HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
David de Geus studeerde Jazz Piano en Music Education aan de The City College in New York en volgde lessen bij pianisten als Ray Gallon, Bruce Barth en Kenny Werner. Maar het musical repertoire en dirigentschap kwam al gauw in beeld en bleek de beste match te zijn!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

David de Geus: Be a Nerd - Be Original!

 
   
 

  In een koor zitten is toch wel een beetje een ‘nerden-ding’. Een kleine vocal group al helemaal, want dan moet je jezelf nog meer laten zien, en kun je niet meer verbergen dat je verslaafd bent aan de samenklank van stemmen en toch ook wel dat optreden…
Ik zeg al jaren tegen al mijn leer-lingen dat ze nerds zijn. Mijn koorleden trouwens ook. Vooral degenen, die denken dat ze dat net zijn, gaan dan extra naden- ken. Ben ik een nerd?  Wat is een nerd? Een bepaald uiterlijk?
 

Ongemakkelijk? Niet sociaal? Nee man!

Nerd
Ik definieer het woord graag als iemand die, zonder zich wat van anderen aan te trekken, heel erg van iets houdt en daar helemaal in opgaat. Voetbal, koken, hardlopen, yoga, keihard werken, papa of mama zijn, klusser, muzikant, zanger, koorlid; iedereen heeft wel iets. Maar je wordt alleen een expert als je er zonder nadenken helemaal voor gaat, als je niks anders wil. Het is dus juist belangrijk om een nerd te zijn: een specialist om jaloers op te worden.

Zo probeer ik mijn leerlingen op school stuk voor stuk hun eigen waarde te laten herkennen: doe je best om datgene te vinden, waarin jij een nerd wil zijn. En zo ben ik ook altijd bezig de leden van mijn koren te motiveren: realiseer je hoe leuk je het vindt om dit te doen en zorg dan ook dat je, met alle energie die je hebt, gedisciplineerd studeert voor je koor en expert bent in de muziek die je samen maakt. Be a nerd. Be prepared.

Original
Als koor zing je vaak arrangementen van bestaande liedjes, covers eigenlijk. En de echte nerds kennen alle arrangementen. Je wil het bekende popliedje, het duurste arrangement. Waarom? Omdat je anders niet meetelt? Omdat je alle generaties wil aanspreken? Omdat je je repertoire of setlist veelzijdig en uitgebalanceerd wil houden? Ik hoop het niet.

Elke groep heeft een identiteit, een bepaalde manier van nerd-zijn. Ik denk dat wel eens wordt onderschat hoe belangrijk het is dat je aan publiek laat zien wie jj bent. Niet het concept, niet de regie, maar de manier waarop jij geniet van de muziek die je aan het maken bent, is boeiend. Kies dan ook muziek die bij je past en wees origineel! Als een bepaald arrangement door iemand anders al een hit is, kies dan eens wat anders, een idee dat vanuit de groep komt, iets waarmee je je kunt onderscheiden van de rest. Dan wordt het interessant, ga je je als groep ook sterker voelen.

Als koor moet je op zoek naar muziek die past bij je totale geluid, iets waar jij van houdt, waar jj van geniet tijdens het zingen. Dan komt ook dat geluid het meest tot z’n recht. Zoek naar het verhaal dat je wil vertellen. En als jij geniet van je eigen geluid, het liedje dat je zingt en het verhaal dat je vertelt, geniet het publiek altijd met je mee.

Be a nerd, be prepared, be original and enjoy it!

Uit: BALK


 
  
 

Wat deed David zoal?

 
David de Geus studeerde Jazz Piano en Music Education aan de The City College in New York en volgde les-sen bij pianisten als Ray Gallon, Bruce Barth en Kenny Werner. Maar het musical repertoire en dirigent-schap kwam al gauw in beeld en bleek de beste match te zijn! Voor The Harlem Theatre Company in New York dirigeerde hij de musicals The Wiz, Hair en Cabaret; daarnaast was hij 2 jaar lang muziekdocent op een basisschool in Queens, NY. Vanaf zijn terugkomst naar Nederland in 2008 werkte hij als pianist en repe-titor bij Joop van den Ende Theater-producties voor de musicals Sunset Boulevard, We Will Rock You en Wicked. Daarna ging hij aan de slag als docent muziek en musical op het Goois Lyceum in Bussum, waar hij tot op heden werkzaam is. Inmiddels is David ook dirigent van 3 koren: jongerenkoor Hatikwa uit Nieuwegein (waarmee hij de finale van het tv-programma korenslag behaalde), vocal group The Amsterdam Vocals en The Monday Singers. Verder schrijft hij regelmatig arrangementen voor zijn eigen koren en projecten of die van anderen. 'Ik hou van muziek waar je kippenvel van krijgt. Er is gewoon iets magisch als stemmen op de goede manier samenkomen. Als er naast muzikaliteit en techniek ook emotie en passie in zit, dan pas komt muziek cht aan!'
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op n of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE