HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
De hoogte van de larynx, oftewel het strottenhoofd is soms nog onderwerp van gesprek onder zangpedagogen. Lees hier meer.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Het Strottenhoofd

 
   
 
 

De hoogte van de larynx, oftewel het strottenhoofd is soms nog onderwerp van gesprek onder zangpedagogen. In het strottenhoofd bevinden zich de stembanden of anatomisch beter: de stemplooien. Het strottenhoofd heeft een belangrijke primaire functie, namelijk het beschermen van onze lucht-wegen. Daarnaast komt er ook nog geluid uit door middel van het laten trillen van de stemplooien. Laten we even teruggaan naar de eerste functie. Als we slikken, dan zorgt het lichaam ervoor dat de luchtpijp wordt afgesloten onder andere door middel van het strottenklepje of epiglottis. Tijdens het slikken kan iedereen waarnemen dat het strottenhoofd hierbij stijgt. Dit is anatomisch gezien gewoonweg nodig om de boel goed af te sluiten. Er zijn dus spieren die het strottenhoofd omhoog trekken. Deze noemen we even eenvoudig "de heffers". Het strottenhoofd kan dus op en neer bewegen. Als we zingen, gebeurt dit ook. Klassiek geschoolde zangers zullen altijd proberen met een zo laag mogelijk strottenhoofd te zingen. Hierdoor ontstaat er namelijk meer ruimte boven de stemplooien om te resoneren en wordt de klank "donkerder", een gewenst klankideaal bij klassieke zang.

Echter, we moeten rekening houden met een anatomisch gegeven: naar-mate we hoger gaan zingen, stijgt het strottenhoofd. Hoezeer we ook proberen deze laag te houden, bij een goede hoge noot zal de positie hoger zijn dan bij een lage noot: ook bij klassieke vocalisten. Zangpedagogen die nog niet op de hoogte zijn van dit gegeven, kunnen vocalisten hiermee in problemen brengen. Het wetenschappelijk gegeven van een stijgend strot-tenhoofd bij hogere noten, is al jaren bekend. Bekende zangpedagogen als Seth Riggs propageren een gelijkblijvende positie van het strottenhoofd bij alle toonhoogten. Op een zangsymposium in Londen kreeg Seth Riggs het onlangs erg zwaar te verduren, want niemand "pikte" zijn verhaal: het klopt gewoonweg niet - hoe goed ook bedoeld.

We kunnen natuurlijk wel proberen om het strottenhoofd hoger en lager te positioneren bij eenzelfde noot. Maar dit heeft met timbre te maken, en kan slechts binnen bepaalde grenzen. In zijn geheel en van nature stijgt het strottenhoofd dus bij hoge noten en daalt het bij lage noten. De bandbreedte waarmee we kunnen kleuren op één en dezelfde toon zal wel steeds kleiner worden naarmate hogere tonen worden gezongen.

Natuurlijk is niet iedereen bezig met het feit of zijn of haar strottenhoofd stijgt of daalt en dat is maar goed ook. Bovenstaand verhaal is een beschrijving van wat feitelijk gebeurt. Als men gewoon lekker zingt met goede adem-steun, dan vindt het strottenhoofd zijn eigen weg wel.

Bron: Jeroen Manuhutu, Vocalcoach, zanger en publicist.

 
  
 Het Vocale Warenhuis van Nederland
     
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 
 
 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!  
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
     
   
     
  Multi Mix Music biedt u een uitgebrei-de collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...  
 
 
 
   

 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE