HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Als moeders tegen hun pasgeboren kinderen praten, leidt dat tot een speciale reactie in het brein van de baby’s. Dat hebben Canadese wetenschappers aangetoond.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Stem Moeder activeert Brein pasgeboren Baby

 
       
  Als moeders tegen hun pasgeboren kinderen praten, leidt dat tot een speciale reactie in het brein van de baby’s. Dat hebben Canadese we-tenschappers aangetoond. Vooral hersengebieden die worden geas-socieerd met taalverwerving en mo-torische vaardigheden worden ac-
    tief als pasgeborenen de stem van hun moeder horen. Wanneer de kinderen de stem van een andere vrouw horen, vertonen deze delen van het brein geen reactie. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Montreal in het wetenschappelijk tijdschrift Cerebral Cortex. 'Voor het eerst hebben we wetenschappelijk bewezen dat de stem van de moeder speciaal is voor baby’s en dat hun brein er sterk op reageert', verklaart hoofdonderzoekster Maryse Lassonde op Physorg.com.

Elektroden
Bij hun onderzoek bevestigden de wetenschappers elektroden op de hoof-den van 16 pasgeboren baby’s. Vervolgens moesten de moeders van de kinderen het woord ‘hallo’ zeggen en werden de reacties van de baby-hersenen in kaart gebracht. Het experiment werd daarna herhaald, maar dit keer spraken niet de moeders, maar een zuster tegen de baby’s.

Spraakherkenning
Uit het onderzoek bleek dat de stemmen van de moeders een sterke reactie losmaakte in hersengebieden die worden geassocieerd met taal en moto-rische vaardigheden. Als de pasgeborenen echter werden geconfronteerd met de stem van een zuster, was er alleen een reactie meetbaar in hersen-gebieden die dienen voor spraakherkenning. Volgens de wetenschappers suggereren de resultaten van het experiment dat de taalverwerving van een baby wordt geactiveerd door de stem van zijn of haar moeder.

Mondbewegingen
'Dit onderzoek bevestigt dat de moeder de primaire initiator is van taal bij baby’s', aldus onderzoekster Lassonde. 'Ook lijkt er een neurobiologisch verband te zijn tussen taalverwerving en de motorische vaardigheden die nodig zijn om te spreken.' Overigens is het al langer bekend dat de taal-verwerving van baby’s meteen begint nadat ze worden geboren. Pasgebo-renen die een woord met de letter 'a' horen, maken bijvoorbeeld vaak al de bewegingen met hun mond die nodig zijn om deze klank te produceren.
Meer ...
 
 
 
 
     
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
 
Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
      
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!
 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland. 
 
 
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE