HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Ademsteun is een verbijsterend begrip. Hoe heeft toch ooit het idee kunnen postvatten dat wij de ademhalingsspieren in de romp, met hun grove motoriek, moeten gaan trainen om beheersing te krijgen over de fijne motoriek van het spreken en zingen?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Ademsteun of Stemsteun?

 
   
    Ademsteun is een verbijsterend begrip. Hoe heeft toch ooit het
idee kunnen postvatten dat wij
de ademhalingsspieren in de romp, met hun grove motoriek, moeten
gaan trainen om beheersing te
krijgen over de fijne motoriek van
het spreken en zingen? Dan doel ik

natuurlijk op oefeningen om de zogenaamde ademsteun te verbeteren.

Ademhalingsspieren reageren op articulatie
Articulatie is het maken van een afsluiting of vernauwing in de stemweg waardoor de uitgaande luchtstroom direct een hogere weerstand onder-vindt. De verandering in weerstand tijdens de uitademing is onmiddellijk voelbaar in de rompspieren door actie van onder andere het middenrif.

Oefening
Adem ongehinderd uit met open mond en maak een fff door de boventanden stevig op de onderlip te zetten. Doe ditzelfde voor een sss door de tongpunt achter de boventanden te plaatsen. Voel de verandering in de buikspieren bij toenemende weerstand.

Ademhalingsspieren reageren op sluiting stemplooien
Ook de stemplooien in ons strottenhoofd kunnen worden beschouwd als een klep met een variabele weerstand die de uitgaande luchtstroom regelt.

Oefening
Een grotere weerstand is goed te merken wanneer je overgaat van een stemloze medeklinker, bijvoorbeeld een fff naar de stemhebbende tegen-hanger vvv. Of probeer het koppel: sss en zzz of sh en sj. Je voelt een aanspanning van spieren in de buikstreek. Dit noem ik de natuurlijke stemsteun.

Articulatie benvloedt stemkwaliteit

  Het mechaniek van sluiting van de stemplooien, ook wel stemregister genoemd, reageert eveneens op onze articulatie in mond- en keel-holte.

Conclusie
Er zijn in ons stemapparaat meer-dere mechanismen met een actieve terugkoppeling. Het voorbereiden of klaarzetten van stemsteun - of
 
  ademsteun - voordat je begint met spreken of zingen, is mijn inziens begin-nen met een actie aan het verkeerde uiteinde en om die reden een zinloze handeling.

Advies
Veel effectiever is het om je in je voorbereiding te richten op de vele spier-tjes met fijne motoriek van lippen, tong, en zachte verhemelte en natuurlijk ook die in het strottenhoofd zelf. Dr zit onze controle, niet in de buik maar in mond en keel!
Dus stop met steunen en ga articuleren!


Hanny van Lankeren, Vrouw en Tenor
Wageningen, 10/11/2014
 

 

 
 
 Het Vocale Warenhuis van Nederland
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op n of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Hanny van Lankeren

 
     
   
     
 
Hanny studeerde Biologie in Amsterdam en Klassieke zang in Groningen. Ze woont en werkt in Wageningen waar zij in de voormalige bakkerswinkel een zangstudio heeft gevestigd. Hanny geeft regelmatig workshops over het werken met computerprogramma's voor stemanalyse en over moderne stemmethoden waaronder Estill Voice Training.
 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
   
 
 
   
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE