HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
In het programma Korenslag kregen de finalisten op het laatst nog even een ‘make-over’. Is het visuele aspect van een kooruitvoering werkelijk zo belangrijk? Dat hangt af van het verhaal dat je wilt vertellen. Een kijkje in de kledingkast van een popkoor, een theaterkoor en een kamerkoor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   
   

Koorkleding: Maximaal Effect met Minimale Middelen

 
       
    In het programma Korenslag kregen de finalisten op het laatst nog even een ‘make-over’. Is het visuele aspect van een kooruitvoering werkelijk zo be-langrijk? Dat hangt af van het verhaal dat je wilt vertellen. Een kijkje in de kledingkast van een popkoor, een theaterkoor en een kamerkoor.

Het Popkoor: ‘We kleden ons in anderhalve minuut om’
De aankleding van een uitvoering is de laatste jaren veel meer gaan leven.’ Aan het woord is Carla Cobussen, tot voor kort directeur van BALK, de bond voor lichte muziekkoren. In dat werk heeft ze ervaren hoe belangrijk de vraag ‘wat doen we aan’ is. ‘Het is niet eenvoudig om iets bijzonders met kleding te doen, zeker niet als je met veertig of zestig mensen bent. Daarom is het slim om uit te gaan van wat de koorleden in hun kast hebben hangen. Het beste kun je werken met een simpel basisgegeven als één kleur of stof – denim bijvoorbeeld – en daarmee gaan spelen.’ Meer kleuren gebruiken kan ook, maar in dat geval moeten die wel dezelfde nuance hebben, bijvoorbeeld echt knallend of echt pastel zijn, aldus Cobussen. 
 

 
     
   
Kledingpolitie

Als lid van popkoor Switch uit Nijmegen kent Carla Cobussen de mogelijkhe-den en beperkingen van koorkleding uit eigen ervaring. Het koor wisselt tijdens een uitvoering acht à negen van outfits. ‘Dat is wel ongeveer de grens, tien keer verkleden wordt echt te veel. Tijdens solo’s of instrumentale intermezzo’s kleden we ons in anderhalve minuut om. Dat geeft behalve spanning een enorme kick. Zo verrassen we het publiek, want de nummers van popkoren zijn meestal vrij bekend. De kleding moet de muziek onder-teunen, die blijft uiteraard het belangrijkst. De regie komt vaak met de eerste ideeën, die de kledingcommissie - bij Switch wel de kledingpolitie genoemd – dan tot in details uitwerkt. Als het goed is vormen kleding, regie, licht èn muziek een doortimmerd en overtuigend geheel. Switch deed ooit een James Bond-medley waarbij alle dames een zelfgemaakte galajurk droegen en de heren een smoking. Maar het kan natuurlijk ook eenvoudiger. Uiteinde-lijk wordt de kledingkeuze vooral bepaald door de hoeveelheid tijd, creativi-teit èn geld. Voor kleine zanggroepen kan een kledingverhuurbedrijf heel goed uitkomst bieden', vindt Cobussen.

Variatie
De mogelijkheden voor variatie in de kleding zijn legio. ‘Een groter koor kan bijvoorbeeld heel goed voor drie kleuren kiezen. Door zangers in wisselende groepjes op te stellen krijg je telkens een ander kleurbeeld. Het totaalbeeld moet afwisselend zijn, maar samenhang is minstens zo belangrijk. Bij verschillende kleuren kan iedereen dezelfde accessoires dragen, dat brengt rust in het beeld. Of andersom: iedereen is in het zwart, maar heeft verschillende goudkleurige accessoires. Niet iedereen hoeft ook een accessoire te hebben, het heeft al effect bij een aantal mensen.’ Carla Cobussen denkt dat heel wat koren intussen beschikken over een voorraad verkleedkleren: ‘Er ligt bij mensen van alles op zolder. Bij BALK had ik het plan om daarvoor een ruildatabase op te zetten. Dat lijkt me nog steeds een goed idee'.

Het theaterkoor: ‘Het effect maak je met z’n allen’
‘Bij alles wat ik vormgeef, ga ik uit van het verhaal dat verteld wil worden.’ Claudia de Vos is als professioneel theatervormgever aangetrokken door vocal group BeSharp!.De tafel in haar studio is bezaaid met foto’s, voor-
 
beelden  uit haar veelzijdige prak-tijk.‘Ik probeer altijd met minimale middelen een maximaal effect te krijgen, ook omdat het budget meestal niet groot is. Om dat effect te bereiken zoek ik naar arche-typische beelden. Het beeld van een chique lobby creëer je met een roodfluwelen achterdoek, een rode loper en een paar tropische planten. Met een foute bril, een badge en  
  een meetstok zien zangers er in een handomdraai uit als laboranten.’ Een uitvoering van BeSharp! begint altijd met een idee over een thema. Dat idee werken de dirigent, regisseur en vormgever vervolgens gezamenlijk uit tot concrete plannen voor een muzikaal én theatraal interessante voorstelling. ‘Voor kleding heb je specifieke kennis van zaken nodig, over de mode van vroeger en nu, over kostuumhistorie en over stoffen. Wat doet een kostuum met een lichaam, hoe valt de stof? Ik kan wel een specifiek beeld voor ogen hebben, maar de kleding moet voor de zangers wel comfortabel zijn.’ Dat luistert overigens bij amateurs nauwer dan bij professionele zangers of acteurs, heeft ze gemerkt. ‘Professionals zijn vakmatiger bij een productie betrokken. Amateurs voelen zich eerder ongemakkelijk als ze kleren aankrijgen die ze niet bij zichzelf vinden passen.’ Bij de voorstelling Golven - over een gestrande technicus à la Robinson Crusoe - kregen de dames een redelijk gewaagde outfit aan. Strakke broeken met topjes, en niet iedereen heeft maatje 38. ‘Dat is voor sommigen even moeilijk. Ik probeer altijd te zoeken naar een oplossing die bij iemand past, maar leg ook uit dat niet het individuele beeld belangrijk is. Het gaat om het totaalbeeld, het effect maak je met z’n allen. In die professionaliteit kun je een groep absoluut opvoeden.’ Claudia de Vos maakt daarom ook strikte afspraken over de make-up, en de kousen worden centraal ingekocht.

Petticoats
Props of attributen zijn onontbeerlijk, net als één soort basiskleding. Die hoeft niet duur te zijn. De little black dress van de vrouwen van BeSharp! werd voor twintig euro gescoord bij H&M. Bij de voorstelling De Finalisten droegen zij daaroverheen vijftigerjaren zwart-witte rokken met petticoats; de mannen hadden overhemden van dezelfde stoffen. ‘Dat was de basiskleding van de voorstelling. Maar bij een gospelscène gingen de petticoats en schoenen uit, een witte sjaal ging om en daar stond meteen een gospelkoor.’ Klassieke koren kunnen volgens Claudia meer met kleding doen dan het handige, maar tamelijk obligate ‘zwart met een accent’. ‘Denk na over wat je wilt vertellen, zoek naar een andere definitie van klassiek. Een koor dat muziek uit de hele wereld zingt kan zich bijvoorbeeld in kleding uit alle windstreken tooien. Muziek van louter Nederlandse componisten vraagt om beelden die dat gegeven ondersteunen.’ Dus een koor op klompen? ‘Waarom niet? Maar plak er dan wel rubber onder!’

Het kamerkoor: klassiek en toch feestelijk
De meeste klassieke koren gaan qua kleding voor zwart, met hooguit een kleuraccent: een sjaal, een corsage, een vlinderdasje. Iedereen zoekt in zijn

 
  of haar klerenkast en daarmee basta, want opvallende kleding leidt de aandacht maar af van de muziek. Een onterechte angst, vindt theater-vormgever Claudia de Vos, maar wel begrijpelijk gezien de traditie waaruit deze koren voortkomen. Dat er iets 
  meer mogelijk is dan zwart-met-kleuraccent blijkt uit het verhaal van Leny Noordermeer. Zij is de ‘kledingfunctionaris’ van het Utrechts Vocaal Ensemble (UVE).

Geen uniform
Leny Noordermeer: ‘De kwestie koorkleding kwam ieder jaar terug op onze ledenvergadering. Toen zijn we maar eens gaan nadenken over vragen als: wat voor koor en mensen zijn wij en in welke kleding voelen we ons op ons gemak. We zochten naar een stijl die tot uniformiteit maar niet tot een uniform leidde en kwamen uit op iets dat feestelijk en klassiek was, qua kleur én stof.’ Zodat sinds een paar jaar de mannen optreden in een zwarte broek en een zwart overhemd – één knoopje los – en vrouwen in zwarte broek en een paarse blouse of jasje, gemaakt van dezelfde zijden stof. ‘Alle blouses en jasjes zijn verschillend van model. Met elke vrouw is overlegd wat ze het leukst vond. De blouses en jasjes hebben we vervolgens met een paar handige mensen zelf gemaakt. Omdat de kleding nog een aantal jaren moet meegaan heb ik extra stof gekocht, voor eventuele nieuwe leden.’ Leny kan zich goed voorstellen dat je als koor een concertthema tot uiting laat komen in de kleding. Dat je bij een programma rond Maria bijvoorbeeld werkt met lichtblauw en bij liederen over de zee met iets blauw-wit gestreepts. ‘Maar dan moet je ook kiezen voor een vrijere kooropstelling en voor regie, anders ben je hooguit een verkleed koor.’

Door: Diet Scholten
Bron: ZINGmagazine

 
 
 
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
 
Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
    
 
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE