HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Cécile Huijnen is violiste. Ze heeft een duo met Marieke Grotenhuis, is concertmeester van het Gelders Orkest, is solist en maakt kamermuziek. Daarnaast is zij gastpanellid bij het radioprogramma Discotabel.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Snapshot Klassiek: Tien Redenen

 
   
 

  Cécile Huijnen is violiste. Ze heeft een duo met Marieke Grotenhuis, is concertmeester van het Gelders Orkest, is solist en maakt kamer-muziek. Daarnaast is zij gastpanel-lid bij het radioprogramma Disco-tabel. Cécile schrijft korte ver-haaltjes over het dagelijks leven van een musicus die een kijkje in de keuken bieden. Het zijn columns met een knipoog, over vooroor-
  delen, imago, achtergronden en de rock & roll van de klassieke muziek. Iedere maandagavond kun je haar column Snapshot Klassiek beluisteren op Radio 4 en lezen op Classics To Go.

Tien redenen
Veel mensen denken dat het beroep van musicus bijzonder is. Dat is ook zo. Maar ieder voordeel heeft een nadeel. Daar gaan we.

1. Je strijkt, zaagt, blaast, of trommelt je een ongeluk voordat je wat kan. En als je het eindelijk kan, blíjf je je een ongeluk strijken, zagen, blazen of trommelen, anders kun je het dus niet meer.

2. Dirigenten drijven altijd hun zin door. Je hebt niks in te brengen.

3. Je zit bij je collega’s op schoot want het podium is altijd te klein. Dus val je bijkans flauw van de variatie aan odeuren: knoflookkegels, okselzweet, of aftershave die nou net jouw favoriet niet is. Zeker niet om half tien ’s och-tends bij de repetitie.
 

  4. Veel musici verdienen minder dan modaal. Daarvoor lever je avond aan avond een topprestatie. Je krijgt geen telefoon, laptop of leasebak van de zaak, en zelfs het financieren van je instrument is je eigen probleem.

5. Je dient sjiek de friemel, geïnspi-reerd en ontspannen glimlachend op de bühne te verschijnen, terwijl je kind de griep heeft, je auto het net

 
heeft begeven en je de in de haast geknoeide andijviestamppot vijf minuten voor aanvang nog van je concertbroek stond te schrobben.

6. Er doet altijd iets pijn vanwege de eentonige bewegingen en bizarre lichaamshoudingen waarin je soms wel tien uur per dag muzikale topsport bedrijft. Maar aan fysio’s en massages – zoals bij Ajax – doen orkesten niet. Terwijl ze bij Ajax niet tien uur per dag voetballen.

7. Veel orkesten hebben in hun artiestenfoyer alleen thee en koffie. Ga je weer met je bammetjes. En het eigenhandig geïnstalleerde Nespresso apparaat in de kleedkamer – omdat een strakke bak nou eenmaal humeur-bevorderend werkt – mag niet blijven.

8. De zwarte dwangbuis – officieel rokkostuum – waarin mannen op het podium zitten, verhindert ten enenmale om soepel te bewegen. De stomerij moet je trouwens zelf betalen, dus dat doe je eens per jaar. Als het meezit.

9. De weekenden en op feestdagen ben je altijd de sjaak. Met een beetje geluk heb je één dag per week vrij, maar dan moet je studeren.

10. Je wordt als muzikale topsporter geacht tot je 67e door te gaan. Ooit een 60-plusser op de Olympische Spelen gezien?

Afijn, lijkt me duidelijk, niet aan beginnen. Maar het genot, de energie en troost die je jezelf, je collega’s en het publiek geeft met al die waanzinnige muziek, zijn niet in woorden te vatten. Zoals de reactie van de meneer in de zaal, die bij de Vier Letzte Lieder van Richard Strauss voor het eerst sinds de dood van zijn vrouw kon huilen.
Onbetaalbaar.

Ik wil niks anders.
 

Cécile Huijnen
Uit: Classics to Go
Meer ...

 

 

  
 Informatie, inschrijven en kaartverkoop
     
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
 
   
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ... Bezoek daarom nu onze geheel vernieuwde site.
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE