HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
De visuele delen van het menselijk brein verwerken niet alleen beelden, maar ook geluiden, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Visuele Hersengebieden verwerken ook Gelui-den

 
       
    Visuele hersengebieden verwerken ook geluiden. Als geblinddoekte mensen luisteren naar motorgeronk of kwetterende vogels worden er in hun brein gebieden actief die nor-maal gesproken betrokken zijn bij visuele waarneming. Waarschijnlijk maakt de visuele cortex gebruik van geluiden om sneller te kunnen anti-ciperen op nog te verwachten vi-suele informatie. Dat melden Schot-se onderzoekers in het weten-schappelijk tijdschrift Current Biology.


Mensenmassa

Bij hun experiment maakten de wetenschappers hersenscans van tien ge-blinddoekte proefpersonen die luisterden naar verschillende geluiden, zoals motorgeronk, een pratende mensenmassa of fluitende vogels. De visuele cortex van de deelnemers bleek sterk te reageren op de verschillende stimuli. Bij elk geluid vertoonde het hersendeel een unieke reactie, zo wezen de hersenscans uit. Volgens hoofdonderzoeker Lars Muckli van de Universiteit van Glasow wordt dit soort hersenactiviteit in de visuele cortex waarschijnlijk aangewakkerd door de beelden die de geluiden oproepen. Daarmee waarschuwt het brein voor visuele informatie die op korte termijn wordt verwacht.

     
  Motorfiets
"Geluiden creëren visuele beelden en mentale projecties", verklaart hij op nieuwssite EurekAlert. "Als je bijvoorbeeld op straat het geluid van een naderende motorfiets hoort, verwacht je dat je die motorfiets straks om de hoek zult zien komen." De nieuwe bevindingen suggereren dat de visuele cortex van het mense-lijk brein anders werkt dan tot nu toe werd aangenomen. "Dit onderzoek
 
  vergroot ons basale begrip van hoe verschillende hersengebieden samen-werken", aldus Muckli. "Tot nu toe was het nog niet bekend dat de visuele cortex ook auditieve informatie verwerkt."

Door: Dennis Rijnvis/NU.nl
Meer ...
 
 
 
 
     
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
  Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE