HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Rogier IJmker houdt zich sinds 2000 bezig met het dirigeren van en het arrangeren voor koren.  Hij heeft al mogen schrijven voor vele koren in binnen- en buitenland.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Waarom is Inzingen zo belangrijk?

 
   
  Veel dirigenten die ik ken, doen niets tot nauwelijks aan inzingen. Argumen-ten die je hoort, zijn: ‘Ik vind er niks aan en het koor ook niet’, ‘het kost veel tijd om dit voor te bereiden’, ‘je hebt er niks aan, het levert je niks op’. En dat is jammer, want het inzingen is één van de belangrijkste momenten van je repetitie!

Inzingen Is Geen Synoniem Voor ‘Opwarmen’
Ik gebruik dit moment van de repetitie niet hoofdzakelijk om de stem op te warmen. Die is namelijk allang opgewarmd. Iedereen gebruikt in meer of mindere mate de stem overdag al. Belangrijk is wel dat je de rest van het bereik van die stem op gaat warmen (de hoogte en de laagte). Maar er is nog een ding dat minstens net zo belangrijk is:

Wat er vaak vergeten wordt is dat koorleden ook nog een leven hebben naast het koor. En sterker nog: ze stappen van hun ‘normale’ leven minstens één keer per week in de heerlijke wereld van zingen en muziek!

Ze komen de repetitie binnen met hun hoofd nog vol van de dag. De één komt binnen met problemen die zich vandaag op het werk hebben afgespeeld. De ander heeft net de kinderen naar bed gebracht die op hun beurt weer zaten met grote problemen. Weer een ander is aan het verhuizen.

In The Moment
Iedereen is dus bezig met zijn of haar leven wanneer ze bij jou de repetitie
 

  inwandelen. En wanneer je meteen gaat repeteren zonder eerst in te zingen, zul je hier tegenaan lopen. Het eerste deel van de repetitie zal stroef verlopen, omdat je zangers hun zinnen niet kunnen verzetten. Het tweede deel van de repetitie heb je ze in de juiste ‘mindset’ ge-holpen en zal de repetitie wel lekker lopen. Waarom zou je dat nou doen? Je kunt ook in het eerste deel van de repetitie al heerlijk repeteren en de neuzen dezelfde kant op krijgen door die ‘mindset’ te
 

creëren. Hiervoor maak je gebruik van het inzingen. En het kost je niet eens het hele eerste deel van de repetitie! Neem er maximaal 15 minuten voor! Door afwisselende en leuke oefeningen te doen, maak je het hoofd van je zangers leeg en neem je ze mee in jouw wereld!

En als je nu denkt dat je zangers niet meer op tijd gaan komen, omdat je nu niet meer begint met het belangrijkste van de repetitie, namelijk de in te studeren arrangementen, dan kun je daar wat aan doen. Wissel je inzingen af met leuke, grappige, serieuze en swingende inzingoefeningen en maak er een feestje van! Ze moeten dit feestje aan het begin van de repetitie niet willen missen!

Door: Rogier IJmker
________________


Blog
Bovenstaande overdenkingen en andere kronkels die zich in mijn hoofd vormen, zet ik in een blog op Dirigenten Academie te lezen voor een ieder die dit ook interessant vindt. Ook probeer ik veel informatie te geven in mijn artikelen. Elke vraag kan gesteld worden waar je mee zit als dirigent. Je bent vaak zo zelfstandig bezig dat je wel eens vast kan lopen in je werk. Hier kun je inspiratie opdoen en vragen stellen aan je collega’s.

Facebook
Ook bestaat er een Facebookgroep voor Arrangeurs: ‘Arrangers Groep NL’. Dit is ook weer een groep met dezelfde insteek. Iedereen is welkom! Meld je gewoon aan. Afmelden kan altijd! ;-)


 
  
 

About The Author Rogier IJmker

 
'Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 werkzaam in het dirigeer- en arran-geervak. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren  wil hij nu delen via Dirigenten Academie. Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor groepen in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen. Hij is ini-tiatiefnemer van de site Workshops voor koren waarop workshopleiders uit heel Nederland en België ver-zameld worden en kunnen worden benaderd.
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Repertoire en Meer ...

 
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ... Bezoek daarom nu onze geheel vernieuwde site.
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE