HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
De laatste decennia is een duidelijke trend te zien waarin de klassieke koren vergrijzen en niet meer vergroenen. Nieuwe vocale genres en koren zijn in opkomst en trekken het jongere publiek aan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Trends in de Nederlandse Koorwereld

 
   
 
   
  Vergrijzing en vergroening
De laatste decennia is een duidelijke trend te zien waarin de klassieke koren vergrijzen en niet meer vergroenen. Nieuwe vocale genres en koren zijn in opkomst en trekken het jongere publiek aan. Met name in het laatste decen-nium van de vorige eeuw heeft zich een versnelde ontwikkeling voltrokken in de richting van eigentijdse populaire muziek, zoals die vanaf de jaren zes-tig op radio en TV te horen en te zien was.

Omslag in repertoire
Onderzoek uit 1999 wees uit dat toen al nog maar een derde van alle koor-repertoire klassiek was. Koorgenres kregen een meer eigentijdse inhoud en schakelden om. Die trend zet zich tot op heden versterkt door. Zo schuiven opera en operette richting musical en kerkkoren richting jongeren- en gospelkoren. De grootste trend lijkt de algemene shift van klassieke koren, zoals kamerkoren en oratoriumkoren, richting eigentijdse lichte vocale zang. Er is een bonte collectie aan nieuwere genres ontstaan, zoals barbershop, close harmony, vocal jazz, a capella, tienerkoren, showchoirs, pop- en rockkoren, shanty, piratenkoren, smartlappenkoren, theaterkoren en wereldmuziekkoren.

Nieuwe uitdagingen
Deze nieuwe trends betekenen houden ook nieuwe uitdagingen in. Er komt

    steeds meer aandacht voor presen-tatie, uitstraling en choreografie. Geluidsversterking en belichting spelen een steeds grotere rol. Het auteursrecht vormt een niet eerder bestaand probleem, doordat het eigentijds repertoire veelal sterk beschermd is en niet zonder meer kan worden verkregen. Koorpro-
motie en boekingen verlopen voornamelijk via het internet en met behulp van e-mail. Mede door het gebruik van nieuwe zangmethoden, veranderen de rol en de vaardigheden van de dirigent en ontstaan er nieuwe functies als geluidstechnicus en choreograaf.

Beleidsontwikkeling
De traditionele koorwereld, de instanties die de koorwereld ondersteunen en de auteursrechtelijke instanties (Buma/Stemra) zijn in hun beleid nog niet in alle opzichten klaar voor deze nieuwe trends. De nieuwe koren/ zang-groepen kunnen en/of willen er lang niet altijd terecht voor steun en advies met betrekking tot de nieuwe uitdagingen. Ze zoeken steeds meer hun eigen weg en blijken steeds minder ‘gezagsgetrouw’. Van de 600.000 Nederlan-ders die wekelijks overal in het land zingend actief zijn (NIPO – 2000) is bijvoorbeeld maar de helft aangesloten bij de elf korenbonden die ons land rijk is. Het lijkt erop dat de beleidsontwikkeling het tempo waarin de nieuwe trends zich voltrekken, niet kan bijbenen.

Rob de Visser, Multi Mix Music
Winterswijk
 
  
 Informatie, inschrijven en kaartverkoop
     
 
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
  Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE