HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Muziek maken is niet alleen leuk, het stimuleert de muzikaliteit van je kind en heeft ook een positief effect op haar intelligentie en sociale vaardigheden. Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Muziek maken goed voor Ontwikkeling Kinderen

 
   
  Muziek maken is niet alleen leuk, het stimuleert de muzikaliteit van je kind en heeft ook een positief effect op haar intelligentie en sociale vaardigheden. Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Door zelf muziek te maken wordt het intelligentiequotiënt (IQ) van kinderen verhoogd en vooral het abstractievermogen en het analytisch denken sterk verbeterd.

Hoe werkt dit?
Uit hersenonderzoeken is gebleken, dat bij kinderen die muziek maken de linker hersenhelft (spraak en intellect) en de rechter hersenhelft (gevoels-toestand) sterker met elkaar verbonden raken dan bij niet-musicerende kinderen. Dit effect ontstaat, doordat muziek maken een positieve en stimulerende werking heeft op de neuronale verbindingen in de hersenen. De neuronen worden geactiveerd waardoor er minder afsterven en er betere onderlinge verbindingen ontstaan. Dat bepaalt uiteindelijk het intelligentieniveau van je kind.
 
 
   
  Muziek maken is gezond
Er is nog een groot voordeel van actief met muziek bezig zijn: het stimuleert de motoriek en er wordt een beroep gedaan op het gehoor. Het gehoor controleert eigenlijk wat hij doet. Een samenspel van zintuigen; het lijkt complex, maar je kind doet dat spelenderwijs. Muziek maken is ook goed voor de sociale ontwikkeling. Je moet samenwerken om er een geheel van te maken, net zoals straks op de basisschool. Je kind leert hoe hij zich als individu in een groep kan handhaven en om zich daar prettig bij te voelen. Dit alles heeft een positiever zelfbeeld als resultaat.


Meer voordelen

Naast de bovenstaande positieve effecten worden ook andere ontwikke-lingsgebieden aangesproken tijdens het muziek maken:
  • emotionele ontwikkeling: leren over gevoelens, ontwikkelen van creativiteit, ontwikkelen van de relatie tussen kind en verzorger, zelfbewustzijn;
  • cognitieve ontwikkeling: concentratie, de lichaamsdelen leren benoemen, begrippen zoals ‘op’, ‘onder’ en ‘naast’;
  • spraak- en taalontwikkeling: spelen met spreekgeluiden, goed articuleren, mondmotoriek, uitbreiding van de woordenschat;
  • zintuiglijke ontwikkeling: aanraken, luisteren, kijken.


Zelf instrumenten maken

Je hoeft niet altijd meteen een duur instrument te kopen. Je kunt ook samen

    zelf muziekinstrumenten maken. Bijvoorbeeld door een leeg plastic flesje te vullen met kraaltjes, erwten of rijstkorrels. Plak de dop goed dicht en rammelen maar. Denk ook aan simpele huis-, tuin- en keuken-instrumenten als pannendeksels, pollepels en een emmer. Misschien heb je al een eigen muziekinstru-  
    ment zoals bijvoorbeeld een gitaar of een piano. Samen een beetje pingelen kan de basis haar van de liefde voor muziek.

Samen zingen en dansen

Muziek en bewegen horen eigenlijk bij elkaar. Bewegen als je muziek hoort gebeurt spontaan, het is een natuurlijk proces. Kinderen leven zich graag uit door vrij te bewegen op muziek. Geen ingestudeerde pasjes, maar go with the flow. Jonge kinderen vertalen muziek in beweging, zeker als het gaat om klassieke muziek. Met dansen wordt de motoriek gestimuleerd en zingen is weer goed voor de taalontwikkeling van je kind. Als je kind wat ouder is, kunnen jullie ook zelf liedjes verzinnen. Zo doe je een beroep op haar creativiteit. Bovendien leer je haar hoe taal in elkaar zit. Rijmen is daar een hele goede oefening voor.jullie ook zelf liedjes verzinnen. Zo doe je een beroep op haar creativiteit. Bovendien leer je haar hoe taal in elkaar zit. Rijmen is daar een hele goede oefening voor.

Uit: Ouders van nu
 
 

 

        
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
   
 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.   
 
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 

 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE