HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
In een vorig blog heb ik gemeld dat het actief uitspreken van klinkers en medeklinkers een natuurlijke stemsteun opwekt die duidelijk voelbaar is in de buikstreek. We gaan nu het effect onderzoeken van volkomen afsluitende medeklinkers, de zogenaamde ‘plosives’, wanneer ze worden geplaatst aan het begin van een woord of lettergreep.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Medeklinkers doen meer voor de Stem dan een betere Verstaanbaarheid

 
   
  In een vorig blog heb ik gemeld dat het actief uitspreken van klinkers en medeklinkers een natuurlijke stemsteun opwekt die duidelijk voelbaar is in de buikstreek. We gaan nu het effect onderzoeken van volkomen afsluitende medeklinkers, de zogenaamde ‘plosives’, wanneer ze worden geplaatst aan het begin van een woord of lettergreep. Hoe veranderen ze de stem-kwaliteit? Ervaar het zelf in de volgende oefening.

Oefeningen met p, t en k maken de stem luider en helderder
Spreek de volgende lettergrepen krachtig uit: pa, ta, ka. Concentreer je op

    het stoppen van de adem, met de intentie om ook echt de medeklinker uit te spreken. Laat vervolgens de p, t of k exploderen vanuit de mond zonder bewust iets klaar te zetten in buik of borst. Achteraf kun je voelen dat het middenrif en de buikspieren wel hebben meegedaan, met name, de dieper gelegen spierlagen. Merk op dat je stem in een helder ‘forte’

door de ruimte schalt. Probeer naast de [aa] ook korte klinkers uit zoals [], [], [] en [oe].
 
Wat gebeurt er eigenlijk?

De adem stopt op het moment dat een van de volkomen afsluitende mede-klinkers wordt aangezet, bijv. een p. Op het moment dat je de vernauwing opheft kan de adem ineens weer gaan stromen. Er komt energie vrij die de daaropvolgende klinker luider n helderder maakt. Oefeningen met b, d en g leiden tot een dikkere stemplooisluiting. Bij plaatsing van een van de stem-hebbende tegenhangers b, d of g (uitspraak als in het Engelse ‘go’) treedt nog een fenomeen op. Probeer eerst zelf uit: maak korte klanken in roep- of spreekstem zonder vaste toonhoogte op woorden als: bah, dik, en ‘go’ (Engelse uitspraak). Zie ook de Articulatieoefeningen.

Wat gebeurt er nog extra dan?
Voordat de energie van de afsluiting door de lippen zich abrupt ontlaadt in de uitroep beginnen de stemplooien al met trillen. De stem is hoorbaar als een kort onderwatergeluidje vlak voor het exploderen van bijvoorbeeld, de b. Tijdens deze korte periode heersen er vergelijkbare omstandigheden als bij het maken van liptrillers en nasale glissandi: de druk BOVEN de stem-plooien wordt groter; het verschil met de druk ONDER de stemplooien wordt kleiner. Er stroomt minder lucht door de glottis (= ademspleet). De stem-plooien zullen per trillingscyclus langer gesloten zijn met als resultaat meer stemvolume en dus een luidere uitroep.Noot: Nasale medeklinkers als m, n en ng hebben een vergelijkbaar effect!

Waarom wordt de stem ook helderder?
Een helderder, stralender stemgeluid kent verschillende definities:
Helderder = schoon: zonder krasjes of bijgeluiden (partialen) en zonder valse lucht. Articulatie in combinatie met de natuurlijke stemsteun vermindert het overmatig aanblazen van de toon en maakt dat de stemplooien vollediger sluiten. Dat betekent dat eventuele ruis op de stem verdwijnt of minder wordt. Helderder kan ook verwijzen naar een akoestisch effect: een

  scheller of stralender stemgeluid. Dikkere stemplooien genereren sterkere boventonen in het bron-geluid ten koste van de energie rond de grondtoonfrequentie. De hoorbare, luidere stem zal dan ook meer akoestische energie in de hogere frequenties bezitten, met  
  name rond de 3 kiloHertz. De stem heeft meer draagkracht gekregen. Uiteindelijk zijn meer mogelijkheden om de stem helderder te maken, door twang op te wekken bijvoorbeeld. Daarover vertel ik in een volgend blog.

Waarom een langere adem?
Een langere sluitingstijd per trillingscyclus houdt in dat er per tijdseenheid minder lucht door de glottis stroomt (glottis = ademspleet tussen de stemplooien). We zullen dus zuiniger zijn met onze adem. Het zingen en spreken van langere zinnen, zonder onderbreking van een inademing ligt dan binnen handbereik. Oefening: Zing in een legatolijn een toonladder in een dalende kwint en articuleer een medeklinker aan het begin van iedere toon. Voor een uitgebreide instructie: zie ook Articulatieoefeningen: Gezongen.

Extra oefening: Beat boxing
Spreek de medeklinkers krachtig uit zoals een beatboxer het zou doen. Probeer dit zonder stemgeluid te doen en ook zonder te fluisteren! Er is geen ademstroom vanuit de longen; we maken alleen gebruik van de lucht in mond- en keelholte! Voorbeeld: Pull on the chain! Probeer de geluiden te plaatsen in een muzikaal ritme alsof je de drumsectie vertegenwoordigt.


Hanny van Lankeren, Vrouw en Tenor

 

 
 Het Vocale Warenhuis van Nederland
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen door-zoeken op n of meerdere tref-woorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Hanny van Lankeren

 
     
   
     
 
Hanny studeerde Biologie in Amster-dam en Klassieke zang in Groningen. Ze woont en werkt in Wageningen waar zij in de voormalige bakkers-winkel een zangstudio heeft ge-vestigd. Hanny geeft regelmatig workshops over het werken met computerprogramma's voor stem-analyse en over moderne stemme-thoden waaronder Estill Voice Training.
 
     
   

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
   
 
 
   
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE