HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Over smaak valt niet te twisten, heet het. Dus ook niet over muziek-smaak. Uit Australisch onderzoek blijkt echter dat we elke muzieksoort (letterlijk) kunnen leren waarderen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Muzieksmaak is Aan te Leren

 
       
    Over smaak valt niet te twisten, heet het. Dus ook niet over muziek-smaak. De één houdt van punk, de ander vindt dat ‘herrie’. Sommigen gaan helemaal uit hun dak op R&B, terwijl anderen alleen klassiek ‘echte muziek’ vinden. Uit Australisch onderzoek blijkt echter dat we elke muzieksoort (letterlijk)  kunnen

leren waarderen. Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne hebben namelijk aangetoond dat het plezier dat wij beleven aan muziek grotendeels afhangt van de hoeveelheid dissonantie die wij horen in een melodie. Daarbij gaat het onder meer om de moeilijkheid die wij ervaren in de muziek en de gevoelsmatige ruw- en hardheid ervan.

Dissonantie
Het blijkt dat wij meer dissonantie ervaren in muziek als wij minder gewend zijn aan de muzieksoort. Dit lijkt onder meer te komen doordat wij in akkoor-den die we nog nooit hebben gehoord moeilijk de afzonderlijke noten kunnen onderscheiden die samen het akkoord vormen. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic in een artikel naar aanleiding van het Australische onderzoek. Uiteraard bleek in het onderzoek dat getrainde musici beter zijn in het onderscheiden van de noten in onbekende akkoorden dan leken. Het verklaart wellicht waarom zij doorgaans voor meer verschillende soorten muziek waardering hebben. Voor het oor van een leek kunnen noten die samen een onbekend akkoord vormen sneller ‘onprettig’ klinken.

Klassieke muziek
Het kan wellicht verklaren waarom moderne klassieke muziek door veel mensen als ingewikkelder wordt ervaren dan klassieke werken van Mozart, Bach en Beethoven. Die hebben we immers allemaal bewust of onbewust al vele keren gehoord. En het verklaart misschien ook waarom ouders zel-den de (elektronische) muziek van hun kinderen waarderen - het is muziek waarmee zij niet vertrouwd zijn. Jongeren daarentegen gaan na hun puber-teit andersom vaak wel The Beatles en de The Rolling Stones waarderen.

Jezelf leren van een bepaalde muzieksoort te houden
Als het klopt wat de Australische onderzoekers stellen is het voordeel dat je, als je bijvoorbeeld veel vrienden hebt die van jazz houden, jezelf kennelijk kunt trainen om jazz leuk te gaan vinden. Simpelweg door af en toe mee te gaan naar een concert. Het zou bovendien beteken dat jongeren, als zij af willen van het gezeur van hun ouders over de herrie die zij op hun kamer draaien, die muziek simpelweg keer op keer moet blijven opzetten, totdat hun ouders er aan zijn gewend.

Do re mi
Want zelfs het eeuwenoude ‘do re mi’, dat ons in de Westerse muziek-cultuur zo ‘natuurlijk’ harmonisch klinkt, is bijvoorbeeld helemaal niet zo ‘natuurlijk’, stelt The Atlantic. De toonladder werd door Pythagoras in het oude Griekenland (dezelfde Pythagoras als van de beroemde wiskundige stelling) geïntroduceerd. Hij baseerde hem op wiskundige theorie. Dat ‘do re mi’ nu zo natuurlijk klinkt voor ons Westerlingen, komt vooral doordat wij hem daarna eeuwenlang hebben gehoord en hij dus steeds vertrouwder is geworden. Muzieksmaak lijkt kortom werkelijk meer 'nurture' (opvoeding, red.) dan 'nature'.

Door Niels Posthumus
Meer ...

 
     
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
 
Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
      
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE