HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Liederen hebben overal op de wereld een soortgelijke functie, bevestigen wetenschappers uit Canada, Duitsland, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten na het uitgebreid onderzoeken van muziek uit 315 verschillende culturen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Muziek wordt Wereldwijd op dezelfde Manieren gebruikt

 
   
 
  Beeld © Getty Images
 


Liederen hebben overal op de wereld een soortgelijke functie, bevestigen wetenschappers uit Canada, Duitsland, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten na het uitgebreid onderzoeken van muziek uit 315 verschillende culturen. De bevindingen verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Het uitgangspunt dat muziek een menselijk universeel gebruikt iets is, is niet nieuw. Dit onderzoek is volgens de wetenschappers wel de eerste keer dat systematisch is aangetoond dat muziek overal op de wereld dezelfde toepassingen heeft.

Muziek om op te dansen, als liefdesuitingen, om kinderen in slaap te sussen of om te helen komt in alle 315 culturen voor, concluderen de wetenschappers. Het gaat hier zowel om liederen met als zonder zang, afkomstig uit gebieden in alle windrichtingen, van Schotland tot PolynesiŽ of Ghana.

De wetenschappers konden uiteindelijk ook op basis van de eigenschappen van de muziek, zoals het tempo en de toonhoogte, voorspellen of een lied bijvoorbeeld bedoeld is om op te dansen of om iemand de liefde te verklaren.

Uitvoering van muziek verschilt vooral
Hoewel muziek overal voorkomt op soortgelijke manieren, zijn er wel verschillen in de uitvoering van liedjes. Zo verschillen nummers in complexiteit. MelodieŽn zijn bijvoorbeeld zeer uitgebreid of juist simpel.

Op audiobestanden is bijvoorbeeld te horen hoe een 'helend' nummer wordt gezongen door ťťn vermoedelijk mannelijke stem, in combinatie met een enkel instrument. Een ander helend liedje wordt met trommels, fluiten en verschillende stemmen door elkaar opgevoerd.

Een dansliedje uit het noordoosten van SiberiŽ is overwegend rustig, terwijl een soortgelijk liedje uit BraziliŽ weer een stuk sneller is.

Elk nummer gemeten met drie maatstaven
Nummers verschillen in complexiteit en worden gebruikt op minstens veertien verschillende manieren. De wetenschappers beoordeelden de muziek met drie verschillende maatstaven. Deze maatstaven zijn: in welke mate het nummer wordt gebruikt voor formele gelegenheden, in welke mate het nummer religieus wordt gebruikt en in welke mate de muziek opwindend is.

Zo kan een nummer voor een groot publiek worden gezongen, zonder religieuze bedoelingen op een hoog tempo met veel verschillende stemmen.

Het onderzoek werd in twee delen opgesplitst: theoretisch onderzoek naar de achtergrond van muziek in verschillende culturen en de beschrijvingen van optredens, evenals de analyse van tientallen geluidsopnames van helende muziek, liefdes-, slaap- en dansmuziek.

Uit: NU.nl

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!  
 
 
 
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE