HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Het boek ‘Zing zoals je lacht’ van Hetty Gehring is de uitwerking van twee seizoenen online ‘Ademtips’ voor zangers. Gehring: "Ik heb nieu-we onderwerpen toegevoegd en er een geheel van gemaakt in de vorm van 25 vragen."
 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Boek van Hetty Gehring: ‘Zing zoals je lacht’

 
   
    Het boek ‘Zing zoals je lacht’ van Hetty Gehring is de uitwerking van twee seizoenen online ‘Ademtips’ voor zangers. Gehring: "Ik heb nieuwe onderwerpen toegevoegd en er een geheel van gemaakt in de vorm van 25 vragen. Waar dat kan, met oefeningen om duidelijk te ma-ken wat ik bedoel en om zelf mee aan de slag te gaan. Ik hoop dat het mensen enthousiast maakt voor zingen, ook degenen die het plezier in zingen kwijt zijn geraakt. Want de vaardigheden horen ons te helpen 
  om te komen tot waar het uiteindelijk om gaat: in zingen uitdrukken wie we zijn, en hiermee anderen ontroeren." 'Zing zoals je lacht' behandelt 25 vragen over zingen vanuit de stromende adem, en 67 oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.

Adem
"Wie zingt, krijgt te maken met adem. Met de relatie tussen het stromen van de adem en een goede houding, de inademing, de resonantie en de tekst. En ook met ademsteun. Daarover gaan deze vragen. Dit boekje gaat nog een stap verder: de adem is niet één van de vele onderdelen van het zingen, maar hij is de initiatiefnemer. De adem stuurt het lichaam aan en de klank volgt hieruit. Het is zingen zonder na te denken, zoals je lacht. Ik noem het ‘zingen vanuit de adembeweging’ en ik leerde zingen op deze manier bij Margreet Honig."

Voorbeeld van de behandeling van een vraag

Waarom lijkt zingen op lachen?

Lachen gaat vanzelf. Als je er eerst over nadenkt en probeert je mooiste en meest overtuigende lach te laten horen, verlies je alle spontaniteit. Dan kom je te laat en valt er al lang niets meer te lachen. Met zingen is het niet an-

 
  ders. Zeker, je hebt voor zingen al-lerlei vaardigheden nodig. Op som-mige heb je misschien wel jaren ge-oefend. En als je ze dan eindelijk in hun greep hebt, wil je het liefst de controle behouden. Maar uiteindelijk vraagt zingen dezelfde houding als lachen. Anders kun je niet bij een vrije klank uitkomen.
Als je luid en duidelijk ‘hhaa’ zegt, met je gewone spreekstem en zonder er over na te denken, gebeurt er in een fractie van een seconde, ongeveer het volgende: de lucht komt op gang,
   
  het middenrif reageert en de klank komt tot stand. Je denkt dus niet vanuit de klank die je wilt maken. Evenmin bedenk je, welke spieren je moet gebruiken om kracht te zetten. Je zegt gewoon ‘hhaa’ en er is klank.
Daarover gaat zingen vanuit de adembeweging. Erop leren vertrouwen dat het lichaam weet wat het moet doen, en het initiatief uit handen durven ge-ven. De adem zet de beweging in gang en jij volgt. Dit betekent niet dat je voor zingen niets hoeft te doen. Of dat de kwaliteit van de klank er niet toe doet. Maar wel dat je erop vertrouwt dat de klank het mooist wordt, als je dit proces volgt.
Natuurlijk is zingen meer dan één losse klank maken. Je hebt een scala aan toonhoogtes, dynamische verschillen, en de klank loopt door. Maar het prin-cipe blijft hetzelfde. Je hoeft niets nieuws uit te vinden, en al helemaal geen trucjes aan te leren.
Je kunt als zanger ook bewust je klank ‘maken’. Dan ga je uit van een klank-ideaal en stem je de rest erop af. Als je vanuit de adembeweging zingt, doe je het omgekeerde. Je geeft de regie uit handen en laat de klank komen. Net zo vanzelfsprekend en net zo natuurlijk als bij een lach. 
 


© Hetty Gehring, zangpedagoge

Het boek 'Zing zoals je lacht' behandelt 25 vragen over zingen vanuit de stromende adem, en 67 oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Het is te bestellen via mijn website www.zangatelier.nl en te koop bij Muziekhandel Broekmans & Van Poppel in Utrecht en Amsterdam voor € 12,95.

 
 Het Vocale Warenhuis van Nederland
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 
 
 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!  
 
 
 
 

Hetty Gehring

 
     
   
     
 
Hetty Gehring studeerde solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Daar studeerde ze af bij Margreet Honig, door wie ze nog altijd gecoacht wordt. Ze kreeg daarnaast les van Mira Zakai en van Maarten Konings-berger. En ze werkte samen met de Duitse adem- en houdingtherapeute Regine Herbig. In 2003 startte ze in Utrecht Het Zangatelier. Daar geeft ze zangles vanuit de natuurlijke beweging van de adem. Ze verdiepte zich in ademsteun bij het zingen en ontwikkelde haar eigen cursus ‘Adem stroomt’. Deze biedt ze zowel indivi-dueel aan als in groepsverband.
Voor meer informatie over de cur-sussen en zanglessen, zie: www.zangatelier.nl
 
 

 
 
   
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE