HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
'Ik leer de koren niet een bepaalde zangtechniek aan. Voor we gaan repeteren besteed ik door middel van oefeningen wel altijd aandacht aan houding/ontspanning, ademhaling en het opwarmen van de stem over het gehele bereik'. Een verslag ter plaatse.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Koorzingen is een Teamsport

 
       
     
 

Onder de bezielende leiding van Annemarie van der Wijk zongen La Luna, Eigenwijs en Popkorn nieuw en oud werk van hun repertoire, begeleid door
een band. Een groot project dus, in de kleine zaal van schouwburg Kunst-min. De zaal was helemaal uitverkocht.

Annemarie: 'Wanneer ik een oud programmaboekje doorlees van één van
de slotconcerten, verbaast het mij steeds weer hoe snel de afgelopen tien jaar voorbij gevlogen zijn. Zo veel mensen hebben mijn pad gekruist hier in Dordrecht! De koren hebben min of meer zichzelf opgericht. Ik ben een lespraktijk in Dordrecht gestart na mijn afstuderen aan het Rotterdams Conservatorium in ’92. Op maandagavond gaf ik les, o.a. aan een groep.
Het was de bedoeling dat ik hun een eenmalige zangcursus zou geven, maar die cursus is nu uitgegroeid tot 3 koren.

Arrangeren
Voor Van der Wijk betekenen deze koren heel wat meer dan een stukje
vast inkomen. Zij kan haar ei kwijt in het arrangeren van alle stukken voor haar koren. Soms dragen de koren bepaalde nummers aan, het meeste werk kiest zij echter zelf. Tijdens het jubileumconcert was duidelijk de stijl van Van der Wijk terug te horen. Opvallend mooi was de a-capella uitvoe-ring van Hijo de la luna, gezongen door koor La Luna. De afzonderlijke partijen zijn goed te zingen door de amateur koorleden, het gezamenlijk geluid klinkt echter complex en doordringend. Eigenwijs zong Stil in mij van Van Dik Hout, zeer dynamisch uitgevoerd en mooi gearrangeerd.

Eigen stijl
De wijze waarop Annemarie van der Wijk haar koren dirigeert, is op z’n minst apart te noemen. Als oplettende luisteraar en toeschouwer heb ik geboeid zitten kijken naar haar dirigeerstijl. De maatsoort is er niet aan af lezen, maar de koorleden hadden hier blijkbaar helemaal geen moeite mee.
Losjes zwaaiende armen, fingerknips, weidse armbewegingen, kniebuigin-gen, en een hoop mimiek. En volgens mij moet Van der Wijk het juist daar ook van hebben. De koorleden hangen aan haar lippen en volgen haar aanwij-zingen stipt op.

Reacties koorleden
Bea (La Luna, 4 jaar lid): Annemarie is een heel capabele meid. Zij is zo vreselijk muzikaal, ze arrangeert en dirigeert alles. Dit keer moesten we
ook choreogafietjes doen. Tanny (10 jaar lid): 'Daar beginnen we altijd te laat mee'. Marjan (Eigenwijs, 10 jaar lid): 'Er zijn een hoop discussies geweest. Ik ben zo bang dat ik voor gek sta, met al die pasjes en armbe-wegingen. Annemarie kan het nog zo leuk brengen, ik voel me niet echt op mijn gemak als ik dan op het podium die stomme pasjes moet doen'. Petra
(6 jaar lid): 'Maar als je ziet hoe het er bij de andere koren uitziet dan kun je het wel weer een beetje relativeren. Het is namelijk wel leuk om te kijken naar een koor wat een beetje beweegt, of wat af en toe een andere opstelling maakt'.

Zelfstandig oefenen
Annemarie: 'Daar de meeste koorleden geen noten kunnen lezen, worden bijna alle partijen tijdens de repetitie ingestudeerd. Ik vind dit een prettige
manier van werken omdat ik zo heel precies een melodie met ze kan instu-deren en zelf ook eerder merk waar de problematische passages zitten in een partij. Alleen als we binnen korte tijd iets moeten instuderen of wanneer een lied erg moeilijk is, zing ik de partijen in en zet deze vervolgens op inter-net zodat ze thuis kunnen worden gedownload. Het grootste probleem vind ik meestal de concentratie. Men heeft de hele dag gewerkt, elkaar al een week niet gezien, is moe en dan moeten ze weer naar mij luisteren... Het ergst is het wanneer er storm op komst is, dan zijn ze helemaal niet te houden. Gelukkig heb ik hier wel mee om leren gaan de afgelopen jaren. Denk ik niet meer gelijk; O, jee ze vinden het niet meer leuk, maar eerder Wat was de weersverwachting ook al weer.

Mond open
Ik leer de koren niet een bepaalde zangtechniek aan. Voor we gaan repe-teren besteed ik door middel van oefeningen wel altijd aandacht aan hou-ding/ontspanning, ademhaling en het opwarmen van de stem over het gehele bereik. Mijn uitgangspunt is zingen vanuit de ontspanning met een goed opgewarmd stemapparaat. Tijdens het instuderen of afwerken van een lied wordt alleen aan techniek gewerkt als er zich problemen voor doen. Ik werk dan meestal niet met zangoefeningen maar met dingen die ze zich moeten inbeelden zoals: zing het meisjesachtig of als een engeltje wanneer een groep te zwaar zingt, of probeer te zingen alsof je het zou zeggen om een melodie beter legato te zingen. Maar soms zeg ik natuurlijk ook gewoon: mond open!'

Door: Angela van Rijthoven

 
      
 Licenties gebruik bladmuziek door koren
     

 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 


 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
      
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
   

 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
  
 
 
 

ZINGMagazine

 
     
   
     
  Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGMagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE