HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Mooie muziek zorgt ervoor dat ons brein het chemische goedje dopamine gaat aanmaken en dat stofje zorgt er vervolgens weer voor dat wij ons een stuk beter voelen. Dat blijkt uit onderzoek.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Daarom Voelt het goed om naar Muziek te luisteren

 
   
    Mooie muziek zorgt ervoor dat ons brein het chemische goedje dopamine gaat aanmaken en dat stofje zorgt er vervolgens weer voor dat wij ons een stuk beter voelen. Dat blijkt uit onderzoek. Dopamine komt ook vrij wanneer we eten, drugs gebruiken of een hoop geld ontvangen. In het geval van muziek wordt de productie van
  dopamine maar liefst negen procent hoger dan normaal. Het is voor het eerst dat wetenschappers uitzoeken welke biologische gevolgen het luisteren naar muziek heeft. De studie verklaart waarom mensen zoveel plezier halen uit het luisteren naar de radio en cd’s. Blijkbaar is er een connectie tussen muziek en het biologische systeem dat ons beloont.

Experiment
De onderzoekers scanden de hersenen van achttien proefpersonen gedurende twee experimenten. In het eerste experiment luisterden de proefpersonen naar muziek die ze heel mooi vonden en in de tweede test kregen ze muziek te horen waar ze niet zo lovend over waren. De onderzoekers maakten zowel PET-scans als MRI-scans.

Kippenvel
Uit de scans blijkt dat het brein meer dopamine aanmaakt wanneer het naar muziek luistert die het mooi vindt. Wanneer de proefpersonen letterlijk kippenvel kregen van de muziek was de hoeveelheid vrijgekomen dopamine het grootst. Om het onderzoek zo betrouwbaar mogelijk te maken, verzamelden de onderzoekers alleen maar mensen die kippenvel van muziek kregen. De muziek waar de proefpersonen naar luisterden, had bovendien geen tekst zodat de wetenschappers zeker wisten dat de muziek en niet de woorden mensen raakten.


Geschreven door: Caroline Kraaijvanger
Uit: Scientas.nl
 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
     
   
     
  Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...  
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE