HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Rogier IJmker houdt zich sinds 2000 bezig met het dirigeren van en het arrangeren voor koren.  Hij heeft al mogen schrijven voor vele koren in binnen- en buitenland.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Rogier IJmker: Dirigenten Wees Niet Bang!

 
   
  Bang zijn voor kritiek lijkt geen punt te zijn op internationale festivals. Iedereen stelt zich open voor kritiek en ontvangt het. Daarna wordt besloten of de kritiek in het figuurlijke rugzakje gestopt wordt, of dat het de prullenbak ingaat. Wat ik aan vooral (semi-)amateurdirigenten wil meegeven is: wees niet bang dat je je autoriteit voor een groep verliest wanneer je een gast-dirigent uitnodigt voor een workshop bij je koor. Dat gebeurt namelijk niet. Het kan natuurlijk  intimiderend zijn als hij of zij een andere mening is toe-gedaan dan jij en dat dan met het koor gaat uitwerken. Het voelt namelijk als kritiek op jouw mening als dirigent. Maar weet dat dit nooit en te nimmer zo bedoeld wordt. Het is alleen maar een andere mening van een andere persoon waar je wat mee kunt gaan doen of je gooit het (figuurlijk) in de prullenbak.

Jetse Bremer
Vr de zomer ging Jetse Bremer enkele dagdelen aan het werk met n van mijn koren. Wat hij het koor op een gegeven moment vertelde sloeg de spijker op de kop. In mijn eigen woorden kwam het hier op neer: Wanneer je als koor een andere persoon uitnodigt voor een workshop of een coaching kan dat voor de dirigent van dat koor heel intimiderend zijn. Elke aanwijzing die gegeven wordt, kan als kritiek op de dirigent gevoeld of uitgelegd wor-den. Echter, op het moment dat je je als dirigent kwetsbaar opstelt, zul je zien dat je juist meer respect en autoriteit afdwingt bij je eigen koorleden dan wanneer je je trots gaat staan verdedigen tegenover je koor.

Arrangeurs, vernieuw!
Naar mijn mening worden er in de koorwereld erg weinig arrangementen geschreven. Ja, je hebt gelijk dat er veel koormuziek wordt gezongen. Je hebt ook gelijk dat dt arrangementen worden genoemd. Maar naar mijn

 

  bescheiden mening zijn dat hele-maal geen arrangementen maar transcripties. Deze ‘arrangementen’ zijn gebaseerd op het origineel en je hoort ook dat dit bedoeld is als een 1-op-1 weergave van het origineel. Wat mij betreft is cht arrangeren een combinatie van componeren en transcriberen. De muzikale infor-matie van het origineel wordt als basis genomen. Hierbij neemt de arrangeur de vrijheid om dingen aan te passen en het nummer naar zijn of haar hand te zetten. Je kunt
 

hierbij denken aan het veranderen van de stijl, ritmes, melodie, etc. Natuur-lijk begrijp ik ook wel dat er niet alleen maar arrangementen geschreven kunnen worden en dat de grote massa graag een nummer nog herkent. Maar het zou zo tof zijn als ieder koor eens in de zoveel tijd eens een cht arrangement in de map gooit en hoge ogen gooit door origineel te zijn.

Blog
Bovenstaande overdenkingen en andere kronkels die zich in mijn hoofd vormen, zet ik in een blog op Dirigenten Academie te lezen voor een ieder die dit ook interessant vindt. Ook probeer ik veel informatie te geven in mijn artikelen. Elke vraag kan gesteld worden waar je mee zit als dirigent. Je bent vaak zo zelfstandig bezig dat je wel eens vast kan lopen in je werk. Hier kun je inspiratie opdoen en vragen stellen aan je collega’s.

Facebook
Ook bestaat er een Facebookgroep voor Arrangeurs: ‘Arrangers Groep NL’. Dit is ook weer een groep met dezelfde insteek. Iedereen is welkom! Meld je gewoon aan. Afmelden kan altijd! ;-)

Uit: BALK


 
  
 

Rogier IJmker

 
Begonnen in de late jaren ‘90 ben ik uitgegroeid tot een vocale duizend-poot. Ik vind het heerlijk om naast het arrangeren ook veel kennis over te dragen over bijvoorbeeld dirigeren, inzingen, arrangeren. Het werken met groepen, dat is mijn kop thee!
'Mij is gevraagd om in deze eerste ‘Op de bok...’ (Balknet) te vertellen over mijn visie en mijn praktijk als dirigent en arrangeur. Ik zal hier n item aanhalen waar ik mij als dirigent in mijn hoofd wel eens mee bezig hou en dat geen item lijkt te zijn wanneer je op een festival in het buitenland bent. Daarnaast wil ik er ook graag een ding uitgooien als arrangeur.
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op n of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Repertoire en Meer ...

 
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ... Bezoek daarom nu onze geheel vernieuwde site.
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE