HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Op deze pagina leest u in een notendop...
alles over Barbershop. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Barbershop

 
       
     
   
  Herkomst en historie
De barbershop stijl met de show erbij, komt uit Amerika. Het barbershop-zingen zoals dat nu gedaan wordt is eigenlijk in 1938 begonnen. Voordien bestond het ook al, als nostalgisch tijdverdrijf. Rond 1830 ontstond het genre, zo wil de geschiedenis, toen Amerikaanse immigranten die zich bij de kapper wilden laten opknappen, de tijd verdreven met zingen. De een begon dan een Iers of Engels volksliedje te zingen en de anderen zochten er een tweede, derde en vierde stem bij. Tegen het einde van de 19e eeuw trad in bijna elke revue wel een barbershopkwartet op. Ook zwarte stemmen hadden hun invloed zoals The Ink Spots en The Mills Brothers. De stijl dankt zijn naam aan de song Mr Jefferson Lord, Play That Barbershop Cord uit 1910.

Het zelf zingen verdween naar de achtergrond toen radio en film ingeburgerd raakten. Maar op een goede dag in 1938 vond de heer Cash, bij wijze van grap, dat het barbershop zingen een beter lot verdiende. Samen met de heer Hall schreef hij een humoristische uitnodiging aan enkele vrienden en korte tijd later werd in de Roof Garden van de Tulsa Club de volgende vereniging opge-
  richt: Society for the Preservation and Encouragement of Barbershop Quartet Singing in America, SPEBSQSA. De lange naam en onmogelijke afkorting hoorden bij de grap. Ze verwezen naar de gekke afkortingen van allerlei controlerende regeringscommissies in die tijd. Het idee van Cash en Hall was een succes. Het barbershopzingen ver-spreidde zich snel. In Nederland begon in 1977 de Amerikaanse Kit de Bolster-Diggs (getrouwd met een Nederlander) in IJsselstein met een
barbershopkoor voor vrouwen onder de naam IJsselstein Chorus. Het koor sloot zich aan bij de Amerikaanse organisatie Sweet Adelines. Een jaar later begonnen de Nederlandse mannen.

De stijl
Barbershop wordt gezongen zonder begeleiding van instrumenten (a ca-pella). Typisch kenmerk is ook dat de op een na hoogste stem (lead) de me-lodie zingt. Daarboven zet de tenor een tweede stem neer. De bas geeft het geluid een solide ondergrond. De bari kleurt het ene moment met de lead, het volgende moment meer met de bas. Samen produceren ze met hun speciale sound welluidende akkoorden, ringing chords, waarin nog eens allerlei boventonen te horen zijn, alsof er minstens vijf stemmen klinken. Met mannen en vrouwen samen lukt dat niet, omdat ze niet allebei in dezelfde toonsoort zingen. Vandaar dat mannen en vrouwen slechts bij hoge uitzondering samen op het toneel staan.

Even typisch als de klank is de expressie. Met gebaren en lichaamstaal ondersteunen de zangers en zangeressen de bedoeling en de sfeer van een song.

Bron: www.sound-around.com

 
 
     
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ... 
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE