HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Het bezoeken van culturele evenementen, zoals een concert of festival, kan de niveaus van het stresshormoon cortisol verlagen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Bezoeken concert of festival Verlaagt mogelijk niveaus Stresshormoon

 
       
     
       
    Het bezoeken van culturele evenementen, zoals een concert of festival, kan de niveaus van het stresshormoon cortisol verlagen. Wetenschappers van het Centre for Performance Science in Londen onderzochten 117 vrijwil-ligers die twee concerten bezochten van componist Eric Whitacre, schrijft Telegraph.

De vrijwilligers gaven zowel voor als tijdens het concert hun speeksel af, waarna de monsters werden getest op de cortisol- en cortisoneniveaus. "Dit is het eerste bewijs dat het bijwonen van culturele evenementen een impact heeft op het hormoonstelsel", vertelt onderzoeker Daisy Fancourt.

Cortisol wordt aangemaakt door het lichaam onder fysieke of psycholo-gische stress. Een kleine aanwezigheid van cortisol verhoogt de alertheid en het welzijn van mensen. Het hebben van chronisch verhoogde levels van het hormoon kan echter leiden tot hartziekten, diabetes, hoge bloeddruk en impotentie.

Hormoonstelsel
De effecten op het hormoonstelsel werden niet geassocieerd met leeftijd, muzikale ervaring of bekendheid met het genre muziek dat werd gespeeld.

De onderzoekers benadrukken dat deze studie zich enkel heeft gefocust op de effecten van relatief rustige, klassieke muziek. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of verschillende muziekgenres en evenementen andere effecten oproepen.

Meer ...
 
 
 
 
     
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE