HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
De M is weer in de maand. De M van Matthäus-Passion. Nergens ter wereld wordt dat stuk in deze periode zo frequent uitgevoerd als in Nederland.  En het worden er ook steeds meer. Het lijkt wel een plaag.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

De M van Matthäus-Passion

 
   
 

  De M is weer in de maand. De M van Matthäus-Passion. Nergens ter wereld wordt dat stuk in deze periode zo frequent uitgevoerd als in Nederland. En het worden er ook steeds meer. Het lijkt wel een plaag. ZingMagazine, het tijdschrift voor mensen die van zingen houden, houdt het sinds een paar jaar bij. In
    2015 klonk er in Nederlandse concertzalen, kerken en boerenschuren 166 maal een Matthäus-Passion. Voor dit jaar staan er zelfs 190 aangekondigd. En dan rekenen we de kinder-Matthäus van Edwin Rutten en de meezing­Matthäussen niet eens mee.

Van de reguliere Matthäussen vinden er in maart alleen al in het Concertgebouw dertien plaats, door zes verschillende gezelschappen, van Koninklijk Concertgebouworkest tot de Koninklijke Christelijke Oratorium Vereniging Excelsior. En dan is er natuurlijk nog dirigent Pieter Jan Leussink, die het stuk der stukken rond Pasen maar liefst 27 keer uitvoert, door heel Nederland.

Hou me ten goede, er gaat niets boven een mooie Matthäus-Passion. Waarom is die eigenlijk niet jaarlijks al dan niet live op de Nederlandse televisie te zien? Nu moeten we het op de treurbuis stellen met The Passion, als alternatief voor de Matthäus. Ik ga daar niet naar kijken. Dan eet ik nog liever een broodje poep.

In de concertzaal is er nog een ander alternatief. Daarvoor moeten we aanstaande vrijdag, dus twee vrijdagen voor Goede Vrijdag, naar de Kleine Zaal van het Concertgebouw, waar Reinbert de Leeuw zich zal buigen over het onbeschrijflijk mooie Via Crucis van Franz Liszt, in de versie voor piano solo. Via Crucis, Kruisweg in goed Nederlands, is de verklanking van de veertien staties, die het verslag vormen van de lijdensweg van Christus.

Liszt is hier in niets meer de klavierleeuw van voorheen. In plaats daarvan verklankt hij het onuitsprekelijke met uitgebeende noten, vele eenstemmige passages, karig geharmoniseerde melodieën en tastende, kwetsbare chromatische wendingen waarbij je als luisteraar voortdurend de grond onder je voeten voelt wegzakken. Magie.


Door: Erik Voermans 13 Maart 2016
Wekelijks tipt redacteur Erik Voermans in Het Parool in de rubriek Eerste Hulp bij Klassieke Muziek een concert in Amsterdam.
Meer
 

 

 

        
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
   
 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.   
 
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE