HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
In de meeste huishoudens van de jaren vijftig was de radio het middelpunt. Lees hieronder korte beschrijvingen van enkele populaire zangers en zangeressen uit die tijd.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Nederlandse Muziek in de Jaren Vijftig

 
 
  In de meeste huishoudens van de jaren vijftig was de radio het middelpunt. De huisvrouw stofte en poetste op de klanken van de Arbeidsvitaminen (dit programma ging in 1946 van start en bestaat nog steeds, en is het langstlopende radioprogramma ter wereld). Pa luisterde naar de nieuwsberichten en de voetbalwedstrijden, de kinderen na school naar de kinder- en jeugdprogramma’s en met het hele gezin genoot men van de muziek.
    Soms mocht de radio wat harder en kon men door de straat lopend, vanaf het begin tot het eind vaak dezelfde muziek horen. De jongere mensen verlangden naar een ander soort muziek, ze moesten nog even geduld hebben maar... het kwam eraan! De eerste Nederlandse artiest die veel platen verkoopt is Eddy Christiani. Andere populaire artiesten waren o.a. Bob Scholte, Max van Praag, Willy Alberti en de Skymasters. Halverwege de jaren vijftig doet ook het levenslied het goed, enkele voorbeelden zijn Johnny Jordaan, de Zangeres Zonder Naam en de Straatzangeres. De lichte muziek van vrolijke liedjes zijn ook geliefd bij het Nederlandse publiek. Ook duo’s doen het goed 'oals o.a. Helma en Selma, de Selvera’s en de Spelbrekers. In België waren vooral Bobbejaan Schoepen met o.a. 'Café zonder bier", Engelse versie en Rocco Granata populair met o.a.'Marina'.


Enkele populaire zangers


Bob Scholte, 1902-1983
Bob Scholte was een Joods-Nederlandse zanger. Scholte werd ontdekt door Jules Monasch, die hem in contact bracht met Bram Godschalk.
 

Na zijn lagere schooltijd werd be-sloten dat Scholte voorzanger zou worden in een synagoge. Hij heeft om deze reden enige tijd lessen gevolgd op het Joods Seminarium, echter voorzanger is hij nooit geworden. Zijn eigenlijke artiesten-loopbaan begon toen hij in 1916 van Nap de la Mar een kinderrol aange-boden in de operette De Marskra-mer; als klein kind heeft hij vele optredens gedaan in het Tip-Top Theater in de Jodenbreestraat. In 1931 trad Scholte in dienst van de AVRO. Bij het orkest van Kovacs Lajos kreeg hij nationale bekendheid met de liedjes "In jouw ogen staat

 
    geschreven, wat je mond niet zeggen wou", "Oh Monah", "Goedenacht en welterusten", "Een huis met een tuintje"en "We gaan naar Rome".


Max van Praag, 1913-1991

Max van Praag was een Nederlandse zanger die zijn voornaamste popula-riteit in de jaren 1946-1955 genoot. Hij werkte aanvankelijk bij de belasting-dienst, maar na het winnen van een door de VARA georganiseerde talen-

 
  tenwedstrijd koos hij definitief voor het artiestenvak. Al voor de Tweede Wereldoorlog was Max van Praag enige keren op de (VARA) radio te horen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Max van Praag ondergedoken en overleefde de oorlog. Na de oorlog trok Max aan-vankelijk met een eigen cabaret-gezelschap door het land. Bovendien zong hij in de jaren 1947-1948 bij het orkest van Jan Vogel. Hij weet tallo-ze liedjes populair bij de Nederlandse radioluisteraars te maken, zoals:
  "Als de klok van Arnemuiden", "Daar zijn de appeltjes van Oranje weer". En ook "Grootvaders klok", "Wanneer de havenlichtjes branden" en "Als de deur zacht open gaat".


Enkele populaire zangeressen


Mary Bey Servaes, Zangeres Zonder Naam, 1919-1998
Mary werd geboren in Leiden en was het achtste kind in een arbeiders-gezin van tien kinderen en had geen gemakkelijke jeugd. Ze lag voor haar vijfde jaar al drie jaar in het ziekenhuis met loopproblemen en hield de rest van haar leven last van haar heupen. Haar bekering tot het roomskatho-

 

licisme leidde tot een breuk met haar ouders. Amper zestien jaar oud werd ze opgenomen in een Leids revuegezelschap en reisde heel Nederland door. Na de oorlog vond ze werk als dienstbode in Maastricht en trok in bij haar broer. Mary trouwde met Jo Servaes, een Maastrichtenaar. De eerste gouden single van de Zangeres Zonder Naam verscheen in 1959: "Ach vaderlief, toe drink niet meer". Het is de eerste uit een lange rij hits die de Zangeres Zonder Naam tot in de jaren tachtig scoorde, zoals "Het

 
    soldaatje", " 't Was Aan De Costa Del Sol" en "Mexico". De Zangeres Zonder Naam wordt beschouwd als een van de belangrijkste iconen die het Nederlandse levenslied heeft opgeleverd. 


Teddy van Zwieteren, Teddy Scholten, 1926-2010

Teddy van Zwieteren, wil als kind actrice worden, geïnspireerd door haar vader die actief is als amateurtoneelspeler en toneelregisseur. Via het amateurtoneel komt ze in contact met Toon Hermans. Ze speelt een kleine rol in een van zijn shows. In de jaren veertig treedt ze op als onderdeel van 

 
  het duo Scholten & Van 't Zelfde. Het duo zingt onder meer in het Theater  Plezier van Floris Meslier. Teddy ontmoet Henk Scholten, met wie ze zich in het bevrijdingsjaar verlooft. De twee trouwen in 1947. Teddy won op 11 maart 1959 het Eurovisie-songfestival in Cannes met het liedje "Een Beetje". Ze nam het nummer vervolgens ook op in het Frans, Duits en Italiaans. Na de winst op het songfestival was ze immens populair. In de jaren daarna nam
    Scholten samen met haar man Henk een aantal platen op, waaronder veel liedjes voor kinderen. In de jaren '50 en '60 maakten ze tv-programma's zoals de Snip en Snap-revue, en het muziekprogramma 'Zaterdagavond-akkoorden'. Halverwege de jaren zeventig beëindigde Scholten haar zangcarrière.
Meer ...
 
 
     
     
 

Zing Magazine

 
     
   
     
 
Veel van de artikelen die je hier leest komen uit Zing Magazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
      
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE