HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Dat je met je stem geluid en verstaanbare klanken maakt lijkt de nor-maalste zaak van de wereld te zijn. De stem is universeel, maar ook verschillend en persoonlijk.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Zwijgen als het Zeer doet is Beter voor de Stem

 
   
  Dat je met je stem geluid en verstaanbare klanken maakt lijkt de normaalste zaak van de wereld te zijn. De stem is universeel, maar ook verschillend en persoonlijk. We hebben allemaal stemplooien die gaan trillen als we iets zeggen. Maar er zijn ook grote verschillen in de klank, de sterkte, hoe we ermee omgaan, de sterke en zwakke kanten.
   
 
 

Ieder 1 Stem
De campagne 'Ieder1stem' vond plaats vanwege Werelddag van de Stem (16 april). In de maand april gaven op verschillende plaatsen logopedisten uitleg over een goed stemgebruik. De beroepsvereniging van logopedisten NVLF wilde met de campagne 'Ieder1stem' mensen ervan bewust maken dat je je eigen stem goed moet kennen zodat je weet hoe je 'm goed kunt gebruiken. Het draait niet alleen om stemklachten, maar juist om het voor-kómen ervan. Het conditionele aspect van een probleemloze stem hangt samen met de aandacht voor een gezonde leefstijl. We herkennen allemaal wel de vermoeide stem na een avond lang praten in een lawaaierige om-geving. 'Gun je stem op tijd rust door te zwijgen, dat werkt beter dan met klachten door te praten en de volgende dag een slechte stem te hebben', aldus de NVLF.

Stemplooislijmvlies
Een goede conditie van het stemplooislijmvlies is nodig voor een probleem-loze stem. Die conditie kan onder druk komen te staan wanneer je heel lang spreekt, of heel luid spreekt, langdurig op hoge toon of een combinatie van dit alles. Het is belangrijk dat je je daarvan bewust bent en door hebt wan-neer de grens wordt bereikt. Die grens kan zeer verschillend zijn. Sommige mensen hebben een veel sterkere stem dan anderen. Waar de ene persoon al na een verjaardagsfeestje last krijgt, kan de ander urenlang achter elkaar zonder problemen een luide stem opzetten. Klachten aan je stem zijn hinderlijk en belemmeren de communicatie. Van iemand met een hese of schorre stem hoor je meestal eerst dat er iets aan de hand is, in tweede instantie luister je naar wat die persoon zegt. Het leidt af van de boodschap. Stemklachten zijn voor mensen die beroepsmatig afhankelijk zijn van hun stem bijzonder vervelend.

Meer ...
 

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
   
      
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE