HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Vaak staat een dirigent op een verhoging; hoger dan de koorleden en het publiek, dus letterlijk ‘op de bok’.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Patrice van Opstal: Op de Bok… Letterlijk en Figuurlijk

 
   
  Op de bok... letterlijk
Vaak staat een dirigent op een verhoging; hoger dan de koorleden en het publiek, dus letterlijk ‘op de bok’. Bij kleine groepen is dat niet nodig en kan de koorleider bijvoorbeeld piano spelen, het geluid doen of meezingen in het ensemble. Zelf sta ik voor grote pop- (en musical-) koren en dan is een bok tijdens de repetities echt noodzakelijk om vanaf de derde rij nog gezien te kunnen worden. Bij concerten staan mijn koren trapsgewijs op risers of praktikabels en kan ik zelf meestal op de vloer blijven staan. Bij theater-concerten, als het koor niet op n plek blijft staan en van het hele toneel gebruik maakt, sta ik in de zaal of ben door het koor via TV-monitoren te zien. Dat is voor mij en de koorleden meestal wel even wennen, maar voor het publiek is het heel fijn om rechtstreeks contact te hebben met het koor, zonder tussenkomst van een dirigent.

Op de bok... figuurlijk
Sta je ook figuurlijk hoger dan de koorleden?
En van mijn docenten aan het conservatorium zei ooit tegen mij: “sta vooral boven de groep en vermijdt sociaal contact tijdens pauzes of buiten
 

  hetwerk.” Misschien gold dat toen voor de professionele orkesten, maar ik kon er niets mee…. Na-tuurlijk neem je als dirigent vanuit je vakkennis en ervaring allerlei beslissingen, maar dat doe je in het belang van de groep. Als je als koorleider niet weet wat er in het koor leeft, dan kan je ook niet de juiste beslissingen nemen. Een prettige samenwerking en een goede interactie tussen zangers, bestuur, werkgroepen, bege-leider(s) en dirigent/koorleider
 

is van groot belang. Dit niet alleen tijdens de repetities en concerten, maar ook zeker daar omheen. Je staat dus letterlijk hoger op je bok, maar fi-guurlijk zou ik dat niet willen. Op de bok…. bij een groot koor

Laatst vroeg iemand mij: 'Is dat nou leuk zo’n groot koor?'
Ja! Ik vind het heel leuk om voor een groot koor te staan. Het geeft extra uitdaging om alles goed te organiseren en muzikaal een eenheid te laten worden. Log hoeft het zeker niet te worden. Met een groot koor kan je ook heel mooi zacht en gelijk zingen. Daarentegen kan een crescendo of een eenvoudige choreografie met een groot koor een groot effect zijn. Er zijn best wel verschillen tussen kleine en grote groepen, maar eigenlijk ga je voor hetzelfde: samen in een goede sfeer hard werken, fijn muziek maken en naar een mooi muzikaal resultaat toewerken. En als de koorleden die vermoeid aan een repetitie begonnen na een avondje zingen weer als herboren en met een lach op het gezicht naar huis gaan, dan is mijn avond geslaagd.

Wil je eens ervaren hoe het is bij een groot koor? Kom gerust eens langs.

Uit: BALK


 
  
 

Wie is Patrice van Opstal?

 
Patrice van Opstal (1958) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam eerst AMV en daarna Koordirectie en Orkestdirectie (thea-termuziek). Later specialiseerde hij zich in lichte muziek voor koren. Momenteel dirigent bij Popkoor Vocal Invention (Zaandam, 90 leden), pop musicalkoor Purmerend (110 leden) en Musical Popkoor BROADWAY (Hoorn, 180 leden).
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op n of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ... Bezoek daarom nu onze geheel vernieuwde site.
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE