HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
De kliniek 2pass Clinic lanceerde op woensdag 29 maart 2017 een logopedie-app voor transvrouwen. De app helpt mensen die dat
wensen hun stem en spraak zo te veranderen dat het stemtype
van een cisgendervrouw*) wordt benaderd.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Logopedie-app helpt Transvrouwen stem te Veranderen

 
   
  De kliniek 2pass Clinic lanceerde in maart 2017 een logopedie-app voor transvrouwen. De app helpt mensen die dat wensen hun stem en spraak
zo te veranderen dat het stemtype van een cisgendervrouw*) wordt be-naderd. Niet iedere transvrouw voelt de nood om hard te werken om zo’n klassieke vrouwelijke stem te ontwikkelen. Voor wie wel die wens koestert, kan de logopedie-app een handig hulpmiddel zijn. De Berchemse kliniek ziet de stem als een tweede gezicht en vindt dat leren spreken als een vrouw een belangrijk aspect in de transitie is. Logopedie helpt mensen hun stem te veranderen, al kost dat nog veel moeite.

De smartphone als logopedist
Om transvrouwen die hun stem willen veranderen te helpen ontwikkelde logopediste/stemtherapeute van 2pass Clinic Katrien Eerdekens de voice app samen met Danielle Lang, een transvrouw en IT-specialist. Eerdekens omschrijft de app als “een logopediste die je mee naar huis neemt.” Hij bevat oefeningen die afgestemd zijn op de persoonlijke noden van de patiŽnt en kan overal gebruikt worden, zodat patiŽnten van 2pass Clinic makkelijker hun nieuwe stem en uitspraak kunnen oefenen en “eigen” maken. De gebruikers kunnen hun stem ook opnemen en doorsturen voor feedback.

   
 
 

Voor wie?
De app zal momenteel enkel voor patiŽnten beschikbaar zijn. Eerdekens vindt het als logopedist belangrijk dat mensen niet zomaar aan de slag gaan met hun stem. “Als logopedist vind ik het heel belangrijk dat mensen goed opgevolgd worden. Je stemapparaat is erg gevoelig en door het verkeerd gebruik kan er eeltvorming ontstaan op je stemplooien. Het is erg belangrijk dat je je stem op een gezonde en vooral comfortabele manier leert te ‘vervrouwelijken’.“

Verschillen in stemmen cisman en cisvrouw *) 
Volgens de website van het Transgender Infopunt zijn er duidelijke verschillen tussen de stem van cisgendervrouwen en die van cisgender- mannen. Het meest opvallende verschil is de toonhoogte, die te maken heeft met de trillingsfrequentie van de stembanden. Bij vrouwen ligt die hoger, rond de 220 Hz, bij mannen rond de 120 Hz. Daartussen ligt een genderambigue zone van 150 tot 185 Hz die niet perfect van elkaar te onderscheiden zijn. Het doel van logopedie bij transvrouwen is dus niet om met een zo hoog mogelijke stem te leren spreken, wel om te leren spreken in die genderambigue toonhoogte.

De app zal zowel in de Apple App Store als de Google Play Store te vinden zijn.

Bron: ZIZO online
Geschreven door: Elisa Schanzer
*) Zie ook: Transgender en cisgender

 

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
   
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE