HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Tijdens de afwas, in de auto of in een koor. Samen zingen is supergezellig. Geen wonder dat grote evenementen als de Meezing Messiah een hit zijn.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Samen zingen = Goed voor je!

 
    Tijdens de afwas, in de auto of in een koor. Samen zingen is supergezellig. Geen wonder dat grote evenementen als de Meezing Messiah een hit zijn. Maar of je het nou met duizend man in Carré staat of met je gezin in de file, met z’n allen een favoriet nummer inzetten is goed voor je onderlinge relatie én voor je brein.

Betsie uit Tilburg begint meteen te grijnzen als het gaat om zingen met de familie. “Mijn repertoire is heel beperkt. Eigenlijk alleen onnozele kinderliedjes, maar dat maakt de pret er nooit minder om. Toen de kinderen klein waren zongen we veel. Voor de lol, maar soms ook om iedereen bezig te houden. Bij een autorit langer dan een uur bleek zingen de ideale bezigheidstherapie. Een vrolijke bende op de achterbank, in plaats van gemopper en geruzie.”

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder weet haarfijn uit te leggen waarin samen zingen voor vrede op de achterbank zorgt, maar ook voor dat fijne gevoel van saamhorigheid. “Of het nu gaat om een groep militairen, een vriendenclubje of voetbalfans in een stadion, als mensen samen zingen komt het stofje oxitocine vrij. En die stof zorgt ervoor dat gevoelens van empathie versterkt worden. De band die je met de ander voelt wordt hechter.”
 
 
     
 
Maar daar blijft het niet bij. Door gezamenlijk te zingen prikkel je ook nog eens hersengebieden die ervoor zorgen dat je een gevoel van controle krijgt, legt Scherder uit. 

Dat gevoel van controle en zelfredzaamheid is een zeer welkome bijkomstigheid voor kankerpatiënten die samen in een koor zingen. De samenzang roept positieve emoties op, waardoor ze zich sterker voelen en minder overgeleverd aan hun ziekte. Leuk is ook dat jong en oud baat hebben bij zingen in gezelschap. De prefrontale cortex is bij kinderen nog volop in ontwikkeling en hoe meer dat gebied en ook de taalgebieden geprikkeld worden, hoe sneller en groter alles groeit. Bij ouderen werkt een positieve prikkel juist de achteruitgang van hersengebieden tegen.

Zelfs de ‘onnozele kinderliedjes’ van Betsie hebben dit effect. Want het maakt niet zoveel uit wat je samen zingt, maar vooral met hoeveel plezier en overtuiging je dat doet. Al herinnert Betsie zich nog goed hoe haar oudste dochter destijds één liedje in de ban deed. “In een groen knollenland mocht niet meer gezongen worden. Daarin wordt namelijk verteld hoe de jager een konijntje dood schoot en daar werd ze allesbehalve opgewekt van.”

Tegenwoordig zingen Betsie en haar man uit volle borst mee met hun 3-jarige kleindochter. “Zo’n klein meisje is heel spontaan en onbevangen. Ze begint uit zichzelf te zingen en dan haken wij aan. Ik kan daar ontzettend van genieten. Het geeft een heel vrij en gezellig gevoel. Je wordt er direct vrolijk van.”


Door: Kita van Slooten
Uit: RTLnieuws
 
 
     
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...

 

 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE