HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
De belangstelling bij het publiek voor musical, popmuziek en film is in de afgelopen twintig jaar flink toegenomen. Het lezen van boeken is in twintig jaar tijd echter met 17 procent gedaald.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Cultuurminnaars en Cultuurmijders

 
       
    De belangstelling bij het publiek voor musical, popmuziek en film is in de afgelopen twintig jaar flink toegenomen. Het lezen van boeken is in twintig jaar tijd echter met 17 procent gedaald. Dat blijkt uit het rapport 'Cultuurmin-naars en Cultuurmijders' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de periode 1983 tot 2003. Drie op de tien Nederlanders (31 procent) bezoekt zeker een keer per jaar een musical of een pop- of jazzconcert. Twintig jaar geleden was dat 18 procent. Ruim de helft van de Nederlanders (57 pro-cent) ging in 2003 tenminste één keer naar de film. Dat was in 1983 48 procent. De belangstelling voor klassieke concerten bleef gelijk.

Volgens het rapport Cultuurminnaars en cultuurmijders zijn vrouwen meer geïnteresseerd in cultuur dan mannen. Allochtonen tonen minder belang-stelling dan de Nederlandse bevolking als geheel. In 2003 bezocht 38 pro-cent van de Nederlandse bevolking een museum, onder Surinamers en Antillianen was dit 28 procent en onder Turken en Marokkanen 23 procent. Het SCP constateert tussen 1999 en 2003 wel een lichte toename van de interesse onder deze groepen. De belangstelling voor traditionele cultuur
 
  maakte een slingerbeweging. In 1983 bezocht 13 procent minimaal eenmaal per jaar een klassiek con-cert. In 1995 was dat 17 procent en in 2003 zakte dit naar 14 procent. Ook bij ballet (5 procent in 2003), beroepstoneel (14 procent) en mu-sea (38 procent) was in de jaren

negentig sprake van een tijdelijke stijging. Nederlanders zijn ook veel minder gaan lezen. In 2000 las drie op de tien (31 procent) eens per week een boek. In 1980 was dat nog 48 procent.

Opvallend detail is dat de gemiddelde stijging van het opleidingsniveau van de Nederlanders niet heeft geleid tot meer deelname aan cultuur. Oudere generaties zijn trouw gebleven aan de populaire cultuuruitingen waarmee ze in hun jeugd vertrouwd raakten: de belangstelling voor bioscoop en pop-concerten onder mensen van middelbare leeftijd groeide. Hun interesse voor klassieke cultuur als ballet en musea stagneerde echter.

Opvallend is ook dat de klassieke cultuur zich handhaaft op een vrijetijds-markt met steeds meer concurrentie. In de groep 12- tot 19-jarigen steeg het aandeel dat jaarlijks een museum bezoekt, van 39 procent in 1999 tot 45 in 2003. Bij toneel en cabaret bleef dat gelijk.

Bron: Kunstredactie NRC

 
  
 Zing Mee met het Leukste ZangFeest van Nederland!
     
 
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
        
 

VoicEmail

 
 
 
VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE