HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Een melodie maakt soms meer los dan u zou willen. Herinneringen, oude emoties en nieuwe gevoelens rollen over elkaar heen. Een niet te stoppen glimlach, een tranendam die doorbreekt of een woede die geen vuist ongebald houdt. Het is de kracht van muziek. En die kracht kan genezend werken.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Een Deuntje met Genezende Kracht

 
       
     
   
Een melodie maakt soms meer los dan u zou willen. Herinneringen, oude emoties en nieuwe gevoelens rollen over elkaar heen. Een niet te stoppen glimlach, een tranendam die doorbreekt of een woede die geen vuist ongebald houdt. Het is de kracht van muziek. En die kracht kan genezend werken. Muziek heeft een wonderlijke uitwerking op de mens. Bepaalde liedjes kunnen emoties oproepen, rust verschaffen of kracht geven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kracht van muziek als verzachtend of bijna-genezend middel wordt ingezet. Muziektherapie klinkt misschien wat zweverig, maar heeft de sporen inmiddels verdiend. De therapie helpt het brein om te gaan met prikkels die daarvoor problemen veroorzaakten. Zo kan de therapie gevoelens van angst, agressie, verdriet, woede en stress verminderen of zelfs wegnemen.

Verdriet en woede

Els is elf. Ze zit vreselijk met zichzelf in de knoop. Haar ouders zijn geschei-den, haar beste vriendinnetje is onlangs overleden en haar moeder heeft sinds vorige week een nieuwe vriend. Els’ schoolresultaten kelderen. Ze is somber, heeft nergens zin in en laat zich soms ontglippen dat het toch beter zou zijn als ze er niet geweest was. Het verdriet en de woede overspoelen haar.

Het is zomaar een fictieve situatie waarin een therapeut kan besluiten om muziektherapie toe te passen. Hierbij worden bijvoorbeeld liedjes gebruikt die niet over Els gaan, maar over een ander meisje met dezelfde problemen. De herkenning van die problemen zorgt ervoor dat de emoties boven komen drijven. En dat is stap ťťn.

Dementie

Maar ook volwassenen hebben baat bij muziektherapie. Zo blijkt muziek AlzheimerpatiŽnten enorm te helpen. Italiaanse wetenschappers deden in 2008 onderzoek naar de invloed van muziek op ouderen met matige of ernstige dementie. En het resultaat mag er zijn. De psychische problemen en gedragsproblemen zoals angst, geprikkeldheid, slecht slapen, agressie en wanen namen af. Zelfs een maand na de therapie heeft de muziek nog effect. Uit de studie bleek ook dat de relatie tussen de therapeut en patiŽnt aanzienlijk verbetert zodra er muziektherapie wordt toegepast.

Angst en agressie

Maria is negenenzestig. Ze is als kind misbruikt en daardoor heel angstig en bij vlagen agressief. Ze woont in een verpleegtehuis, maar zorgt daar voor veel onrust onder de bewoners. Ze slaapt slecht en houdt dan de hele gang wakker. Bovendien ontstaan er door haar toedoen steeds meer conflicten
 
     en ruzies onder de ouderen. Ook deze fictieve dame zou in aanmer-king komen voor muziektherapie. In tegenstelling tot Els zal zij de vol-wassen variant volgen. Hierbij wordt in de meeste gevallen in groepen gewerkt. De volwassenen krijgen allemaal een muziekinstrument en

uiten zo hun gevoel bij een bepaald lied. Men gaat ervan uit dat het muzikale gedrag een uitdrukking is van het algemene gedrag. Door het muzikale ge-drag aan te pakken, zou zo indirect het algemene gedrag worden behan-deld. Maria kan bijvoorbeeld heel erg boos worden als een lied over een vader wordt afgespeeld. Die woede uit ze door haar instrument heel hard te bespelen. Dat muzikale gedrag komt voort uit algemeen gedrag en de aan-pak ervan moet het eigenlijke probleem beter beheersbaar zijn voor Maria zelf en haar omgeving.

KankerpatiŽnten
Muziektherapie is ook effectief gebleken bij mensen met het Downsyndroom en autisme. Het uiten van emoties wordt voor hen een stuk gemakkelijker als ze een muziekinstrument ter hand kunnen nemen. Ook mensen die onder stressvolle omstandigheden leven, kunnen baat hebben bij muziektherapie. Maar de kracht van de muziek strekt nog veel verder. Zo hebben ook kankerpatiŽnten goede ervaringen met muziektherapie. In een onderzoek kregen 28 kankerpatiŽnten met pijn veertien dagen lang muziektherapie die erop gericht was om hen te laten relaxen. Na twee weken bleken de patiŽnten beter te slapen en minder pijnstillers nodig te hebben.

Music that makes you feel good’
Het lijkt erop dat de slogan: ‘music that makes you feel good’ dankzij muziektherapie werkelijkheid wordt.

Uit: scientias.nl
Meer ...

     
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
 
Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
      
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE