HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Wat doet muziek bij mensen met dementie? Het horen van muziek uit de kindertijd en jong-volwassenheid kan bij mensen met dementie herinnering oproepen aan vaak gelukkige (!) momenten in het verleden.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

iPods voor Mensen met Dementie

 
   
 

  Wat doet muziek bij mensen met dementie? Het horen van muziek uit de kindertijd en jong-volwassenheid kan bij mensen met dementie herinnering oproepen aan vaak gelukkige (!) momenten in het verleden. Net als geur werkt muziek zeer sterk als ‘oproeper’ van beelden
  van elders en vroeger, en deze gelukkige herinnering zorgt voor een groter gevoel van geluk/welzijn in het heden. Voor mensen met dementie betekent dit dat door dit verhoogde welbevinden hun onrust zowel als hun depressie afneemt. Er komt meer balans. Het gedrag wordt stabieler, rustiger. In sommige gevallen neemt het spraakvermogen toe (de verbale communicatie; mensen hebben weer woorden!

Effect van het luisteren
Door het terugvinden van herinneringen kan (tijdelijk) het contact met het eigen ‘ik’ worden hervonden. Vaak betekent dit dat ook de omgeving (d.i. verzorgenden, mantelzorgers) beter contact met de persoon met dementie krijgt. Het effect van het luisteren naar gepersonaliseerde muziek duurt enige tijd voort, ook nadat de muziek is opgehouden.

Kosten
Het zoeken naar de juiste gepersonaliseerde muziek kost tijd en moeite. Maar is die eenmaal gevonden, dan zal het mogelijk zijn om de luisteraar vele uren muziekplezier te bezorgen. De kosten zijn relatief laag: een iPod, een koptelefoon, een adapter kosten samen ongeveer € 100. Daarnaast is een computer nodig om de (digitale) muziek in op te zoeken of op te slaan en om afspeellijsten in samen te stellen.

Baten voor de verzorgende
Vanzelfsprekend is dit verhoogde welbevinden van groot belang voor de verzorgenden c.q. mantelzorgers: rustiger en communicatiever gedrag van de persoon met dementie bete-kent een verlichting voor de zorg.
Ook voor de mantelzorger zelf kan het een helend proces zijn om te zoeken naar de meest dierbare muziek van de geliefde waar men voor zorgt. Vergelijk het met het samenstellen van een Levensboek/ Herinneringenboek voor de geliefde.

Mooiste muziek?
Het kan zijn dat dit niet de muziek is waar de geliefde in de recente jaren naar luisterde. ‘Mijn mooiste muziek’ slaat op de muziek uit de kindertijd en jong-volwassenheid, die mooie herinneringen oproept.

Wetenschappelijke onderbouwing
 

  Onderzoek
In Nederland doet Annemiek Vink onderzoek naar de effecten en methoden van muziek(therapie) op mensen met dementie. Zij pleit voor het op veel grotere schaal opnemen van muziek in de dagelijkse zorg-plannen voor mensen met dementie.

Boek
In zijn boek ‘Musicofilia’ beschrijft neuroloog Oliver Sacks (GB) de wer-king van muziek op de hersenen, on-der andere voor mensen met dementie. In een videofragment legt hij uit hoe muziek aan mensen met dementie een identiteit terug kan geven.

   
 
Evidence based

De organisatie Music&Memory (US)verzamelt ervaringen en onder-zoeksmateriaal om de theoretische en empirische bevindingen ook ‘evidence-based’ te maken.

Meer ...

 

De website ‘Mijn mooiste muziek’ is een initiatief van Barbara Wessel en Manon Bruinsma, en is de voorloper van de website van de Stichting MUSIC
& MEMORY.nl
.

        
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
   
 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.   
 
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE