HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Geluid kent twee kanten. Een kant verspreidt het geluid, de andere kant ontvangt het geluid. Wanneer je aan het zingen bent, ben je vooral bezig met geluid verspreiden. Maar hoe het geluid ontvangen wordt, is misschien nog belangrijker.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Zangers en Zangeressen – Trainen jullie je Oren al?

 
       
   

 
   
Geluid

Geluid kent twee kanten. Een kant verspreidt het geluid, de andere kant ontvangt het geluid. Wanneer je aan het zingen bent, ben je vooral bezig met geluid verspreiden. Maar hoe het geluid ontvangen wordt, is misschien nog belangrijker. Met moderne technologie als oortjes en dergelijke kun je mak-kelijk (tijdens het optreden) je eigen stem terughoren, maar weet je wel zeker dat je gehoor je niet voorliegt? Heb jij er vertrouwen in dat je gehoor 'getraind' is om jou goede feedback te geven over jouw zangkunsten? Tegenwoordig is het niet gek om tijd te besteden aan het trainen van je gehoor. Ben jij hier al mee begonnen? Wij hebben een aantal tips verzameld waarmee jij je gehoor een boost kan geven en je een echte luisterkun-stenaar wordt!

Laat jezelf overklassen
Dit klinkt juist als datgene dat je wil voorkomen. Maar het is niet zo erg als het klinkt… Laat me uitpraten: wanneer je traint met iemand die (veel) beter is dan jij bent, verhoog je het plafond van je training. In je eentje train je eigenlijk altijd om beter te worden dan je daarvoor was. Wanneer er iemand bij is die aanzienlijk veel beter is dan jij bent, kan je je aan diegene optrekken, als het ware. Hun niveau wordt dan jouw nieuwe streven!

In dit geval betekent dat dat de meer getrainde zanger(es) jou goed kan vertellen of wat jij hoort, ook klopt. Als jij denkt dat je zuiver zingt, kan je trainingspartner dat bevestigen of tegenspreken. Zo heb je directe en eer-
lijke feedback die je helpt met het ontwikkelen van je zangstem en je beoor-
delingsvermogen!

Blijf je oefeningen herhalen
Oefenen! Je hoort het hier vaak, heel vaak, maar muziek maken is een ambacht en dat vereist heel veel werk. Helaas is er geen pilletje te koop waarmee je in één klap een geweldig afgestemd gehoor hebt, noch een knopje waarmee je in een simpele stap klaar bent. Dat zou natuurlijk ook niet leuk zijn, want de beloning voor je harde werk geeft natuurlijk de voldoening waarvoor je het doet. Probeer een manier te vinden waarmee je het her-
halen van je oefeningen dag in, dag uit volhoud en je weet zeker dat blijven oefenen nooit een probleem zal zijn!

Van hummen, naar zingen
Mocht je nog steeds moeite hebben met het correct zingen van de noten en vind je het wel een goed idee om meteen te proberen je gehoor te trainen, heb ik deze oefening voor je:
 
 • Probeer de noot die je moet zingen, te spelen op een instrument. Wan-
  neer je de noot even vastgehouden hebt en er goed naar geluisterd hebt, probeer je de noot te hummen, met gesloten mond. Probeer goed te luisteren en zorg ervoor dat je dezelfde noot vast hebt. Zeker van je zaak? Open je mond dan en hou de noot vast in een 'Aaa'-klank.

   
 • Wanneer je een trainingspartner in de kamer hebt, of wanneer je het op-
  neemt op een (goed) opnameapparaat, kun je vervolgens vergelijken of je er dicht genoeg bij zit en dus of je eigen gehoor je bedriegt of niet!

   
 • Op deze manier kun je de samenwerking tussen je oren en je stem-banden optimaal benutten en het veel makkelijker voor jezelf maken om zuiver te zingen! Wanneer je zover bent, hebben we een hele hoop blogs klaarstaan waarmee je spelenderwijs je stem verder kan ontwikkelen!
 


Door: Thomas Nekkers
Uit: Muziekschool


 

 

 
 
      
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 

 

 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!
 

 

 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.

 
 
      
 

 

 
 

 

    
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ... Bezoek daarom nu onze geheel vernieuwde site.
   

 

 
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
  Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
     
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE