HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
De herkomst van het woord strottenhoofd is, als je het opzoekt, ofwel nietszeggend ofwel schimmig, terwijl het wellicht cruciaal is voor het begrijpen van wat zich in en om de stem afspeelt.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
 
   

In en om het Strottenhoofd

 
   
De herkomst van het woord strottenhoofd is, als je het opzoekt, ofwel niets-zeggend ofwel schimmig, terwijl het wellicht cruciaal is voor het begrijpen van wat zich in en om de stem afspeelt. Daarom is het van belang even stil
    te staan bij de bouw (anatomie) en betekenis (taal) van dit centrale begrip betreffende de stem, de spraak en het zingen van de mens. Wat betreft de betekenis van de naam Larynx, omdat niemand verder komt dan 'de bovenkant van de luchtpijp' geef ik hierbij mijn vrije interpretatie van het woord: een organisch instrument dat onhoor-bare signalen (gevoelens, emoties, gedachten) kan omzetten in hoor-  

bare, door een mechanisme dat regelmatige trillingen genereert en dat zich daarmee afstemt op sympathieke resonanties van elders, die het versterkt en bundelt om daarmee een verandering teweeg te brengen in de atmo-sfeer.

Larynx
Larynx is dus de officiële naam van wat wij het strottenhoofd noemen. On-derdelen zijn het schildkraakbeen (thyroid), het ringkraakbeen (cricoid) en de bekerkraakbeentjes (arytenoids). Schild, Ring en Beker dus. Dit is het bovenste deel van de luchtpijp, ook wel trachea genaamd. De stembanden zelf zijn twee met vliezen beklede spiertjes die van binnen aangehecht zijn op de plek van de adamsappel. Aan de achterkant zijn ze aangehecht aan de twee bekerkraakbeentjes ofwel arytenoiden, die als ruitertjes boven op de zadelrand van het ringkraakbeen zitten/rijden. Dus aan de voorkant zijn de elastiekjes van onze stembanden gefixeerd en aan de achterkant zijn ze flexibel. Verder staat het schildkraakbeen als een bovenkaak op de onder-kaak van het ringkraakbeen, dus die twee kunnen scharnieren. Door de beweeglijkheid van de bekerkraakbeentjes en de scharnierbeweging van het schild op het ringkraakbeen kan onze stem de prachtigste capriolen uithalen. Hard-zacht, hoog-laag, glijden-stappen, springen-drijven, kwinkeleren-trompetteren, imponeren-verleiden, huilen-lachen, fluisteren-zuchten, knorren-piepen, raspen-schmieren, opera-hard rock, boventoon-fluiten, noem het maar op en de stem kan het. De enige beperkingen zijn de eigen psychologie en de fysieke begrenzing van de bouw van het strotten-hoofd van iedere zanger.

Bron: ©Ton Hettema

 
  
 Het Vocale Warenhuis van Nederland
     
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
   
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE