HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
In de lente en zomer wekt het prachtige gezang van een merel of een nachtegaal je soms in alle vroegte. Later hoor je steeds meer vogels hun liedjes door elkaar heen zingen. Je kunt uren naar hun melodieŽn liggen luisteren. Maar is het ook echt muziek?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Maken Vogels Muziek?

 
   
    In de lente en zomer wekt het prachtige gezang van een merel of een nachtegaal je soms in alle vroegte. Later hoor je steeds meer vogels hun liedjes door elkaar heen zingen. Je kunt uren naar hun melodieŽn liggen luisteren. Maar is het ook echt muziek? "Ja, het is muziek", zegt Henkjan Honing, 
 

hoogleraar Muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam. "We luisteren ernaar, en als we het mooi vinden noemen we het muziek. De luisteraar speelt daar de hoofdrol in. Net zoals iemand die uren naar een leeg vel papier staart, kan zeggen dat dat kunst is. Zo bekeken is het gezang van vogels muziek, per definitie althans." Maar daarmee komen we natuurlijk niet verder, erkent Honing. "De vraag is of het ook muziek is voor de vogels zelf."

Muzikaliteit
Zijn onderzoek richt zich daarom op muzikaliteit in plaats van op muziek.
"Om muziek op dezelfde manier te waarderen en te onderscheiden moeten vogels een aantal dingen kunnen. Je kunt daarbij denken aan relatief ge-hoor, het herkennen van een melodie, los van de absolute toonhoogte waarop gezongen wordt. En aan maatgevoel, het horen van een regelmatig tempo (de ‘beat’) in een variŽrend ritme. De vraag is of vogels die aspecten net als mensen kunnen onderscheiden."

Absoluut Gehoor
Honing doet aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar muziek-cognitie bij mensen en andere dieren. De eerste resultaten zijn interessant. "Voor zover we nu weten hebben vogels, in tegenstelling tot de meeste mensen, een absoluut gehoor. Dat betekent dat ze een melodie niet meer herkennen als het net even hoger of lager dan anders is. Als ik een liedje als 'Altijd is Kortjakje ziek' net iets hoger zing, herkennen mensen nog steeds de melodie. Maar het gehoor van zangvogels werkt zo niet. Zij zouden het liedje niet meer herkennen."


Geschreven door Maarten Muns
Uit: NEMO Kennislink

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
     
 

VoicEmail

 
     
  Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.  
     
 

Repertoire en Meer ...

 
     
   
     
  Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...  
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE