...

Lex Hakker
componist/arrangeur

Uit: BALK

     
      
 Voor al uw koorkleding
     
 
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!

 
 
 

Lex Hakker

 
     
   
     
  Lex Hakker is componist, arrangeur, tekstdichter en dirigent. Hij studeerde compositie/arrangeren aan het Rot-terdams Conservatorium bij Klaas de Vries en Frans Elsen. Hij studeerde directie bij Jos van der Sijde. Hij com-poneerde en arrangeerde voor Lee Towers, Montezuma's Revenge, Divina, de big band van de Nord Deutsche Rundfunk, voor theater-projecten, films en vocale ensembles in verschillende stijlen. Hij is 34 jaar verbonden geweest als docent Muziektheoretische Vakken en Songwriting aan het Codarts Rotter-dams Conservatorium. Hij is auteur van verschillende boeken, waaron-der Spotlicht, Tien Hedendaagse Kleinkunstarrangementen en 106 Lichte Muziek Solfèges en Dictees. In juni 2014 verzorgde hij een work-shop bodypercussion aan de BALK DLV-opleiding.  
      
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
   
 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
  
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE