HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Stel, je gaat als koor een werk uitvoeren met solopartijen die te moeilijk zijn voor een van de koorleden. Waar en hoe vind je een solist, wat is een redelijk honorarium en wat mag je van elkaar verwachten?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Waar vind je een Solist?

 
   
    Stel, je gaat als koor een werk uit-voeren met solopartijen die te moeilijk zijn voor een van de koor-leden. Waar en hoe vind je een solist, wat is een redelijk honora-rium en wat mag je van elkaar verwachten? Zing Magazine vroeg het twee ervaringsdeskun-digen. Sopraan Caroline Stam (foto links) treedt regelmatig als soliste op in binnen- en buitenland, maakt deel uit van The Amster-dam Baroque Choir olv Ton Koop-man en heeft een eigen lesprak-
  tijk. Louis Buskens is dirigent van het Brabant Koor en het Noord Neder-lands Concert Koor en hoofdvakdocent koordirectie aan de conservatoria van Tilburg en Groningen.

Hoe vind je een solist?
‘Een gebruikelijke weg is om te informeren bij een impresariaat, aldus Caroline Stam. ‘Je kunt ook collega-koren of -dirigenten vragen met wie ze graag werken, of koorzangers vragen naar hun zangdocent. Of bezoek een concert. Mensen vragen na een concert soms om mijn kaartje.’ Louis Buskens: ‘Meestal werk ik via impresariaten en heb ik een lijstje met ge-wenste solisten.’

Meer zoektips
● Vocaal, het blad van de KCZB (de Koninklijke Christelijke Zangersbond), biedt een lijst met vocalisten, o.v.v. stemsoort, specialiteit/richting en adresgegevens, zie www.kczb.nl.
● Jonge solisten presenteren zich op het jaarlijkse Internationale Vocalistenconcours in Den Bosch en de tweejaarlijkse Nederlandse Vocalisten Presentatie in Ede.
● Op www.vocalisten.nl  zijn solisten in lichte muziek (musical, pop, jazz, gospel) te vinden.

Wat kost een solist?
Volgens Buskens hangt het honorarium af van het soort concert. Bij een goede solist voor een belangrijk concert moet je denken in duizenden euro's, bij een kleine solist voor een plaatselijk kamerkoor in honderden. Caroline Stam: ‘Voor een concert met een (amateur)oratoriumkoor en een orkest zit je al snel aan € 750,- voor een generale en één concert. Deze prijs is een richtlijn. Het honorarium hangt af van het niveau van de solist, diens aandeel in het concert, de gelegenheid en eventuele sponsoren. Solisten hanteren meestal wel een minimumbedrag.’ Impresariaten rekenen een percentage voor bemiddeling. Zelf een solist vinden is dus goedkoper.

De Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging adviseert als tarief voor aangesloten leden: ’solisten (verloond): bruto per uitvoering € 850,-. Inbegrepen is de generale repetitie op de dag van de uitvoering; toeslag per extra repetitie (van max. 3 uur) € 141,-.’ www.kntv.nl 

Voorbeeldcontract
Het is belangrijk de afspraken tussen koor en solist schriftelijk vast te leg-gen. Dat schept duidelijkheid en voorkomt problemen. In de Muziekwijzer, de handleiding voor bestuurders, dirigenten en leden van muziekverenigingen, staat een handig voorbeeld van zo’n overeenkomst. Vastgelegd worden o.m. de data van repetities en concerten, het honorarium, wat te doen bij ziekte of verhindering van de solist, afspraken over cd-opnames en om-gangsregels. Een voorbeeld: Artikel 4. De solist/musicus verplicht zich ge-noemde werken naar beste kennen en kunnen uit te voeren. Hij/zij zal daar-toe alle redelijke aanwijzingen en opdrachten, tijdens repetities en concert door de dirigent gegeven, opvolgen. Nog geen Muziekwijzer? Bestel ‘m via de webwinkel op www.kunstfactor.nl.

Door Monique van den Hoogen, Zing Magazine (bijgewerkt september 2009)

 
  
   
 
Louis Buskens
 
 
 
 
 

Impresariaten

 
 
www.koxvocaal.nl
www.pollock.nl
www.haagschimpresariaat.nl
www.impresariaat-tineke-ouwendijk.nl
 
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE