HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Het Leerorkest staat voor een ambitieus muziek-educatieprogramma met een sociaal-maatschappelijk karakter.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Een Leerorkest op School

 
   
 
   
    Het Leerorkest staat voor een ambitieus muziek-educatieprogramma met een sociaal-maatschappelijk karakter.

Met een Leerorkest op school krijgen de kinderen één keer per week onder schooltijd een uur muziekles van een professionele muziekdocent op een zelfgekozen instrument. Vervolgens spelen alle kinderen samen in een groot Leerorkest.

Muziekles op school
Het 'Leerorkest' staat voor een innovatieve vorm van muziekonderwijs. Eén keer per week krijgen kinderen in groep 5 t/m 8 een uur muziekles van een professionele muziekdocent, onder schooltijd, op school. Zij oefenen, in kleine groepjes, op één van de instrumenten uit het symfonieorkest: viool, altviool, cello, dwarsfluit, klarinet, hobo, fagot, trompet, trombone, hoorn, contrabas, harp en slagwerk.

Samenspel in orkest
Na een paar maanden les hebben de leerlingen 'orkestrepetitie'. Ze vormen dan een écht symfonieorkest onder leiding van een professionele dirigent. Elk schooljaar start er een nieuw orkest met groep-5 leerlingen en stromen de anderen door naar het tweede, derde of vierdejaarsorkest. Zo zijn er dus na verloop van tijd op elke deelnemende school vier Leerorkesten. Bij grote orkestrepetities en uitvoeringen spelen de kinderen samen met groepen van andere scholen.

Leerorkest-repertoire

 
 
  In het begin spelen de leerlingen bewerkte kinderliedjes, later swin-
gende popnummers en klassieke orkeststukken. De muziekstukken worden speciaal gecomponeerd op het niveau van de kinderen. Het Leerorkest heeft een Expertise-
centrum dat voorbeeld lesmateriaal verzorgt.

Scholen in Amsterdam
In Amsterdam, waar het Leerorkest begonnen is, zijn er al meer dan 30
  Leerorkesten op scholen in alle hoeken van de stad. In de hoofdstad wer-
ken we nauw samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest en andere culturele instellingen. Op basisscholen in Amsterdam Zuidoost hebben ze het langst ervaring met een Leerorkest op school. Er zijn ook programma's voor het vmbo onder de naam SuperSymphonics.
 
Wijktalent-orkesten
Kinderen die méér willen, kunnen naschools meedoen met het Wijktalent-
orkest.

In Nederland
In heel Nederland zijn nieuwe Leerorkesten gestart of soortgelijke muziek-educatie-initiatieven. Muziekinstrumenten worden uitgeleend via het In-
strumentendepot Leerorkest. Via het Expertisecentrum en Orkest in de Klas worden voorbeeldlesmaterialen en ervaringen uitgewisseld.

Er is een Handboek voor startende Leerorkest-scholen met kennis, handvat-ten en tips om aan de slag te gaan met instrumentaal muziekonderwijs op school.

Wat zou het mooi zijn als het leren spelen van een muziekinstrument op school voor alle kinderen vanzelfsprekend wordt!

 
 

© 2020 Leerorkest
Uit: Leerorkest.nl

 

        
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
   
 
 
 

VoicEmail

 
 
 
DJ de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement DJ VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.   
 
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en DJ de informatiepagina.
 
U kunt  ook DJ trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken DJ één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE