HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
De klassieke muziek is nog steeds een mannenbolwerk, terwijl er meer dan genoeg vrouwen zijn die mooie dingen hebben geschreven. Daarom is het hoog tijd om eens aandacht te besteden aan vrouwelijke componisten uit de geschiedenis.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Ze waren er wel: Componistes

 
   
 
  Hildegard van Bingen
   
 

De klassieke muziek is nog steeds een mannenbolwerk, terwijl er meer dan genoeg vrouwen zijn die mooie dingen hebben geschreven. Daarom is het hoog tijd om eens aandacht te besteden aan vrouwelijke componisten uit de geschiedenis.

Beethoven
Of je nu van klassieke muziek houdt of niet: iedereen heeft wel eens van Beethoven of Mozart gehoord. Maar hoeveel componistes ken je eigenlijk? Net als bij velden als schilderkunst, politiek en literatuur, hebben we bij muziek onbewust het idee dat er voor de 20e eeuw gewoon niet zo veel vrouwen actief waren. Doordat er op school weinig vrouwen van voor 1900 in de lespakketten zitten, groeien we op met de indruk dat vrouwen zich vroeger alleen maar bezig hielden met het huishouden. Maar eigenlijk klopt dit helemaal niet. Vrouwen hebben altijd al belangrijke rollen gespeeld in de maatschappij en ze deden van alles. Zoals cirkelzagen en computer-programma’s uitvinden of ontdekkingsreiziger, keizerin of piraat zijn. En vrouwen schreven dus ook best vaak muziek.

Vooroordelen
We gaan er vaak vanuit dat we zo weinig componistes van vroeger kennen doordat hun muziek gewoon nooit goed genoeg zou zijn geweest. Maar steeds vaker blijkt dat dit soort selecties meer met (onbewuste) vooroor-delen te maken hebben dan met kwaliteit. Als je maar goed kijkt zie je dat het werk van componistes helemaal niet onderdoet voor dat van hun mannelijke collega’s. Dit betekent dat we met de emancipatie eigenlijk niet alleen vooruit moeten kijken, maar ook achteruit: er zijn talloze onbekende verhalen en kunstwerken om te ontdekken en om vanaf nu als klassiekers te gaan beschouwen. Gelukkig gebeurt dit meer en meer en is er in verschillende velden toenemende aandacht voor. Zie bijvoorbeeld de 1001 vrouwen tentoonstelling, of Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes (deel 1 & 2), die beide laten zien hoeveel belangrijke vrouwen we eigenlijk zouden moeten kennen.

Die ándere Mendelssohn, Schumann en Mahler
In de klassieke muziek zijn er genoeg vrouwen te vinden, als je maar een beetje goed kijkt. Zo heb je de 12e eeuwse Hildegard van Bingen, de eerste componist (m/v) uit de klassieke muziek die bij naam bekend is. Of in de renaissance was er bijvoorbeeld Francesca Caccini, de eerste vrouw die een opera schreef. De 19e eeuw wordt getekend door drie componistes die hun naam delen met mannen die ook componeerden: Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en Alma Mahler. Stuk voor stuk hebben ze prachtige mu-ziek geschreven, die helaas veel te onbekend is. En in het dagelijks leven wordt hier ook te vaak aan voorbij gegaan: als klassieke muziekliefhebbers het over “Mahler” of “Schumann” hebben, dan bedoelen ze Gustav en Robert, alsof de vrouwen met deze achternamen nooit iets hebben ge-schreven. Dit is extra pijnlijk als je weet dat deze mannen Clara en Alma actief hebben gehinderd in het volgen van hun eigen muzikale pad.

Lili Boulanger
Rond de eeuwwisseling zijn Debussy en Satie vaste namen. Maar wist je dat een van de meest veelbelovende componisten uit die tijd een Franse vrouw was die Lili Boulanger heette? Het enige dat misschien nog tragi-scher is dan haar vroegtijdige dood, is dat haar mooie stukken zo onbekend zijn gebleven. In Nederland hadden we iets later Henriëtte Bosmans, wiens spannende stuk voor piano en orkest uit 1928 een aanrader is. (En op wiens biopic ik persoonlijk niet kan wachten. Een biseksuele half-joodse muzikale pionier die weigerde toe te geven aan het nazibewind? Wie wil die film nou niet zien?!)

Chef-dirigente: Karina Canellakis
Gelukkig zijn er in de klassieke muziekwereld zelf mensen hard aan het werk om voor meer aanwezigheid van vrouwen te strijden. Zo zijn in de concerten van de NTR ZaterdagMatinee dit seizoen een ongekende hoe-veelheid vrouwelijke componisten opgenomen. Het is nog steeds lang niet de helft van de programmering, maar toch best een goede start. Op Radio
4 hoor je er ook steeds vaker iets over. Zo werd er gelobbyd om meer vrouwen in hun jaarlijkse top 300 op te nemen. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt dit seizoen veel werken van componistes en krijgt in 2019 (EIN-DE-LIJK) als eerste Nederlandse orkest een chef-dirigente: Karina Canellakis.

Live

Het internet geeft ons meer gelegenheid dan ooit om het werk van vrouwe-lijke componisten te beluisteren, maar gelukkig hebben we dus ook steeds meer kansen om ze live uitgevoerd te horen worden. In het Concertgebouw van Amsterdam klonk deze herfst bijvoorbeeld een stuk van Lili Boulanger en hadden ze daar 2 december een hele dag gereserveerd voor o.a. de kamermuziek van Mahler en Schumann (ja, ik doe het eens andersom ;)). Volgend jaar wordt deze mooie trend voortgezet en staan er ook nog meerdere dirigentes geprogrammeerd.

Hoewel dit alles nog steeds een kleine minderheid van het programma vormt, is het een heel mooi begin voor de achterwaartse emancipatie in de klassieke muziek. Er valt nog zoveel moois te ontdekken!

Geschreven door: Naomí Combrink
Uit: womeninc.nl


 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!  
 
 
 
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
v   
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE

: Componistes