HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
De beide hersenhelften van muzikanten werken verrassend goed samen bij het luisteren naar muziek, zo blijkt uit een nieuwe studie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Hersenhelften van Muzikant reageren verrassend synchroon op Muziek

 
   
 
   

De beide hersenhelften van muzikanten werken verrassend goed samen bij het luisteren naar muziek, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als professionele muzikanten worden geconfronteerd met muziek, is in hun linker- en rechter-hersenhelft precies dezelfde soort activiteit te zien. Verder wordt het gebied dat hun beide hersenhelften met elkaar verbindt bijzonder actief. Dat melden onderzoekers uit Finland in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Hersenscanner
Bij hun onderzoek lieten de wetenschappers van de universiteit van Jyvskyl enkele tientallen professionele muzikanten en mensen zonder muzikale op-leiding in een hersenscanner naar muziek luisteren. Alle deelnemers kregen verschillende muziekstukken te horen van rock tot tango. De activiteit in hun hersenen werd onderling vergeleken. De beide hersenhelften van de muzikan-ten bleken op ongeveer dezelfde manier te reageren op de muziek. Bij niet-muzikale mensen waren er juist grote verschillen te zien tussen de activiteit in hun linker- en rechterhersenhelft.

 
Keyboard
Volgens hoofdonderzoekster Iballa Burunat reageren de hersenen van muzikanten meer synchroon, doordat ze zichzelf bij het bespelen van een instrument trainen om hun beide handen onafhankelijk van elkaar te laten reageren op muziek. Het is volgens Burunat dan ook geen toeval dat de
 
    hersenhelften van keyboardspelers de meest identieke reactie vertonen en de hersenen van vioolspelers net iets minder synchroon reageren op muziek. "Keyboardspelers spiegelen de bewegingen van hun handen en vingers bij het spelen", verklaart ze op nieuwssite New Scientist. "Hoewel het bespelen van een snaarinstrument ook een fijne motoriek vereist, zijn de
   bewegingen van de linker en rechterhand minder synchroon." Ook onaf-hankelijk onderzoeker Marcus Pearce van de Queen Mary Universiteit van Londen is onder de indruk van de studie: "Het is n ding om verschillen in hersenactiviteit te zien bij mensen die een instrument bespelen, maar bij deze studie zijn verschillen in het brein waargenomen bij mensen die alleen maar naar muziek luisteren", aldus Pearce. "Onze perceptie van muziek lijkt echt te veranderen door muzikale training."


Door: Dennis Rijnvis/NU.nl
Meer ...
 
 
 
 
     
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op n of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland. 
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE