HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
De Rotterdamse musicus Arjan Breukhoven pleit voor het opnemen
van de contributie van een zangkoor in het basispakket van de ziekte-kostenverzekering.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Koorcontributie in Basispakket Ziektekosten

 
   
    Breukhoven vraagt zich openlijk af waarom zorgverzekeraars wel de kosten dekken van geneeskunde maar niet de kosten van aanwijs-bare effectieve preventie zoals koor contributie. Verschillende internatio-nale onderzoeken, naast de praktijk van elke dag, hebben aangetoond dat zingen een positieve bijdrage levert aan de gezondheid van mensen. Nederlanders moeten veel meer gaan zingen en zorgverze-keraars kunnen dit stimuleren!
'
Het lijkt mij een goed idee dat de
contributie van koren minimaal wordt opgenomen in de aanvullende polissen van zorgverzekeringen en misschien zelfs wel in het basispakket. Zingen werkt op verschillende manieren positief bij aan de gezondheid van mensen. Niet alleen lichamelijk, maar zeker ook geestelijk.' De Rotterdamse musicus Arjan Breukhoven pleit voor het opnemen van de contributie van een zangkoor in het basispakket van de ziektekostenverzekering.

Afweerstoffen
Wetenschappers aan de universiteit van Frankfurt melden dat zingen de hoeveelheid afweerstoffen verhoogt in het lichaam zoals immuunoglobine A. Ook de hoeveelheid cortison, een hormoon tegen stress, neemt dan toe. Zingen stimuleert ook de ademhaling en de bloedsomloop, en dat werkt weer ontspannend. Een goede manier om stress dus tegen te gaan. In de ruim 20 jaar dat ik als dirigent verbonden ben aan koren heb ik in de praktijk veel mensen gesproken die problemen hadden met hun longen. Bij onder-zoek in het ziekenhuis bleek dat de meeste zangers, na langere tijd van zin-gen in een koor, meer longinhoud kregen door de wekelijkse repetitie. Niet dat ik een geneeskundige ben, laat dat duidelijk zijn, maar ik realiseer mij wel dat door toedoen van het zingen in een koor de zangers er lichamelijk en geestelijk zeer zeker op vooruit kunnen gaan. Het werkt op vele fronten sti-mulerend. Een koor is een bonte verzameling van mensen uit de samenle-ving, van alles zit door elkaar. Maar aan het eind van de repetitie heeft iedereen zijn hoofd leeg gezongen. Ontspannen keren de koorleden weer naar huis terug.

NeuriŽn
Zweedse wetenschappers hebben enkele jaren geleden aangetoond dat neuriŽn, een activiteit die ook door vele koren regelmatig wordt gebezigd, een goede behandeling kan zijn van bijholteontsteking. Bijholteontsteking (sinusitis) is een ontsteking die wordt veroorzaakt door bacteriŽn. Deze bacteriŽn gedijen goed in stilstaande ruimtes in de verstopte neus. Door het neuriŽn kunnen deze verstoppingen worden opgeheven. Die verse lucht kan de bacteriŽn weer doden.

Gezamenlijk doel
Ook werkt zingen in een koor prima om mensen uit een sociaal isolement te halen. Door wekelijks met elkaar te werken met een gezamenlijk doel wor-den mensen ook sociaal sterker. Het is toch een enorm groot genoegen als een groep mensen door wekelijks te repeteren tot mooie muzikale hoogte-punten kunnen komen. Geweldig toch! Iedereen draagt zijn steentje bij aan het resultaat.

Ga zingen!
Alles bij elkaar is toch duidelijk dat zingen een middel is om sommige klachten te voorkomen. Reden genoeg om mensen op te roepen om te gaan zingen in een koor. Nederlanders: ga zingen! "Voorkomen is beter dan genezen" luidt een bekend gezegde. Dus: koorcontributie moet in het basispakket ziekte-kosten!’

Auteur Arjan Breukhoven is dirigent, organist, pianist en componist.

Meer ...


 
  
 Het Vocale Warenhuis van Nederland
     
 
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
 

VoicEmail

 
 
 
VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement .
  
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
     
   
     
  Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...   
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE