HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Tipboek versterkers en effecten is een handige en helder geschreven gids voor iedereen die een versterker of effecten gebruikt, van gitaristen en bassisten tot toetsenisten, drummers, zangers en blazers.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Versterkers en Effecten

 
       
      Tipboek versterkers en effecten is een handige en helder geschreven gids voor iedereen die een ver-sterker of effecten gebruikt, van gitaristen en bas-sisten tot toetsenisten, drummers, zangers en blazers. Drie hoofdstukken voor beginners, twee hoofdstukken met alle basiskennis die je nodig hebt, speciale hoofdstukken over de verschillende soorten versterkers, hoofdstukken over effecten en effect-apparatuur, over microfoons en elementen, over onderhoud, over kabels en draadloze systemen, en nog veel meer – inclusief een woordenboek! Ge-  
schreven in samenwerking met en proefgelezen door muzikanten, technici en andere deskundigen. Hieronder vind je twee korte fragmenten uit dit Tipboek.

De Tipboek-serie: encyclopedieën in zakformaat… Een pluim!
– Meet Music Magazine

Decibels
Hoe hard iets klinkt – de geluidsdruk (audio level, sound pressure level of SPL) – wordt gemeten in decibels. Een decibel is te omschrijven als het al-lerkleinste volumeverschil dat mensen kunnen waarnemen. Een volumever-schil van drie decibel (3 dB) hoor je als ietsje harder. Als het volume 10 dB omhooggaat, ervaar je dat als twee keer zo luid. Anders dan meters of euro’s kan je decibels niet zomaar bij elkaar optellen. Om een geluid 3 dB luider te laten klinken – een beetje, dus – heb je twee keer zoveel energie nodig, ofwel twee keer zoveel vermogen. Daarom klinkt een 50 watt ver-sterker dus niet meer dan 3 dB luider dan dezelfde versterker met 25 watt.
Een ander voorbeeld. Een akoestische gitaar produceert 80 dB. Met twee gitaren heb je twee keer zoveel energie, dus dan hoor je 83 dB. Met vier gitaren komt er weer 3dB bij, en met acht nog eens 3 dB, enzovoort. Als je even zo doorrekent, zie je dat je niet minder dan 1224 gitaren nodig hebt om het volume van een rockband te produceren… Die truc met al die gitaristen lukt in werkelijkheid natuurlijk niet: de gitaristen die het verst weg zitten, zijn nauwelijks nog te horen. De geluidsdruk neemt snel af als de afstand groter wordt: iemand die twee keer zo ver weg staat, hoort al snel 6 dB minder. Dat verklaart meteen waarom er PA’s zijn met een vermogen van meer dan 200.000 watt: de mensen achter in het stadion willen ook iets horen.

Instrumentkabels
Instrumentkabels zijn er in lengtes van een centimeter of vijftien tot tien me-ter. De kortste kabels worden gebruikt om effectpedaaltjes door te lussen. Kabels met een haakse jackplug nemen daarbij minder ruimte in beslag. Een lange kabel kan het geluid van je (bas)gitaar doffer, onduidelijker en minder dynamisch maken. Dat effect wordt nog sterker als de kabel een hoge elek-trische capaciteit (capacitance) heeft. Goede kabels hebben een lage capa-citeit (van rond de 80 pF/m of lager, als je van cijfers houdt). Tip: sommige gitaristen houden van het ‘verslechterende’ effect van een superlange ka-bel. Jimi Hendrix was er een van. Nog een tip: bij keyboards, synths en andere instrumenten met een lage impedantie geven langere kabels geen signaalverlies, maar ze zijn wel storingsgevoelig. Instrumentkabels vervoe-ren zwakke, ongebalanceerde signalen, waarbij makkelijk allerlei soorten storing opgepikt worden. Hoe langer de kabel, des te groter de kans op dat soort bijgeluiden. Een goede kabel heeft een betere afscherming die stoor-signalen tegengaat. Gebruik je meer dan zes meter kabel (totale kabellengte tussen instrument en versterker) en heb je vaak last van storing, denk dan eens aan een draadloos systeem, of gebruik een DI-box die het signaal laagOhmig en gebalanceerd maakt, zodat storing onderdrukt wordt. Als je een kabel flink beweegt, hoor je soms een krakend of knetterend geluid. Goede kabels hebben speciale laagjes om dit geluid (tribo electric impact noise) te onderdrukken.Bij sommige instrumentkabels staan er pijltjes op de mantel om aan te geven in welke richting het signaal moet lopen. Sluit je zo’n kabel andersom aan (pijltjes richting output), dan kan de afscherming minder effectief zijn. Een klankverschil is er niet. Er zijn speciale baskabels die voor meer dynamiek en betere respons in het laag zouden zorgen. Het minste wat je kan doen, is ze uitproberen.

Meer weten?
Meer weten over versterkers, effecten, microfoon en kabels, of over wattages, inserts, impedanties, loops en andere 'technische' zaken zonder dat het ook maar ergens te technisch wordt? Lees Tipboek Versterkers en effecten!
Bestellen ...
 
 
      
 Het Vocale Warenhuis van Nederland
     
 
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden.Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
        
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
   
 
 
 

VoicEmail

 
 
 
VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
  
 
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE