HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Jonge vogels stellen uit alle liedjes die ze horen hun eigen ‘speellijst’ samen. Lawaai blijkt die keuze echter te be´nvloeden en zo hebben ook mensen waarschijnlijk invloed op de liedjes die jonge vogels leren. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Lawaai be´nvloedt Liedjes Jonge Vogels

 
   
  Onderzoekers verzamelden een groep mussen en zetten de dieren in een geluiddichte ruimte. Gedurende twaalf weken lieten de onderzoekers in die ruimte twee keer per dag zestien liedjes horen. Die liedjes werden gezongen door volwassen mussen. Acht van de zestien liedjes waren heel duidelijk. De andere acht waren wat lawaaierig, omdat ze van een afstandje van 25 meter werden afgespeeld en dan nogmaals werden opgenomen en voor de jongen ten gehore werden gebracht.
   
     
   
  Duidelijke liedjes
De jonge vogels hoorden de liedjes en begonnen na enige tijd zelf ook te zingen. Opvallend genoeg zongen de mussen alleen de duidelijke liedjes na. “Het was niet zo verrassend dat die hun voorkeur hadden,” vindt onder-zoeker Susan Peters. “Wat wel opvallend is, is hoe duidelijk de resultaten zijn. Alle vogels leerden de duidelijke liedjes en geen ÚÚn leerde de aangetaste liedjes.”

Slim
En dat is heel slim van de vogels. Ze leren de duidelijkste liedjes en verwer-pen de liedjes die niet zo geschikt zijn voor hun omgeving. Het onderzoek verklaart ook waarom de liedjes van vogels zo divers zijn. Dat is niet het resultaat van natuurlijke selectie, maar van culturele selectie. Want de liedjes worden aangeleerd en zijn niet aangeboren. “Dat is belangrijk, omdat culturele selectie veel sneller kan plaatsvinden dan natuurlijke selectie.”

Mensen
Vogels leren dus vooral duidelijke liedjes. Dat zou betekenen dat liedjes die verstoord worden door natuurlijke geluiden of lawaai van ons mensen niet worden doorgegeven. Wie had gedacht dat het liedje van een mus be-
  invloed zou worden door menselijke activiteiten? Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat vogels soms moeite hebben met het lawaai dat wij men-sen produceren. Zo worden ze door dat lawaai gedwongen om hoger te gaan zingen, want anders komen ze niet boven de herrie uit. En kool-
mezen hebben door het lawaai zelfs meer moeite om een vrouwtje te scoren. Overigens hebben niet alleen vogels last van ons lawaai. Recent onderzoek wijst erop dat ook planten er niet zo blij van worden.

Geschreven door Caroline Kraaijvanger
Uit: scientias.nl

 
 
     
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
 
Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
      
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ÚÚn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE