HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Steeds meer muziekdiensten bieden gepersonaliseerde speellijsten aan, zoals Spotify’s Discover Weekly. De volgende stap: je emoties in kaart brengen?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Gaat Spotify analyseren hoe muziek jou raakt?

 
   
 
   
  Steeds meer muziekdiensten bieden gepersonaliseerde speellijsten aan, zoals Spotify’s Discover Weekly. Iedere week schotelt de streamingsdienst luisteraars tientallen nieuwe songs voor, geautomatiseerd samengesteld door het luistergedrag van muziekliefhebbers te analyseren. Spotify, maar ook Apple Music, Tidal en andere bedrijven, blijven hun algoritmes verfijnen. De volgende stap: je emoties in kaart brengen?

Ik (Tim Kraaijvanger, red.) luister drie liedjes achter elkaar: Marvin Gaye – What’s Going On, The Isley Brothers – It’s Your Thing en tenslotte Steely Dan – Hey Nineteen. Op basis van deze reeks zal Spotify concluderen dat ik van jaren zeventig soul houd, aangezien dit overeenkomt met 66,7% van mijn luistergedrag. In mijn gepersonaliseerde afspeellijst verschijnt een ‘golden oldie’ van Curtis Mayfield. Toch doet het derde nummer mij veel meer. ‘Hey Nineteen’ versnelt mijn hartslag, veroorzaakt kippenvel en zorgt ervoor dat mijn rechtervoet spontaan begint te tappen. Spotify kan mij beter verrassen met alternatieve westcoast (yacht)rock dan met soul/funk.

“Ondanks dat muziek in essentie geen emotie is, kan het wel emoties losmaken bij luisteraars en artiesten”, zegt onderzoeker Dr Diane Pennington van de universiteit van Stratchclyde. Zij analyseerde 150 muziekvideo’s van U2-fans en keek tevens naar de reacties onder deze filmpjes. De U2-fans coverden liedjes van het album ‘Songs Of Innocence’, dat in 2014 werd uitgebracht en door Apple bij 500 miljoen iTunes-gebruikers figuurlijk door de strot is geduwd. Opvallend is dat ieder liedje andere emoties uitlokt bij luisteraars.

   
 
   
  Emoties
“De emoties die muziek oproept is de belangrijkste reden dat mensen naar liedjes luisteren”, vervolgt Pennington. Maar voel je je verdrietig, dan is er nog geen slimme manier om snel muziek te vinden die troost biedt. Zoekmachines kunnen namelijk slecht omgaan met emoties. “Emoties zijn moeilijk om te definiŽren”, aldus Pennington. “Maar dit onderzoek laat zien dat commerciŽle muziekdiensten er echt iets aan hebben en rekening kunnen houden met emoties voor aanbevelingen en automatisch gegenereerde afspeellijsten. Mogelijk levert dit onderzoek ook een bijdrage aan muziektherapie.”

Spotify-chip?
Het is natuurlijk makkelijk om reacties op muziekvideo’s te analyseren en zo het sentiment van een liedje te bepalen. Grote merken doen dit momenteel al op sociale media. Zo zijn er tools om te controleren of er veel positieve of negatieve berichten over bijvoorbeeld Ziggo worden verspreid op Twitter. Het sentiment zal negatiever zijn na een abonnementsverhoging en positiever wanneer Ziggo een zender toevoegt aan het basispakket. Een betere manier is om met sensoren te werken, al is dit wellicht voor veel mensen een stap te ver. Misschien plaatsen we in de toekomst wel een Spotify-chip onder onze huid, zodat Spotify ieder moment van de dag weet welk liedje er gedraaid moet worden. Voel jij je even down? ‘I Will Survive’ schalt door de speaker! Zou jij zo’n chip gebruiken?
 

Door: Tim Kraaijvanger
Uit: Scientas.nl
 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
  Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
 
 
 
 

VoicEmail

 
     
  Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.  
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
     
   
     
  Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...  
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE