HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

 • SuperVoices 2019
 • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Tipboek Muziek op papier (basistheorie) is een handige en helder ge-schreven gids met alles wat je nodig hebt om muziek te kunnen lezen en om inzicht te krijgen in het systeem achter de noten op papier.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Muziek op Papier

 
   
    Tipboek Muziek op papier (basistheorie) is een handige en helder geschreven gids met alles wat je nodig hebt om muziek te kunnen lezen en om inzicht te krijgen in het systeem achter de noten op papier. Geen droge theorie, maar makkelijk leesbare tekst met talloze voorbeelden die je zo kan spelen, zelfs als je nu nog geen noot kan lezen. Over accenten, alla breves en afterbeats, kruisen, kwarten en kwintolen, punten, plops en pitch bends, scoops, sforzando’s en sleutels, en over triolen, tremolo’s en transponeren - en nog veel meer. Voor elke stijl, voor

elk niveau en voor alle instrumenten. Geschreven in samenwerking met musici, klassieke en popdocenten en andere experts, en aanbevolen door violist en docent Theo Olof, gitarist en arrangeur John van der Veer en theoriedocent Heske Berkenkamp (Utrechts conservatorium). Hieronder lees je een greep uit de meer dan 2.000 alinea’s die het boek telt. 

Het heeft lang geduurd, maar het blijkt toch te kunnen: een makkelijk leesbaar, overzichtelijk boekje over muziektheorie.
– Heske Berkenkamp

Zelden is zoveel informatie over dit lastige onderwerp zo compleet, zo compact en vooral zo helder in één boekje terechtgekomen.
– John van der Veer

Dissonant en Consonant
Intervallen zijn onder te verdelen in dissonante en consonante intervallen.
Dissonant betekent letterlijk ‘niet samenklinkend’. De tonen van de dissonante intervallen wringen een beetje met elkaar. Ze zijn niet per se vals, lelijk of minder mooi, maar ze geven een gevoel van spanning. Het zijn de kleine en de grote secunde, de kleine en de grote septiem, en de (enharmonisch gelijke) overmatige kwart en verminderde kwint. Consonant is het tegenovergestelde van dissonant. De tonen van de consonante intervallen versmelten als het ware met elkaar. Ze geven de ‘ontspanning’ waar de dissonante intervallen om lijken te vragen. De consonante intervallen worden nog verder onderverdeeld in volkomen en onvolkomen consonante intervallen. Die namen geven het klankverschil heel goed aan. De volkomen consonante intervallen zijn de reine prime, kwart en kwint en het reine octaaf. De onvolkomen consonante intervallen zijn de grote en de kleine terts, en de grote en kleine sext.

(Ont)spanning
In muziek wordt veel gespeeld met spanning en ontspanning: de spanning van een dissonant interval moet opgelost worden door een consonant inter-val. Een eenvoudig voorbeeld hoor je als je eerst C-Fis tegelijk speelt, en daarna C-G. Als je je verdiept in dat spel van ontspanning en spanning, ben je bezig met wat harmonieleer heet, ofwel met hoe muziek harmonisch in elkaar zit. Vooral als je zelf nummers schrijft of bewerkt, is het handig om iets van harmonieleer te weten. In dit Tipboek wordt hier verder niet op inge-gaan. Als je intervallen op het gehoor kan herkennen, en als je ze in je hoofd kan ‘horen’, kan je je zonder instrument bij de hand toch voorstellen hoe ak-koorden of melodieën klinken. Ook om zelf muziek te schrijven, of om de muziek die je hoort op papier te zetten, is het makkelijk als je de klank van intervallen in je hoofd hebt zitten. Als je nummers van anderen probeert na te spelen zonder de muziek erbij te hebben, leer je bijna vanzelf om inter-vallen te herkennen. Je kan er ook echt voor gaan zitten: laat bijvoorbeeld iemand anders intervallen spelen en probeer ze te herkennen. Dan ben je bezig met solfège-oefeningen, in vaktermen. Solfègeoefeningen zijn ook te koop op cassettes en cd’s, en er zijn solfègeprogramma’s die je op je computer kan draaien.

Voorbeelden
Je onthoudt een interval het makkelijkst als je een nummer kent dat met dat interval begint. Hier zijn wat voorbeelden.

 • Kleine secunde: The Windmills of your mind (Michel LeGrand); Symfonie no. 40 (W.A. Mozart)

 • Grote secunde: Vader Jacob; Klap eens in je handjes

 • Kleine terts: Greensleeves; Rawhide tune

 • Grote terts: Oh, when the saints; In een groen, groen knollenland

 • Reine kwart: Wilhelmus; Zie ginds komt de stoomboot

 • Overmatige kwart: Maria (Westside Story; Leonard Bernstein)

 • Reine kwint: Altijd is Kortjakje ziek: It ain’t necessarily so (Gershwin)

 • Kleine sext: Black Orpheus / Orpheu Negro (L. Bonfa)

 • Grote sext: Take the ‘A’ train (Billy Strayhorn); Berend Botje; My Bonnie lies over the ocean.

 • Kleine septiem: Somewhere: There’s a place for us (Leonard Bernstein)

 • Grote septiem (dalend): I love you (Cole Porter); Star Trek-tune

 • Octaaf: Somewhere over the rainbow
   

Meer weten?
Meer weten over de basistheorie van de muziek, inclusief een minicursus transponeren? Lees Tipboek Muziek op papier!
Bestellen ...
 

 
      
 Zing Mee met het Leukste ZangFeest van Nederland!
     
 
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
        
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
   
 
 
 

VoicEmail

 
 
 
VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE