HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Vrijeschoolliederen.nl bevat het verzamelde liedrepertoire dat op vrije-scholen gebruikt wordt. Bedoeld voor iedereen die met kinderen en volwassenen zingt en op zoek is naar mooie, leuke, nieuwe of bekende liederen. Om inspiratie en nieuwe ideeŽn op te doen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
 
   

VrijeSchoolLiederen: Liederen om te Delen

 
   
 
 
Vrijeschoolliederen.nl bevat het verzamelde liedrepertoire dat op vrije-scholen gebruikt wordt. Bedoeld voor iedereen die met kinderen en volwas-senen zingt en op zoek is naar mooie, leuke, nieuwe of bekende liederen. Om inspiratie en nieuwe ideeŽn op te doen.

In het Nederlandse onderwijs is het zingen met kinderen vrijwel geheel ver-dwenen. De pedagogische betekenis ervan wordt niet meer erkend, vaak zijn leerkrachten het zingen en de didactiek niet meer machtig en zo groeien veel kinderen op zonder ooit te zingen. De zangcultuur voor kinderen is al decennia in een neerwaartse spiraal, terwijl zingen zo bij kinderen hoort.

Op vrijescholen maakt het zingen nog wel deel uit van het curriculum en de

  dagelijkse lespraktijk. De muziekles-sen en het zingen leveren een be-langrijke bijdrage aan het onderwijs aan hoofd, hart en handen. Het vormt kinderen in brede zin, en draagt bij aan hun sociale, emotio-nele en culturele ontwikkeling. De vrijeschoolbeweging heeft een rijk erfgoed aan liederen opgebouwd. Een deel van deze liederen is ty-
 

pisch vrijeschools (zoals de jaarfeestenliederen), maar voor het overgrote deel zijn het gewoon leuke, vlotte, mooie, goed zingbare, en voor kinderen en jongeren aansprekende liederen, die hun bestaansrecht ruimschoots bewezen hebben. Folksongs, canons, internationale liederen, kampliederen, kerst- en sinterklaasliedjes, in alle genres is een breed repertoire opge-bouwd.

Veel van deze liederen staan echter niet in de gangbare liedbundels, zijn niet meer verkrijgbaar en zwerven rond als kopieŽn. Vondsten en succes-nummers worden weinig gedeeld met collega's en zo blijft veel interessant liedmateriaal onbekend en ongebruikt. Daarnaast kampen mensen die re-gelmatig zingen met kinderen en volwassenen met twee herkenbare proble-men: Hoe breng ik ordening aan in die enorme hoeveelheid los liedmateriaal die ik verzameld heb in mijn mappen, zodat ik steeds snel kan vinden wat ik zoek? Waar vind ik interessante nieuwe liederen en hoe maak ik mij die eigen?

 


Het doel van deze website is het verzamelen, toegankelijk maken en delen van die schat aan liederen die op vrijescholen worden gebruikt. Daartoe zijn al deze liederen als nieuw digitaal notenschrift in een database ingevoerd, en is er een overzichtelijke website omheen gebouwd. Hier kan je op een een-

 
  voudige manier naar liederen zoeken, grasduinen en nieuwe liederen ont-dekken, bladmuziek inzien, liederen beluisteren, downloaden en afdrukken. Zo zijn ze voor iedereen binnen handbereik, binnen en buiten de vrijeschool-beweging. Een gratis platform, waarin je snel en gemakkelijk vindt wat je zoekt.

De liederen zijn ingedeeld in leeftijdscategorieŽn, en ook in het liederen-overzicht staan ze per categorie gerangschikt. Deze leeftijdscategorieŽn dienen echter niet te strikt, maar naar eigen inzicht gehanteerd te worden.

De verzameling liederen is nooit compleet, maandelijks komen er nieuwe liederen bij. Wij hopen dat bezoekers hun eigen favoriete liederen naar de redactie opsturen om op de website op te laten nemen, zodat ook anderen er plezier van kunnen hebben. Zo kan door bijdragen van velen een platform ontstaan dat voor een grote groep gebruikers een handreiking en een bron van inspiratie kan zijn. En zo een impuls geeft aan het zingen met kinderen en bijdraagt aan het versterken van de zangcultuur op scholen.

 
 
Uit: VrijeSchoolLiederen.nl

 

 
     
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
 
Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZingMagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
      
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE