HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Zingen moet op het Lijstje 'Goede Voornemens' staan. De zingende mens zou alerter, relaxter en minder vaak verkouden zijn.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Zingen moet op Lijstje 'Goede Voornemens'

 
    December is de maand van het zingen. Dat begint in de aanloop naar
5 december, wanneer de meerderheid van de Nederlandse kinderen een gezongen wens richt aan een katholieke heilige die in één adem wordt genoemd met een gecastreerde haan. (Ik geloof niet dat de tekst van Sinterklaas Kapoentje zich leent voor inhoudelijke uitleg tijdens een inburgeringscursus.)

Kerst
Vervolgens zwelt het gezang aan in aanloop naar Kerst, waarna het weer een beetje wegsterft naarmate het nieuwe jaar dichterbij komt. Profes-sionele en amateurkoren hebben volle agenda's. Een stampvol Carré zong begin december Händels Messiah tijdens een meezingsessie. Op de markt werden we getrakteerd op een live uitgevoerde medley van 's werelds bekendste kerstlied: Stille Nacht. Dat lied zullen we nog veel horen eind volgend jaar, vaker dan normaal in december, want in 2018 is het twee-honderd jaar geleden dat het lied voor het eerst werd gezongen in een Oostenrijks kerkje.

Zangmaand
Dat uitgerekend december zangmaand is, en vooral van koorzingen, is zo vreemd niet: de donkere dagen versterken de behoefte aan saamhorigheid, en zingen in een koor is bij uitstek een activiteit die saamhorigheid be-
vordert. Denk aan gospelmuziek waarin zwarte slaven zich één voelden, aan koren op voetbaltribunes of aan de lol van samen keihard meezingen met de radio. Volgens de Amerikaans-Arabisch componist Mohammed Fairouz zou veel ellende in de wereld voorkomen kunnen worden als iedereen verplicht zou zijn in een koor te zingen. In een koor moet je immers wel naar elkaar luisteren en rekening houden met anderen. Nederland is een land van koren, maar zingen op school is lang niet meer zo vanzelf-
sprekend als vroeger, vrije scholen uitgezonderd.

 
 
     
 
Zingen op scholen
In een reactie op het recente advies van de Raad voor Cultuur opperde Vic van de Reijt, kenner van het Nederlandse lied, om met subsidiegeld mensen voor de klas te zetten die gaan zingen. De Britse overheid investeerde tien jaar geleden vele miljoenen in een nationaal project om basisschoolkinderen vaker te laten zingen. Wellicht heeft de Britse overheid de onderzoeken in gedachte van muziekprofessor Grenville Hancox. Hij is medeoprichter van een instituut dat het effect van kunsten, met name muziek, bestudeert op welzijn en gezondheid van zowel individuen als groepen. Geen zweverig gezeur: het centrum verzamelt wetenschappelijk materiaal met als doel zingen op doktersvoorschrift te bewerkstelligen.

Beter gaan voelen
Zingende mensen gaan zich beter voelen, volgens Hancox, het is een manier om emoties te reguleren. Er zijn aanwijzingen dat zingen helpt bij het omgaan met chronische pijn. Zingen bevordert de zuurstofopname, is gunstig voor het cardiovasculaire systeem, het zou stress verminderen en bacterievorming in de luchtwegen tegengaan door een betere 'ventilatie'. De zingende mens zou kortom alerter zijn, relaxter en minder vaak verkouden.

Gezien alle veronderstelde voordelen zou meer zingen daarom op ieders lijstje van goede voornemens voor het nieuwe jaar moeten staan. Minder drinken, stoppen met nagelbijten, elke dag het aanrecht opruimen, meer zingen - zoiets. Om met Ella Fitzgerald te spreken: 'Het enige dat beter is dan zingen is méér zingen.'


Door: Nell Westerlaken 22 december 2017
Uit: Volkskrant.nl
 
 
     
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE