HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Met de microfoon tegen de lippen aan om vervolgens de geluiden van percussie na te doen met zijn stem. Een beatboxer kan het allemaal. Maar is beatboxen eigenlijk slecht voor de stembanden? Nee, beweert een team van Amerikaanse wetenschappers in het vaktijdschrift Journal of Voice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Beatboxen is Niet Slecht voor de Stembanden

 
   
  Dit lijkt in eerste instantie opvallend, want iemand die beatboxt maakt intensief gebruik van zijn stembanden om bijvoorbeeld het scratch-geluid van een draaitafel te imiteren. Wetenschappers van de universiteit van Illinois fotografeerden het spraakkanaal van vier mannelijke beatboxers met een optische endoscoop. Een andere camera werd gebruikt om het geluid van de beatboxers op te nemen.

Hele spraakkanaal
Professor Steven Sims analyseerde de beelden en kwam tot de conclusie dat beatboxen niet ongezond is voor de stembanden. “Beatboxers gebrui-ken het hele spraakkanaal om een scala aan geluid te produceren, waar-door zij de energie verspreiden”, legt Sims uit. “Andere artiesten gebruiken alleen de stembanden, waardoor de stembanden sneller slijten. Daar-naast houden beatboxers hun glottis (de ruimte tussen de stembanden, red. Scientias) open. Door de glottis open te houden, worden de stem-
   
 
 

plooien beter beschermd”, vervolgt Sims. “De beatboxers maakten ook gebruik van de faryngeale spieren om het spraakkanaal uit te strekken. Hierdoor slaagden zij erin om hogere tonen te produceren. Dit is minder zwaar voor de stembanden.”

Trainen
Sims meent dat artiesten iets kunnen leren van beatboxers. “Dit kan de vorming van littekenweefsel voorkomen”, zegt Sims. Een voorbeeld: om een hoge noot te bereiken, kunnen artiesten beter hun faryngeale spieren uitstrekken, in plaats van direct de stembanden te gebruiken.

En vrouwen?
Dit onderzoek is interessant voor musicalzangers, die vaak meerdere optredens per week hebben. In een vervolgonderzoek hoopt Sims te kijken naar vrouwelijke beatboxers: “Hun strottenhoofden zijn kleiner en anders gevormd dan mannen, dus de resultaten zijn wellicht ook anders.”

Geschreven door Tim Kraaijvanger
Uit: www.scientias.nl
 

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
   
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE