HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Het predicaat Zingenderwijs houdt in dat er structureel aandacht is voor muziekonderwijs. Alle kinderen krijgen wekelijks minimaal een uur muziekles van een vakleerkracht die daarbij een vaste leerlijn volgt.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Zingenderwijs

 
 
Interview van Linda Blankenstein met Annemien van den Dool, muziekdo-cent op basisschool Het Bossche Broek in Den Bosch.


'Je kunt zoveel ophangen aan een lied!'

Van den Dool: "Ik werk hier al zeker twaalf jaar als muziekdocent, daarvoor dirigeerde ik het kinderkoor dat aan de school verbonden is. Het Bossche Broek was de eerste Zingenderwijs basisschool in Nederland. Als je ziet wat muziek met kinderen doet, weet je dat muziekles onmisbaar is. Met z’n allen samen zingen is fantastisch!

Zingenderwijs
Het predicaat Zingenderwijs houdt in dat er structureel aandacht is voor muziekonderwijs. Alle kinderen krijgen wekelijks minimaal een uur muziek-les van een vakleerkracht die daarbij een vaste leerlijn volgt. De kleuters geef ik maar twintig minuten per week les want de leerkrachten doen zelf al veel liedspelletjes. Het is vooral belangrijk dat ze niet te laag en op toon leren zingen. De rest krijgt wekelijks twee keer een half uur les. We beginnen met stemvorming, daarna volgen ritmische oefeningen, gehoortraining en spelletjes. Hierbij staat steeds een bepaalde melodie centraal. Aan het eind is de les wat vrijer met leuke liedjes en instrumenten.

Kapstok
Ik werk volgens de methode Stepping Tones, waarbij de kinderen ‘staps-gewijs’ hun muzikaal en innerlijk gehoor ontdekken en ontwikkelen. Ik doe alles zingenderwijs want je kunt zoveel ophangen aan een lied! Zonder dat ik het echt uitleg, leren kinderen ritme, noten lezen, toon houden, luisteren naar muziek en expressie. Ook zijn ze onbewust bezig met aardrijkskunde, geschiedenis en talen wanneer ik vertel over de oorsprong, betekenis en uitspraak van de liedjes.

Zelfvertrouwen
Zingen doet wat met je. Ik merk dat ik verlegen kinderen met zingen zo kan afleiden dat ze opeens wel voor de klas durven staan. Kinderen met ont-wikkelingsproblemen hebben echt baat bij geconcentreerd ritmische oefe-ningen uitvoeren zoals klappen of een instrument bespelen. Ik hoor dat ook terug van de IB’er. Muziek maken, samen zingen zorgt voor een goede sfeer in de klas en geeft kinderen zelfvertrouwen. Dat dit mogelijk is met muziek is toch prachtig! Het is een van de weinige dingen die je als klas echt sámen kunt doen. Zingen is goedkoop, makkelijk en je bent bezig met je lijf. De kinderen vinden het zelf ook geweldig. Toen ik een tijd geen les kon geven, reageerden ze met: 'We missen het echt' en 'Ik heb het zingen nodig.'.

Hamvraag
Als vakleerkracht ben ik geen wezenlijk onderdeel van de dagelijkse maal-stroom van de school. Daarom is het fijn als ouders en leerkrachten hun waardering laten blijken voor mijn werk. Mijn vorige directeur heeft jaren geleden voor muziekonderwijs gevochten. Ik word daardoor uit de formatie betaald en sinds kort heb ik dankzij mijn huidige directeur zelfs een eigen lokaal, hoewel dat deels ook een teamkamer is. Als je als directie ècht ergens voor staat, dan lukt het ook. De hamvraag blijft: erken je dat muziek-onderwijs belangrijk is of niet? Als je met eigen ogen ziet wat het met kinderen doet, heb je het antwoord!"

Door: Linda Blankenstein

 

     
 

Linda Blankenstein

 
     
   
     
 
Ik werk als communicatiemede-werker bij stichting VNM. Daarnaast schrijf ik als freelancer artikelen voor diverse bladen. Ik ben getrouwd met Rob, controller en molenaar. We hebben twee dochters, Anouk en Laura. In mijn vrije tijd schrijf ik uiteraard graag. Verder zing ik in popkoor Amazing en lees ik veel.
 
 
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
 
 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
     
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE