HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Naast technische tips over zang, zijn er nog een paar ander tips en trucs die je kunnen helpen bij het verbeteren van je zang en stemtechniek. En misschien heb je ook wel baat bij het nemen van zangles en kan het je helpen om letterlijk je eigen stem te horen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Hoe Werk je aan je Zang?

 
       
    Neem zangles
Natuurlijk, een logische tip, maar wel een slimme zet. Kijk bijvoorbeeld naar een programma als Idols of X-factor: meer dan de helft volgt geen zangles. En je ziet mensen op de auditie afgewezen worden, die wellicht best kunnen zingen, maar waar je niet eens kunt horen dat iemand een goede stem zou kunnen hebben, door een volstrekt verkeerde techniek. Door het imiteren van je favoriete artiest, of door het meezingen van de nummers die je mooi vindt, kun je jezelf hele foute technieken aanleren. En omdat je in feite jezelf niet goed kunt horen tijdens het zingen, kun je ook niet horen wat je doet en hoe je klinkt. Iemand die zang gestudeerd heeft kan niet alleen horen wat je fout doet, maar is ook in staat je een techniek aan te leren waardoor je beter gaat zingen en je stem beter tot zijn recht komt.

Maak opnames van je zang
Door regelmatig jezelf op te nemen, en hier kritisch naar te luisteren, kun je zelf al op veel punten je eigen zang gaan verbeteren. De eerste keer zul je wellicht wel heel hard schrikken. Je hebt misschien jezelf nog nooit horen zingen en je klinkt vaak heel anders dan je denkt. Maar als je vaker jezelf opneemt, en leert naar jezelf te luisteren, zul je steeds beter kunnen horen wat je precies doet met je mond en stem. En als je dat hoort, en dus ook weet wat je doet waardoor je zo klinkt, kun je dat ook aanpassen. Je zult bijvoorbeeld kunnen horen dat je niet goed verstaanbaar bent: je zult dus veel meer met je mond open moeten zingen en meer je best moeten doen op de articulatie. Of je hoort dat je heel erg knijpt wanneer je hoog gaat, vaak gaan mensen ook letterlijk met hun hoofd omhoog kijken en heel erg drukken en persen om die hoge tonen er uit te halen: je haalt de tonen juist als je ontspant en je hoofd gewoon houdt, met je kin naar beneden wijzend. Een zangdocent zou je daar heel goed bij kunnen helpen als je dit zelf niet kunt verbeteren.
 
       
     
 
Let op je uitspraak
Luister ook kritisch naar je uitspraak! Met name de Engelse uitspraak laat snel te wensen over. Maar in eigen taal hebben sommige een dialect die ze zelf niet doorhebben. Laat anderen ook regelmatig meeluisteren en precies aanwijzen waar de uitspraak niet klopt.

Ontwikkel je eigen stem en eigen geluid
Je hebt vast je eigen favoriete artiesten waar je graag de nummers van meezingt. Zeker wanneer je van iemands stemgeluid houdt, en de manier van zingen, dan zul je dat met het meezingen overnemen. Om een nummer eigen te maken, kan je dat ook doen in het begin. Maar wordt een nummer je meer en meer eigen, laat de imitatie dan los, probeer ontspannen te gaan zingen en te zoeken naar je eigen stem, je eigen geluid en manier hoe jij het nummer zou zingen. Met andere woorden stop met het proberen te imiteren van de artiest! Dat kun je bijvoorbeeld doen door niet op de muziek mee te zingen, maar gewoon a capelle. Of probeer een karaoke versie van het nummer te zoeken. Ben je in staat om jezelf te begeleiden op bijvoorbeeld op de gitaar of de piano, neem dan de begeleiding op, zodat je je kan concentreren op het ontwikkelen van je eigen manier van zingen. Een andere manier is om bij het meezingen van het nummer jezelf te dwingen om te zoeken naar andere zanglijnen of net even een andere timing.

Zoek verschillende versies van een nummer
Er zijn tegenwoordig behoorlijk wat nummers die in een nieuw jasje worden gestoken. Zo zijn er vaak meerdere versies van een nummer. Het kan je helpen om goed naar alle versies te luisteren, naar de manier van zang, en de zanglijnen. Probeer ook alle versies mee te zingen. Dit is ook een mooie stap vr het ontwikkelen en zoeken naar een eigen stemgeluid en manier van zingen. Je hoort en ervaart zo in feite hoe anderen het hebben gedaan, en hebben gezocht naar hun manier van zingen en hun interpretatie van een nummer.

Probeer te zingen onder verschillende omstandigheden
Zeker wanneer je verder wil met je zang, of je wilt audities gaan doen, is het verstandig om veel te variren in het zingen. En daarin kun je ook letterlijk variren. Je zult waarschijnlijk gewend zijn om thuis, veilig in je eigen kamer, binnen vier muren te zingen, en misschien ook wel zitten voor de computer. Ga om te beginnen staand zingen: alleen al voor je ademhaling is dit een verbetering. Ga stevig op twee benen staan, en je hebt meer power om te zingen. Durf a capella te zingen, zing ook eens met anderen, of voor anderen. Als je een microfoon hebt: gebruik die en zing door een microfoon en luister wat het geluid met je stem doet. Zing in verschillende ruimtes: Het zingt heel anders in een grote gymzaal, in de douche of een kamer waarin alles gestoffeerd is.

Bron: InfoNu.nl
 
 
     
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
 
Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
    
 
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op n of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...

 
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE