HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Koorleden stemmen niet alleen hun klanken op elkaar af: ook hun hartslag loopt synchroon aan de hartslag van andere koorleden. Dat blijkt uit onderzoek.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Ook het Hart Zingt in Koor

 
       
    Koorleden stemmen niet alleen hun klanken op elkaar af: ook hun hartslag loopt synchroon aan de hartslag van andere koorleden. Dat blijkt uit onder-zoek. De onderzoekers verzamelden vijftien scholieren en gaven ze de opdracht om verschillende zangoefeningen te doen. Zo moesten de scho-lieren samen neuriŽn, een bekende hymne zingen en een traag mantra ten gehore brengen. Terwijl ‘het koor’ deze oefeningen deed, werd de hartslag van de proefpersonen gemeten.  
       


Hartslag
Uit het onderzoek blijkt dat de hartslag van de proefpersonen zodra ze samen gingen zingen of neuriŽn synchroon ging lopen. De hartslag van de koorleden ging dus ook ‘in koor’ omhoog en omlaag. Hoe dat kan? Het heeft alles te maken met de melodie en structuur van het lied dat de koorleden zingen. Die melodie en structuur houdt verband met de activiteit van het hart van een koorlid. Wanneer meerdere mensen samen zingen, gaat ook hun hart zich op dezelfde manier gedragen. “Zingen heeft invloed op de activiteit van de zogenoemde nervus vagus (de tiende hersenzenuw, red.) die weer betrokken is bij onze emoties en onze communicatie met anderen en die bijvoorbeeld invloed heeft op ons timbre,” vertelt onderzoeker BjŲrn Vickhoff.

Gezond
Koorleden beweren vaak dat zingen in een koor goed is voor hun gezond-heid en gevoel van welzijn. Dit onderzoek suggereert voorzichtig dat daar een kern van waarheid in zit. “Onze hypothese is dat zingen een vorm van gecontroleerde ademhaling is (…) Liedjes met lange zinnen hebben het-zelfde effect als ademhalingsoefeningen tijdens yoga. In andere woorden: door liederen kunnen we een bepaalde controle over onze mentale toestand krijgen.”

Uit eerder onderzoek bleek al dat spierbewegingen in een groot deel van het lichaam en bepaalde neurale activiteiten van meerdere mensen synchroon gaan lopen wanneer ze samen zingen. “Nu weten we dat dit ook voor het hart geldt.”

Door: Caroline Kraaijvanger
Verschenen in: Scientas

 
      
 Het Vocale Warenhuis van Nederland
     
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 

 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
        
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
   
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
  
 
 
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE