HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
In de zangwereld woedt een schoolstrijd: komt stembeschadiging door overbelasting of doordat sterren niet adequaat hebben leren zingen?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Waarom Sterren vaker Schade aan de Stem-banden oplopen

 
   
 
 

Foto: Lucy Nicholson/Reuters

 

In de zangwereld woedt een schoolstrijd: komt stembeschadiging door overbelasting of doordat sterren niet adequaat hebben leren zingen? Het is zo’n bericht dat je regelmatig leest: 'Zanger(es) X heeft een concert moeten afzeggen wegens overbelastte stembanden'. Het overkomt alle sterren wel een keer, of soms meerdere keren: Sam Smith, Anouk, Shakira, Frans Bauer, Mick Jagger, Elton John.

Adele moest begin juli (2017) nog de laatste twee concerten van haar wereldtournee afzeggen wegens beschadigde stembanden. Als verklaring wordt gezegd dat stembanden van artiesten door de enorme druk en een slopend tourschema veel sneller overbelast raken. Daardoor ontstaan poliepen, cystes op de stembanden en soms zelfs een bloeding als zangers te vaak hun toevlucht nemen tot steroïdeninjecties om zich met een verkoudheid door een concert te slepen.

Meer en meer sterren laten zich, zoals Adele zes jaar geleden, opereren aan de stembanden, een uiterst riskante operatie. Sinds Adele onder het mes ging en daar niet geheimzinnig over deed, is de operatie van zijn stigma af. Haar chirurg heeft inmiddels meer dan zevenhonderd artiesten onder zijn mes gehad, waaronder vele beroemdheden die daar nu ook voor durven uit te komen.

Overbelasting of slechte training?

In een interessante longread betogen voormalig operazangeressen Lisa Paglin en Marianna Brilla dat dit soort operaties slechts een tijdelijke verlichting geeft. 'De kans is groot dat de stembanden, twee sterke spieren, opnieuw beschadigen als iemand op dezelfde manier blijft zingen als voor de operatie. Daarin zit het echte probleem' zeggen beiden: 'we zijn anders gaan kijken naar wat iemand tot een goede zanger(es) maakt.'.

Het 'belten', het zingen op groot volume waar Adele onder andere zo bekend mee is geworden, is de nieuwe standaard geworden. Paglin en Brilla bepleiten terugkeer naar een zangmethode van begin twintigste eeuw toen beroemde operazangers als Beniamino Gigli nog amper kampten met stemproblemen. Overigens is het allemaal niet de schuld van Adele; de echte schuld ligt bij Verdi, Wagner en Puccini.

Lees in de longread Why do stars like Adele keep losing their voices? van Bernard Warner van The Guardian waarom deze componisten de zwarte piet krijgen toegeschoven.


Door: Anouk Eigenraam
Uit: NRC.nl
12 augustus 2017
 

 
 Het Vocale Warenhuis van Nederland
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitge-breide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...

 

   
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE