HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Vaak komen met kerst de bordspelletjes op tafel. Hier alvast een tip voor de mannelijke spelers: zet gťťn rockmuziek op. Dat is kort samengevat de conclusie van een experiment waarvan onderzoekers van Imperial College London in het blad Medical Journal of Australia verslag doen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Dokter Bibber spelen en Rockmuziek

 
   
 
 


Tijdens een festival vroegen de onderzoekers 352 mensen om het spelletje ‘Dokter Bibber’ te spelen. Voor wie het spel niet kent: hierbij moet je ver-schillende lichaamsdelen uit een plastic patiŽnt verwijderen. Daarbij mag je echter alleen de lichaamsdelen in kwestie aanraken. Raak je toch andere delen van het lichaam, dan klinkt er een geluid en geeft de neus van de patiŽnt licht. De operatie is dan mislukt. Alle proefpersonen die het spel speelden, kregen een koptelefoon op en hoorden of klassieke muziek (een stuk van Mozart) of rockmuziek (Thunderstruck van AC/DC) of de geluiden die in een echte operatiekamer klinken. De onderzoekers hielden bij hoelang de proefpersonen met een ‘operatie’ bezig waren en hoe vaak ze de fout in gingen.

Muziekkeus geen invloed
Uit het onderzoek blijkt dat mannen die naar AC/DC luisterden veel lang-zamer te werk gingen ťn veel meer fouten maakten dan mannen die naar Mozart of de geluiden van een operatiekamer luisterden. Mannen die Thunderstruck luisterden, maakten gemiddeld 36 fouten, terwijl mannen die een sonate van Mozart luisterden of geluiden uit een operatiekamer te horen kregen, er gemiddeld 28 maakten. Opvallend genoeg had de muziekkeus geen enkele invloed op de snelheid of prestatie van de vrouwen. Onduidelijk is nog waarom rockmuziek zo’n grote impact had op mannen, terwijl vrouwen er geen hinder van ondervonden. De onderzoekers vroegen de proefper-sonen ook naar hun muzieksmaak. En daaruit blijkt dat luisteren naar Mozart alleen resulteert in minder fouten als iemand Mozart ook waarderen kan.

Belangrijk
Het onderzoek lijkt misschien wat ludiek, maar is wel degelijk belangrijk, zo legt onderzoeker Daisy Fancourt uit. “Het maakt deel uit van een groot-schaliger onderzoek naar het effect dat muziek op onze prestaties – en dan met name in een medische setting, zoals een operatiekamer – heeft.” Ze wijst erop dat in veel operatiekamers muziek klinkt, maar onduidelijk is of dat nu echt een positief effect heeft op de artsen en verpleegkundigen. Zo zijn er onderzoeken die aantonen dat operaties sneller verlopen als er hiphop-muziek klinkt. Weer andere studies tonen echter aan dat anesthesisten – verantwoordelijk voor het verdoven van patiŽnten – minder waakzaam zijn als er muziek klinkt. “Er is meer onderzoek nodig om de negatieve invloed die Australische rockmuziek op professionals in de zorg heeft, volledig in kaart te brengen,” zo schrijven de onderzoekers. “Voor nu is voorzichtigheid geboden voor degenen die geneigd zijn om naar Oz rock te luisteren terwijl ze risicovolle taken uitvoeren.”
 

     
 

Geschreven door Caroline Kraaijvanger

Uit: Scientas.nl

 

 
 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
     
 

VoicEmail

 
     
  Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.  
     
 

Repertoire en Meer ...

 
     
   
     
  Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...  
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE